SoniaX Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Witajcie drodzy forumowicze! Przymierzam się do kupna pierwszego roweru szosowego niskobudżetowego! Rower jest mi potrzebny jedynie jako w miarę szybki środek transportu do pracy na najbliższe 4 miesiące na dystans 12km + sporadycznych weekendowych wycieczek 20-50km. Jestem dość wysoką (185cm) ALE za to szczupłą kobietą ^^ (69kg), przekrok 85cm (chyba, że źle to obliczyłam, a jest to możliwe) i proszę Was kochani o pomoc w wyborze odpowiedniego dla mnie sprzętu z racji, że kompletnie jestem zielona w temacie. Budżet którego nie chciałabym przekroczyć to 1000zł (profesjonalny sprzęt na takie trasy nie jest mi potrzebny, prawda?). Przeglądałam allegro i znalazłam 50 ofert do takiego przedziału cenowego, czy szukanie takiego roweru w tej cenie ma w ogóle sens? Czy taki rower sprosta wyzwaniu? https://allegro.pl/kategoria/rowery-szosowe-16484?order=d&price_to=1000&stan=nowe&offerTypeBuyNow=1 Liczę na wasze wsparcie i z góry dzięki PS: Nie znam się ale może ten? http://allegro.pl/picadeili-28-rower-szosowy-i7389247153.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Szukaj używki w rozmiarze 56. Szkoda zdrowia na nowy złom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoniaX Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Z tego co wyczytałam kupowanie używek to loteria, a ja nawet nie wiem na co mam zwracać uwagę oprócz rozmiaru 56 i koloru oczywiście. a co jest nie tak z tym?: http://allegro.pl/picadeili-28-rower-szosowy-i7389247153.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Z takimi gabarytami to szukaj raczej 57-58 .Za mały budżet na nowy rower czy w ogóle na jakikolwiek sensowny rower szosowy.Za 2k można trafić już fajna używke w dużym rozmiarze.Na początek zrób sobie wycieczkę do sklepu rowerowego.Doradzą i pozwolą zrobić kilka kółek przed sklepem.Nawet na maszynie za 10 tysi. Teraz, SoniaX napisał: a co jest nie tak z tym? Wszystko.Począwszy od źle ustawionej kierownicy ,poprzez wagę (13,5 kg? ) na osprzęcie skończywszy.Szkoda kasy.Tylko zniechęcisz się do tego sportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 13 godzin temu, severian napisał: Z takimi gabarytami to szukaj raczej 57-58 . Górna rura 560mm jak najbardziej pasuje, 570mm to max, a 580 _wykluczone_. I skończcie gadać o wymiarach 54, 56 itp. bo to mylące - te liczby wcale nie muszą odzwierciedlać długości tego co najistotniejsze - czyli górnej rury w poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzpiceR Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Zacznijmy od tego, że rower z linku nie ma klamkomanetek. Jeśli kupujesz trzydziestoletnią szosę "retro" to jest to zrozumiałe ale nie w nowym rowerze, dyskwalifikacja Na alledrogo krąży nowy kross berus z jakiegoś starszego rocznika, chyba najtańsza, w miarę rozsądna opcja obok tribana 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Rower na codzienne dojazdy do pracy przez 4 miesiące po 12km w jedną stronę po szosie? Mam wątpliwości, czy typowa szosówka będzie dobrym wyborem. Sam od kilku lat dojeżdżam do pracy rowerem, przez jakiś czas męczyłem się dojazdami kolarzówką i powiem szczerze, że taki rower jest za mało praktyczny na dojazdy do pracy. Jeżeli ma to być tylko na 4 miesiące, to szukaj roweru typu cross, lub trekking ze sztywnym widelcem i na kołach 28". Załóż szybkie ale w miarę tanie opony szosowe np Continental Ultra Sport II, niski mostek i koniecznie błotniki. Na sezonowe dojazdy do pracy sprawdzi się to bardzo dobrze, a przy budżecie w okolicy 1000zł można śmiało porozglądać się za nowym sprzętem. I koniecznie pamiętaj o kasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoniaX Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Myślałam o rowerze szosowym z uwagi na jego dużą szybkość, zwykłe rowery z szerokimi oponami szybko mnie męczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzpiceR Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Godzinę temu, SoniaX napisał: Myślałam o rowerze szosowym z uwagi na jego dużą szybkość, zwykłe rowery z szerokimi oponami szybko mnie męczą. I generalnie masz rację ale problem leży w budżecie. Najtańsza, nowa szosa, która w miarę się do czegoś nadaje to chyba triban 500, kosztuje bodajże 1700. To po prostu takie minimum i nie jest to rower na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AmAdeuz Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Soniax> Jak za w s z e l k ą cenę ma być szosa, to celuj w stalówki starszej daty, np. przelom 80/90. Minus jedynie taki że będziesz mieć manetki na ramie, kolarki z pierwszymi klamkomanetkami będą droższe. Kwestia przyzwyczajenia się, bo nie jest to nic strasznego. Ewentualnie można pokombinować z prostą kierownicą do szosy i tu założyć manetki/manetke od mtb/trekkinga. Starsze rowery są tu raczej dość łaskawe jeśli chodzi o różne przekładki i kombinowanie. Wrzuć przykłady które Ci się widzą zakładając że opis z ogłoszenia podaje wymiary podane wyżej, oraz spełnia Twoje gusta estetyczno-finansowe. Wówczas będzie się można odnieść konkretniej. p.s. trekking jak Ci ktoś zasugerował to rozsądny pomysł, opony zmienisz na slicki i będzie szybciej niż na "zwyklych rowerach z szerokimi oponami " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Napisałaś że szukasz szybkiego roweru na dojazdy do pracy i to tylko na 4 miesiące. Przy tym budżecie odpuść szukanie typowej szosówki. Różnica w czasie przejazdu danego odcinka między szosówką, a trekingiem na szosowych oponach to będzie ok 10-15%. Nie wiadomo jaką masz kondycje, ale przy dystansie 12km zakładając średnią na poziomie 25km/h różnica w czasie dojazdu to 3-4 minuty przy porównywalnym wysiłku. Przekalkuluj to i zdecyduj, czy gra warta świeczki. Nowe szosy poniżej 1700zł jak dla mnie nie są warte uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoniaX Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, wiele dzięki temu się dowiaduje póki co będę polować na okazje z Tribanem 500, a czy możecie polecić mi jakiś konkretny model roweru trekingowego do kwoty którą podałam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Poszukaj rozmiaru jeszcze w tym http://allegro.pl/raleigh-criterium-19-wyprzedaz-sezonowa-i7139111932.html Lepszs opcja niż triban 500 wgm mnie moze uda się też zbić trochę z ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.