DIY Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Witam! Generalnie jak w temacie - wskrzesiłem MX Compa z 2003r, zamontowałem żonie na rower (jeszcze nie jeżdżony) i ma to hulać pod V-kami. Kupiłem na alledrogo piwoty: http://allegro.pl/piwoty-do-amortyzatora-marzocchi-z-tulejkami-lc66-i7384469042.html skręciłem wszystko i wygląda cacy, ale trochę ta długość piwotu i miejsce mocowania nie daje spokoju. Wytrzyma to? Same piwoty bardzo solidne, wątpię żeby się zgięły, bardziej martwię się o samo oczko, w które wkręcone są piwoty bo tam od strony koła materiału dużo nie ma a dźwignia dość spora.... Piwoty kupiłem 66mm, ale są też dostępne 59mm (jak zamawiałem to nie było a sprzedający ani na maila nie odpisał ani telefonu nie odebrał co by się dopytać ) No i teraz, wracając do pytania z tematu - konieczny jest montaż boostera czy wszystko przewidziane przez producenta i ma śmigać jak jest? Z góry dzięki za wsparcie. Pozdrawiam DIY Cytuj
Waza Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Jeździłem sporo lat na MX Comp z 2002 . Najpierw z V-kami potem z tarczówkami, w obu przypadkach był to bardzo dzielny amorek, bardzo go lubiłem. Nie trzeba żadnego boostera, to sztywny wideł. 1 Cytuj
DIY Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Sztywnością się nie martwię wcale, siłą hamowania też, będzie jeździła żona, jazda pewnie bardziej lajtowa, może i nawet będzie trzeba założyć modulator (w poprzednim rowerze jej założyłem bo zrobiła salto z fajną glebą ). Boję się tylko czy coś nie pęknie na mocowaniu piwotów bo za dużo materiału tam nie ma. Cytuj
Waza Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Bez obaw, marcoki zawsze słynęły z wytrzymałości, pod każdym względem. 1 Cytuj
DIY Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Napisano 10 Czerwca 2018 Na razie poskładałem wszystko do kupy i zrobiłem kilka testów wzdłuż piwnicznych czeluści i nie nie pękło jeszcze Trochę na piwotach rozgina, ale szacunkowo ok 0,5mm na stronę przy dość mocnym hamowaniu. Siła hamowania znacznie przewyższająca potrzeby mojej żony - ważę prawie 70kg i hamując dwoma palcami bez większego wkładu siły podnosi tylne koło Pozdrawiam DIY 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi