fidotp Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 Witam. Mam problem z dynamem Shimano DH-3N30 a dokładniej ze zużytymi łożyskami. O ile kulki i konus (stożek) można dokupić to problem jest z miską łożyskową. Można je gdzieś dostać ??? Da się te miseczki wymienić czy wprasowane są na amen w piaście koła i obudowie dynama ??? Jest jakiś patent na naprawę ? Bo sama wymiana kulek i stożków nic nie da skoro miseczki są zużyte.
seraph Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 A jesteś pewien, że są zużyte? Miski łożyska to trochę jak korba w napędzie - wytrzymują najdłużej. Zwykle trzeba bardzo łożyska zaniedbać, żeby były do wymiany obowiązkowo. Oczywiście, nie mówię, że się nie wycierają i na pewno każdy kolejny serwis będzie musiał być robiony coraz wcześniej, ale zwykle też nie ma wyjścia, bo są wprasowane na amen.
fidotp Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Napisano 12 Czerwca 2018 Rower chyba był po powodzi i trochę stał nieużywany. Całe dynamo rozebrałem w drobny mak i wyczyściłem. Konusy (stożki ) są nieźle zjechane. Widać wżery. Przepatrzę jeszcze dokładniej te miski bo jak nie da się ich wymienić to mus je jakoś reanimować. PS. Tak wygląda miska w obudowie dynama i konus
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.