biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Cześć, w moim damperze podczas uginania przez pierwsze 5mm skoku w obie strony słychać syczenie/chlupanie. Szczególnie jest to słyszalne przy załączonej na 3 platformie. Ciśnienie około 180psi. Damper działa normalnie w całym zakresie, tłumienia, przynajmniej tak to widzę, regulacja tłumienia i platforma też. Z info wygrzebanych w necie można wyczytać, że tak ma być, zatem pytanie Czy tak ma być? Czy serwis? Damper kupiłem używany, podobno po pełnym serwisie. Oczywiście nie weryfikowałem tego bo nie miałem jak. Wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, wcześniej czyli w okresie styczeń - marzec. Najbardziej słychać przy ostrych podjazdach, kadencja około 100 - wtedy docierają rytmiczne odłosy. Wczoraj spuściłem powietrze i uginając nie słyszałem syczenia/chlupania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 A tutaj link do filmu z odgłosami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Jedyny jaki posiadam powietrzny to rs monarch r z 2013 i na nim tez mam tak, od początku. Uważam to za normalne, gdyż znajomi na powietrznych też tak mają. Na coil'u ten efekt słychać przez cały zakres pracy amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 słyszę jakby chlapanie, smażenie, przelewanie, ciężko to opisać, dotyczy tylko początkowego skoku, reszta działa płynnie, ale że wkurza mnie przy podjazdach postanowiłem zapytać. Może w okresie zimowo wiosennym przy niższych temperaturach po prostu nie było tego tak słychać, teraz przy 25 i więcej już tak. Sam nie wiem. Nie chciałbym wysyłać do serwisu, bo to praktycznie 3 tyg bez roweru :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 19 minut temu, biker_xc napisał: Nie chciałbym wysyłać do serwisu, bo to praktycznie 3 tyg bez roweru :/ Niema sensu wysyłać, jest to normalne. Kiedyś wysłałem w środę i wróciło do mnie w piątek , ale w okresie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 A to mój damper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Wyslij to do Foniki na serwis. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Czyli jednak bezwzględnie serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Czy bezwzglednie.. Zawsze ja mozesz poszukac tu na forum, napisac, zobaczyc co napisze i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Nie chciałbym aby coś się zrypało bardziej, ale wolę serwisować jesienią lub zimą. Teraz wychodzą 3 tyg bez roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Wygląda/brzmi jak zapowietrzony układ olejowy. Pewnie początkowa faza skoku zachowuje się jak pozbawiona tłumienia. Ten tłumik miał kiedyś serwis? 43 minuty temu, biker_xc napisał: Teraz wychodzą 3 tyg bez roweru. Dlaczego 3 tygodnie? Fonika robi serwis w tydzień łącznie z przesyłką. Teoretycznie możesz z tym jeździć,ale może dojść do całkowitej utraty tłumienia kompresji ( choć z jednym RP jeździłem tak cały sezon ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Na stronie mają info o 10 dniach roboczych plus wysyłki i są 3 tyg. No właśnie nic nie czuję. Wychylenie w którym sapie to max 3-5mm. Dalej buja się elegancko;) Dopytam jeszcze jako że macie większe doświadczenie z damperami, czy to co widzicie i słyszycie na moim filmiku to już bardzo źle? Pod wieloma podobnymi filmami spotkałem się z wpisami, że ludzie tak jeżdżą latami. Mi osobiście to przeszkadza ze względów czysto estetycznych, bo problemu innego nie widzę i nie czuję, więc jest do zrobienia, ale ze względu na pogodę wolałbym to przełożyć na później. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez biker_xc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 53 minuty temu, biker_xc napisał: Na stronie mają info o 10 dniach roboczych plus wysyłki i są 3 tyg Jeśli nie mieszkach na Karaibach to wysyłka powinna się zamknąć w 3 dniach max. Czyli daleko do 3 tyg. 54 minuty temu, biker_xc napisał: czy to co widzicie i słyszycie na moim filmiku to już bardzo źle? Zasadniczo dobrze nie jest, bo nie powinno to mieć miejsca. Jeśli chcesz mieć spokój, wyślij d serwisu. Jeśli chcesz czekać to kontroluj ten "luźny skok " i działanie platformy. Pamiętaj jednak,że 2-3 tygodnie bez roweru są lepsze niż kilka miesięcy bez roweru z powodu uszkodzonego tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 @biker_xc i @durnykot, ta sytuacja nie ma miejsca w komorze IFP, a jest to efekt przepuszczania powietrza wraz z drobinkami oleju między komorą pozytywną a negatywną. Żaden serwis tego nie naprawi, dźwięk taki będzie zawsze, jeśli tak bardzo Ci przeszkadza to kup sobie tłumik ohlins stx albo coś podobnego klasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 11 minut temu, lichak napisał: @biker_xc i @durnykot, ta sytuacja nie ma miejsca w komorze IFP, a jest to efekt przepuszczania powietrza wraz z drobinkami oleju między komorą pozytywną a negatywną. Żaden serwis tego nie naprawi, dźwięk taki będzie zawsze, jeśli tak bardzo Ci przeszkadza to kup sobie tłumik ohlins stx albo coś podobnego klasowo. Aż tak to mi nie przeszkadza po prostu boję się aby coś się nie rozleciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 18 godzin temu, lichak napisał: ta sytuacja nie ma miejsca w komorze IFP, a jest to efekt przepuszczania powietrza wraz z drobinkami oleju między komorą pozytywną a negatywną Czy ja gdzieś napisałem o komorze IFP? Napisałem,że: W dniu 8.06.2018 o 17:58, durnykot napisał: Wygląda/brzmi jak zapowietrzony układ olejowy I dalej będę podkreślał,ze przy prawidłowo zalanym tłumiku nie powinno to mieć miejsca. Zresztą w układzie hydraulicznym jaki jest w foxie nie ma czegoś takiego komora negatywna i pozytywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 58 minut temu, durnykot napisał: I dalej będę podkreślał,ze przy prawidłowo zalanym tłumiku nie powinno to mieć miejsca. Zresztą w układzie hydraulicznym jaki jest w foxie nie ma czegoś takiego komora negatywna i pozytywna. Jest komora negatywna i pozytywna, inaczej od samego początku damper byłby nieznośnie twardy. 58 minut temu, durnykot napisał: Czy ja gdzieś napisałem o komorze IFP? Napisałem,że: W dniu 8.06.2018 o 17:58, durnykot napisał: Wygląda/brzmi jak zapowietrzony układ olejowy Komora IFP to jest cały tłok, gdzie znajduje się również układ olejowy. Dołączam grafikę gdzie znajdziesz myślę wystarczającą ilość informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dalej nie widzę negatywnej i pozytywnej komory olejowej . W trakcie kompresji olej przemieszcza się przez tłok poprzez zestaw portów, a jego przepływ regulują podkładki( shimy) o odpowiedniej średnicy, grubości i w odpowiednim ustawieniu. To samo dzieje się przy powrocie,z tym że olej przemieszcza się inną drogą. Komora olejowa jest/powinna być całkowicie wypełniona. Mam wrażenie ,zę mylisz nieco pojęcia odnośnie komór. Na załączonym rysunku jest pokazany przepływ podczas kompresji ( na niebiesko ) i powrotu ( na czerwono ). Chyba ,że piszesz o komorze powietrznej. Jeśli tak, to ilość oleju w komorze jest tak mała,że nie powinno być słychać "siorbania". Nie ma komory IFP ale tłok IFP,który służy do czegoś innego. Na powyższym rysunku znajdziesz informację o IFP. Tyle z mojej strony. IMO tłumik autora ma objawy zapowietrzenia układu olejowego,ale to tylko moja opinia ( miałem tak w 2 tłumikach Foxa , RP2, RP23 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 21 godzin temu, lichak napisał: efekt przepuszczania powietrza wraz z drobinkami oleju między komorą pozytywną a negatywną 5 minut temu, durnykot napisał: Dalej nie widzę negatywnej i pozytywnej komory olejowej . Mówiłem o powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Osobiscie mialem tak zarowno w RP23 jak i X-Fusionach, pierwsze 2-3mm skoku niejako puste z siorbaniem. Zapowietrzone komora IFP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardok206 Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Moj przypadek: Ja miałem podobnie w dps fox perf po serwisie. W nowym rowerze w damperze oleju było na styk dlatego nie było słychać tego przelewania. Wysłałem damper do gregorio na sprawdzenie bo był jeszcze na gwarancji. Wszystko ok. Potem jeszcze wysłałem na full serwis ( z ifp) i dowiedziałem się że dampery foxa nie miał fabrycznie odpowiedniej ilości oleju i tego nie było tak słychać. Po sterwisie dopiero zwróciłem uwagę, na początku myślałem że to jakiś metaliczny dzwięk. Dopiero przy powolnych ruchach słychać było chlupanie.W moim przypadku po serwisie słychać przez 2-3 jazdy potem się uspokaja... Edytowane 10 Czerwca 2018 przez bardok206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Cześć, rozmawiałem z Foniką i serwis będę robił zimą. Oczywiście jeśli wcześniej coś się nie zepsuje. Skoro wszystko działa to nie ma pośpiechu. Jeździć i obserwować. Jeśli natomiast chodzi o odgłosy podczas podjazdów, to udało się je zlokalizować, gdyż znacznie się powiększyły. Szczególnie z prawej strony je słychać i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na połączenie blok - pedał spd. Ponieważ na początku było ciszej to myślałem, że to damper sapie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi