LifeIsGood Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Witam wszystkich, zatłuściłem nieodwracalnie tarcze z klockami slx m675, tarcza sm rt 66 180mm. Od dawna przymierzałem się do zmian tarcz i wybór padł na ashima aro 08 160mm na przód. Tył to samo, i nie wiem jakie okładziny zastosować, aby nie utracić za dużo mocy. Obecnie mam oryginalne okładziny metaliczne shimano z radiatorami, lecz jak patrzę na ceny nowych to lekko mnie odsuwa. Oczywiście jeśli będzie trzeba dołożę, lecz myślę aby teraz zastosować pół metaliki, i natrafiłem na klocki ashima w cenie ok 40 zł za komplet na jedno koło. I tu pytanie czy pozostać przy shimano czy np ashima lepiej będzie współgrać z tarczą ashimy. Nie jeżdżę mega ambitnie więc bez żadnych wheelie albo hopów, jedynie szybkie XC ale stoppie dało radę zrobić na 2 palcach więc dobrze jeśli po wymianie tarcz i klocków dalej byłoby to możliwe . Waga to prawie zabójcze 60kg więc nie należę do masywnych kolarzy pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze Cytuj
Mod Team sznib Napisano 6 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2018 Jest podpięty temat z opiniami na temat klocków. Ja od siebie polecę EBC Gold: https://rowerowy.com/sklep/czesci/klocki-hamulcowe/do-ham-tarczowych/prod/ebc-cfa614hh 1 Cytuj
maczet190399 Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Tarcze na pewno możesz odłuścić. Mami polecam MOTOREX Power Brake Clean Klocki też da radę. Piekarnik 200 st i 15 min i potem cienkim papierem 300-500. Powinno pomóc. Chyba że masz wenę na zmianę to wszystkie z radiatorami sa drogie. Tarcze XT RT-86. Polecam. Zakup na lata aż się zużyją Cytuj
LifeIsGood Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Właśnie z tym odtłuszczaniem to niekoniecznie. Mam preparat do odtłuszczania układów hamulcowych Ate, który stosowałam przez prawie 2 lata i zawsze pomagało. Teraz już 3 czy 4 razy próbowałem i efekt zerowy jest. Na tarczy tylnej odtłuszcza dalej więc nie jest po terminie. A że chcę lekkoz wagi zejść to tarcze akurat skoro trafiła się okazja. Klocki ashima metaliczne mają mieszane opinie, tj 3 że są super żylety a jedna że totalne dno. Niby jestem przekonany ale jakieś wątpliwości są. Zaciski z radiatorami są ale chyba z nich zrezygnuje ponieważ nie można samych klocków osobno tylko od razu z radiatorami muszą być. Cytuj
LifeIsGood Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 A takie inne pytanie, mianowicie szukam tych klocków i gdy wyjąłem oryginalne to one mają tylko przelotkę na środku na zawleczkę a do kupienia są jeszcze jakieś z dziurką po prawej stronie a takim jakby zawiasikiem po lewej. Jest napisane że do br-m675 i czy takie coś będzie pasować? Cytuj
voodoo21 Napisano 21 Marca 2021 Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) W dniu 6.06.2018 o 10:01, sznib napisał: Jest podpięty temat z opiniami na temat klocków. Ja od siebie polecę EBC Gold: https://rowerowy.com/sklep/czesci/klocki-hamulcowe/do-ham-tarczowych/prod/ebc-cfa614hh Dalej polecasz te EBC GOLD?:) Zastanawiam się jeszcze nad : https://www.rowertour.com/p/45242/jagwire-klocki-hamulcowe-tarczowe-pro-shimano-xtr-m985-xt-m785-deore-m615-pol-metaliczne W dniu 6.06.2018 o 08:53, LifeIsGood napisał: Witam wszystkich, zatłuściłem nieodwracalnie tarcze z klockami slx m675, tarcza sm rt 66 180mm. Od dawna przymierzałem się do zmian tarcz i wybór padł na ashima aro 08 160mm na przód. Tył to samo, i nie wiem jakie okładziny zastosować, aby nie utracić za dużo mocy. Obecnie mam oryginalne okładziny metaliczne shimano z radiatorami, lecz jak patrzę na ceny nowych to lekko mnie odsuwa. Oczywiście jeśli będzie trzeba dołożę, lecz myślę aby teraz zastosować pół metaliki, i natrafiłem na klocki ashima w cenie ok 40 zł za komplet na jedno koło. I tu pytanie czy pozostać przy shimano czy np ashima lepiej będzie współgrać z tarczą ashimy. Nie jeżdżę mega ambitnie więc bez żadnych wheelie albo hopów, jedynie szybkie XC ale stoppie dało radę zrobić na 2 palcach więc dobrze jeśli po wymianie tarcz i klocków dalej byłoby to możliwe . Waga to prawie zabójcze 60kg więc nie należę do masywnych kolarzy pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze I jakie w końcu okładziny wybrałeś ?:p Ewentualnie co polecicie z półmetalicznych ? M675 SLX Edytowane 21 Marca 2021 przez voodoo21 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 Marca 2021 Mod Team Napisano 21 Marca 2021 Cytat Dalej polecasz te EBC GOLD?:) A czemu miałbym przestać? Dobre klocki, warte zakupu. 1 Cytuj
LifeIsGood Napisano 22 Marca 2021 Autor Napisano 22 Marca 2021 23 godziny temu, voodoo21 napisał: Dalej polecasz te EBC GOLD?:) Zastanawiam się jeszcze nad : https://www.rowertour.com/p/45242/jagwire-klocki-hamulcowe-tarczowe-pro-shimano-xtr-m985-xt-m785-deore-m615-pol-metaliczne I jakie w końcu okładziny wybrałeś ?:p Ewentualnie co polecicie z półmetalicznych ? M675 SLX Wybrałem chyba z tego co pamiętam pólmetaliki Shimano, nazwy kodowej nie pamiętam, ale śmigają dalej i wszystko jest okej, siła hamowania wystarczająca jak dla mnie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi