Skocz do zawartości

[Wymiana wolnobiegu] na co ?

Grzes4510

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pomysł był na zmianę całego roweru , obecnie posiadam Kross atlantic , miał być Evado 6.0 2017. Niestety troszkę się pokomplikowało i kasa poszła na inny cel . Ale do rzeczy w obecnym rowerze posiadam wolnobieg MF-TZ21 14-28 7 rzędowy podjechałem do sklepu gdzie zakupiłem w tamtym roku rower co by dokupić nowy łańcuch na obecnym mam zrobione prawie 2200 km i co Pan stwierdził że już nie ma sensu , teraz to dojechać wolnobieg i wymiana z wolnobiegiem , bo wolnobieg wytrzyma ze 3000 km i koniec. Dobrym rozwiązaniem by było wymienić na kasetę np: 8 rzędową z wymianą koła  , tak rzekł Pan , więc pytam czemu nie 10 rzędową . Podobno zamiast  10 Pan poleca 9 była by mniej problematyczna i tańsza. Ale zapomniałem dopytać i czytam że nie koniecznie moja korba musi obsługiwać 9 a może nawet 8 rzędową kasetę. Rower troszkę zmodernizowałem , zdemontowałem wszystko co zbyteczne , zmieniłem kierownice na prostą ,wymieniłem siodełko , opony na Vredestein Active tour 37-622 jeździ mi się teraz dobrze . I tu pytanie czy wymieniać napęd , jaki byłby koszt , czy lepiej sprzedać mam kupca za 800 złotych i dołożyć do nowego. A i co należy wymienić ? Tak żeby miało to ręce i nogi , podobno kaseta wytrzyma do 6000 km. Z góry dziekuję.20180607_154814.thumb.jpg.90829e7f73b199bd57f44c680e960929.jpg

Napisano

Zależy też jaki masz rower. Ale ogólnie wymiana wolnobiegu na kasetę jest nie opłacalna. W raz z wymianą wolnobiegu w grę też wchodzi wymiana manetek na nowe. To jest dosyć spory koszt przebudowy tych części roweru, lepiej już dołożyć tą kasę i kupić sobie nowy rower. Masz możliwość sprzedania roweru więc sprzedaj i nie zastanawiaj się dłużej.  Kup nowy i lepszy rower :)

Napisano

Rower tak jak pisałem Kross Atlantic , nowy teraz około 1000 -1100 złotych. Zmieniłem oponki i kierownice około 200 siodełko dostałem od kolegi. Rower mogę sprzedać powiedzmy za 800 bo myślę że 70% nowego to chyba tak wychodzi + na graty 500 - 600 to nie poszaleje. Chyba że wymiana tego co trzeba to jest w granicach powiedzmy 1000+ , to wtedy nie ma sensu wymieniać tylko kupić nowy.

Napisano

Tylko co kupić ? Nie mam porównania do niczego , myślałem o Kross Evado bo tylko te rowery mogę przymierzyć a na tym teraz czuję się o.k. Nie jeździłem rowerem ze 20 lat więc nie wiem szosy za 2500 raczej nie kupie no i  nie wiem czy będzie wygodnie , fittnesowy też około 3000. A za 2499 Evado z tego roku hmmm ... d...y nie urywa https://www.kross.pl/pl/2018/cross/evado-5-0. 

A chciał bym się przymierzyć więc kupno przez neta odpada. A tym no cóż 30 km robię w ten sposób https://www.endomondo.com/users/32668986/workouts/1133972128

Napisano
19 minut temu, Grzes4510 napisał:

Rower tak jak pisałem Kross Atlantic , nowy teraz około 1000 -1100 złotych. Zmieniłem oponki i kierownice około 200 siodełko dostałem od kolegi. Rower mogę sprzedać powiedzmy za 800 bo myślę że 70% nowego to chyba tak wychodzi + na graty 500 - 600 to nie poszaleje. Chyba że wymiana tego co trzeba to jest w granicach powiedzmy 1000+ , to wtedy nie ma sensu wymieniać tylko kupić nowy.

800 za niego + 500-600 dołożysz i kupisz coś używanego spokojnie za 1400 zł z Deore XT i Rock Shox. 

Napisano

Hmmm.... za 1400 coś używanego ,tylko ja się nie znam to raz no i ryzyko  kupna kradzionego. Naprawdę rower crossowy bez wkładu finansowego można za takie pieniądze kupić ??

Napisano

No i fajnie tylko czy moja korba do radę z 9 rzędową kasetą.Nawet jak korbę z suportem trzeba by dokupić to ze 250 a kurcze jeszcze przerzutka tył

Napisano

Witam niestety 

W dniu 7.06.2018 o 19:00, SoloTM napisał:

SR Suntour XR178 48/38/28T

Da radę.

Nie da rady z 9 rzędową przerzutką. Ale pomysł jest taki, kaseta Alivio 8 rz 11-28 manetka jest 7 więc 28 zębatka nie aktywna , przerzutka Altus M310 da radę ? I jaki łańcuch Pan poleca 93. Niestety w wolnobiegu dwa zęby się wysypały. Pomysł był sprzedać rower ale chyba kupię szose więc ten będzie na zimę

Napisano

Ta korba suntour jest dla łańcuchów 6/7/8 rzędowych. Takie korby dają radę z łańcuchami 9 rzędowymi. Ale faktycznie, jeśli chcesz to możesz kupić kasetę 8 rzęd hg51 i używac siedmiu biegów zamiast ośmiu. ( klamkomanetka stara zostanie ) Przerzutka tył da radę 6,7,8,9 biegów.

Napisano

I to będzie chyba najlepsze rozwiązania , tylko czy aż taki drogi łańcuch potrzebny. Czy może nie warto oszczędzać . Łączny koszt koło łańcuch i kaseta 230 złotych to i tak nie wiele przy innych cenach. Koło 100 , kaseta 60 i łańcuch 70. Proponował pan tańsze rozwiązanie z kasetą 7 i dystansem + tani łańcuch koszt 180 ale w 8 rz. podoba mi się stopniowanie w zakresie częstego użytkowania 11-13-15-17-19-21 rzadko używane 24 i nie używane 28. Do piątku jednak trzeba czekać.

DrI to będzie chyba najlepsze rozwiązania , tylko czy aż taki drogi łańcuch potrzebny. Czy może nie warto oszczędzać . Łączny koszt koło łańcuch i kaseta 230 złotych to i tak nie wiele przy innych cenach. Koło 100 , kaseta 60 i łańcuch 70. Proponował pan tańsze rozwiązanie z kasetą 7 i dystansem + tani łańcuch koszt 180 ale w 8 rz. podoba mi się stopniowanie w zakresie częstego użytkowania 11-13-15-17-19-21 rzadko używane 24 i nie używane 28. Do piątku jednak trzeba czekać. Bo raczej kaseta 12-25 szosowa nie będzie pasować

Napisano

Na łańcuchu nie ma co oszczędzać na max bo on zużywa napęd. Hg40 jest do bani. Kmc x8.93 jest drozszy ale 2 x dluzej napęd pozyje. Kaseta 8  hg51 tez jest lepsza od hg41  a to różnica tylko kilka pln. 

Napisano

Pan ze sklepu zaproponował hg93 albo hg97 jak dobrze pamiętam . A jak sprawa się ma z kasetą szosową 12-25. No i jaki olej do takiego łańcucha

Napisano

Wcześniej proponowałem łańcuch do kasety 9 rz. Jesli ma być kaseta 8 to lancuch kmc x8.93. ( dla 9 rz kasety lancuch x9.73 x9.93 lub shimano hg93 ) Olej do lancucha to temat rzeka, na forum jest mnóstwo tematów. Kasetę szosowa dla mocnych nóg tez może byc. To kwestia sily, czy pod górę na przełożeniu 28/25 będzie ok.

Napisano

Noga hmmm , górki średnie na środkowym blacie 38 i tył 20-22 zęby z kadencją około 80 podjeżdżam. Dlatego zmiana , zamiast ulepszać bardziej ten jest zamiar kupić szosę po sobotniej wycieczce. Koledzy rowerami bardziej szosowymi ja tym i sobie radziłem. Raczej brakowało na prostej i z górki w wolnobiegu mała zębatka 14 

Napisano

Looknalem i rd-m310 niby najmniejszą  górną zebatke na kasecie powinien miec 28 z. Pewnie z 25 też będzie działać ale może coś lekko niedomagac przy wrzucaniu czy zrzucaniu na 25 z.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...