Abihabi87 Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 Witam Mam problem z tylnym hakiem mocowania do ramy, W ramie gwint jest już mocno zniszczony, więc hak po wkręceniu jest luźny co objawia się w czasie pedałowania stukaniem. Hak jest mocowany na 2 śruby. Ogólnie to pomysł mam taki, żeby zdobyć śruby z większą średnicą i nieco dłuższe i je wkręcić (na hama), ale nie wiem gdzie mógłbym takie dostać. Jak macie jakieś propozycje lub inne pomysł to dajcie znać
droplet Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 Kumpel wkręcił suport na zerwany gwint z Loctite-m mocnym (chyba czerwony). By wymienić po jakimś czasie znowu suport musiał to podgrzać .
dorota57 Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Może lepiej by było nagwintować rozmiar większy i dopiero wkręcić śruby.
seraph Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Oczywiście, że lepiej powiększyć gwint jeśli jest miejsce na to. Jak chciałbyś niby wkręcić "na chama" gwint o 1 mm (czy nawet 0,5 jak znajdziesz) większy? To jest aluminium, a nie plastelina...
Gość Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Rozwiercaj. Tylko najpierw się upewnij że po tym zabiegu wszystko będzie do siebie pasowało. Mam na myśli czy np łby śrub nie zaczną na siebie nachodzić czy o coś haczyć. Swoją drogą, strasznie głupie rozwiązanie z gwintem w ramie. Przy tak małym gwincie jak jest w hakach to nic dziwnego że po jakimś czasie musi to puścić.
Abihabi87 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 Chłopaki problem rozwiązałem w dość nietypowy sposób Owinąłem śrubę papierem od paragonu i wkręciłem, ciężko się wkręcało, ale teraz jest hak sztywny. Tak więc jestem na tą chwilę zadowolony, ciekawe jak długo te rozwiązanie wytrzyma.
Gość Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 10 minut temu, Abihabi87 napisał: Owinąłem śrubę papierem od paragonu i wkręciłem, ciężko się wkręcało, ale teraz jest hak sztywny. O_o Nie no, to już nawet nie podchodzi pod druciarstwo...
render Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 W dniu 9.06.2018 o 13:56, Abihabi87 napisał: Owinąłem śrubę papierem od paragonu i wkręciłem Polacy to jednak naród pomysłowy (z Playboya jest kredowy dłużej wytrzyma)
droplet Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 Idąc dalej tym tropem, Loctite oferuje taśmę do gwintów. Ja się zastanawiam czy nie można zastąpić ją białą taśmą do gwintów w hydraulice ;-)
Abihabi87 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Napisano 13 Czerwca 2018 Po przejechaniu 90km w terenie, gdzie łańcuch bardzo często uderza o ramę jest ok. Nie słychać haka, więc jest sztywno. Tak więc wniosek z tego jest taki, że jak gwint jest zniszczony to nie trzeba gwintować, a bez specjalnych narzędzi i kosztów można też rozwiązać problem.
Gość Napisano 14 Czerwca 2018 Napisano 14 Czerwca 2018 Tak tak, papierek rozwiazaniem problemow tego swiata. Teraz bede mowil ludziom z zniszczonymi gwintami w mufie i mocowaniach hamulcow zeby napchali papieru. Albo sie robi porzadnie i zapomina, albo odstawia cos takiego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.