Skocz do zawartości

[opona] 29", lekka, niskie opory toczenia, mało wymagający teren

Piotr01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę wymienić w moim 29-erze tylną oponę. Mam obecnie 2,1 Kenda 922 i moim zdaniem jest trochę ciężka (blisko 900g), trudno na niej się przyspiesza no i po prostu nie lekko jak bym chciał. Nie jeżdżę w zbyt wymagającym terenie i ekstremalnych warunkach, tzn. błoto, kamienie, itp. Co polecanie, abym przy mojej specyfice użytkowania mógł sobie nieco ulżyć :) skoro przyszedł czas na wymianę. Przód na razie zostawię. Jako, że nie jeżdżę w wyścigach, a tylko rekreacyjnie, to zależy mi również na rozsądnej cenie. Nie odrzucam również założenia opony nieco poniżej 2.1, np.2.0. 
Znalazłem m.in. coś takiego:
https://www.vredestein.pl/bicycle/tyre-finder/tyres/product/0/mountain bike/20623

Napisano

Vittoria Peyote 29x2.1. Lżejszej chyba nie znajdziesz. Mam ją na tyle w połączeniu z 2,25 na przodzie. Super przyczepna na suchym, świetnie toczy się w terenie. Może trochę za szybko się zużywa, ale ogólnie jest super. Przejechałem na nich w tym roku już z 8-9 maratonów i póki co jestem na pudle w generalce, więc śmiało mogę polecić. ;)

Ewentualnie Conti Race King, bardzo popularna opona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...