penrod Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dzień dobry, w kwestiach rowerowych jestem amatorem, dlatego chciałbym prosić Was o pomoc. Szukam sprzętu do użytku miejskiego- dojazdy na zajęcia, do pracy, dodatkowo myślałem o sprawdzeniu aplikacji Uber Eats w Warszawie jako kurier. Cel jest prosty: rower który przez miesiąc dwa posłuży w Uberze, a następnie zapewni mi transport w dużym mieście. Znalazłem taką ofertę w okolicy, proszę powiedzcie co o niej sądzicie: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-na-shimano-deore-lx-idealny-na-start-CID767-IDu1EYb.html#249df7e19c Dziękuję bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Osprzęt od mtb, rama zabytkowa, komponenty dobrane raczej losowo, kaseta i pewnie łańcuch do wymiany, bo zużyte, dwie różne klamkomanetki... Niby tanio, ale ja bym 760 zł za to nie dał. W tesco jest nowa szosa na nowoczesnej geometrii i kompletnej grupie shimano, niskiej co prawda, ale z klamkomanetkami, za 1039 zł, zawsze nowa i z absolutnie bezproblemową gwarą (tesco nie ma serwisu, na gwarancji najczęściej wymienia albo oddaje $) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 No i obręcz w tylnym kole wytarta od klocków zaczyna już pękać - widać na zdjęciu. Rower zajeżdzony, nie opłaca się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Jeśli pasuje ci rozmiar 58 (idealny na wzrost 190 cm i przekrok 92) to w kieleckim Mediaexpert podobno jest Indiana Arrow za 799 PLN: https://www.mediaexpert.pl/rowery-szosowe/ Mam taki od jesieni , przejechane po ulicach Warszawy 1000 km naprawdę złego słowa nie powiem za tę cenę ... Jest identyczny jak Vento 1.0 z roku 2016: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Mam wzrost 183 to do 190 trochę brakuje, na co mam zwracać uwagę w ofertach, żeby dostosować rower do wzrostu? Będzie to mój pierwszy kontakt z szosa, myślicie że sobie poradzę w mieście na takim rowerze czy lepiej wybrać zachowawczo klasyczny rower miejski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 No to będzie za duży , potrzebujesz ramę 55-56 cm (22 cale) co najwyżej.A najlepiej zmierz jeszcze przekrok. Książka pomiędzy nogami w kroczu i mierzysz od podłogi do grzbietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Teraz, drozda napisał: No to będzie za duży , potrzebujesz ramę 55-56 cali co najwyżej.A najlepiej zmierz jeszcze przekrok. Książka pomiędzy nogami w kroczu i mierzysz od podłogi do grzbietu. Olaboga, gdzie takie robią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 5 minut temu, sthEn napisał: Olaboga, gdzie takie robią? Bicykle chyba takie miały wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Wracając do tematu, moglłbym prosić o polecenie jakiejś szosy? Może być używana z rejonu trójmiasta, do 1000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Doczytałem odrobinę i wydaje mi się, że najbardziej dostosowany będzie rower typu grawel. Coś polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 A jak z formą ? Podjedziesz chyba ul. Spacerową do góry na przełożeniu niecałe 1:1 np. 34/36 przód i 28/32 tył ? Albo bardziej strome ale i krótsze odcinki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Forma raczej w porządku, 24 lata, 78kg, chociaż sporo czasu z roweru nie korzystałem, bo nie mam. ,,przełożeniu niecałe 1:1 np. 34/36 przód i 28/32 tył" tego niestety nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Parametry spoko chodziło mi o to, że poniżej 10 kmh w zasadzie nie pojedziesz płynnie z wysoką, ekonomiczną kadencją ( może i nawet poniżej 15 kmh ) tylko będzie to twardy obrót. Dasz rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzpiceR Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Obrót korbą -> obrót koła BTW za 1000 zł to możesz szukać czegokolwiek w dobrym stanie a nie gravela - bo tego to akurat nie znajdziesz na 100000% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Też racja. Szukaj trekinga lub crossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-100-id_8377732.html To jedyne co znalazłem w takiej cenie, wszystkie recenzje raczej pozytywne- oczywiście biorąc pod uwagę cena/jakość. Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy: nie chcę więcej inwestować nie tylko z powodu braku funduszy, ale też żeby złodzieja nie korciło Często będę go przypinał, czy to pod sklepem czy pod uczelnią. W nocy w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Wg. mnie nie warty rower zachodu, nie ma kasety tylko wolnobieg, przełożenie 48/28 i ratunkowe 48/34 to może być za mało na grubsze podjazdy. A trochę takich masz w trójmieście. Rozumiem, że 1000 pln, ale szukałbym używanego lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Tylko tu pojawia się problem- brak wiedzy, żeby sprawdzić stan używanego roweru i ocenić czy jest wart swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Kumpla nie masz który choćby pobieżnie potrafił ocenić ? Ile masz wzrostu ? https://www.olx.pl/oferta/rower-bbf-urban-1-0-28-szary-antracyt-CID767-IDsCuQp.html#1d70f22ea0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Dzięki za pomoc, nieźle się prezentuje. Jednak nie ma baranka tylko klasyczną kierownicę, jakie są plusy i minusy każdej z nich? Myślałem, że szosa = baranek. 183 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Z barankiem nie jeździłem nigdy, nie licząc kilkuset metrów. Może koledzy się wypowiedzą. Dla mnie trochę wąsko się wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 https://www.olx.pl/oferta/rower-bbf-urban-1-0-28-szary-antracyt-CID767-IDsCuQp.html#1d70f22ea0 Popisałem chwilę i udało mi się wynegocjować 900zł, ale za to brak paragonu, czyli tak naprawdę źródło nieznane i brak gwarancji. Decydować się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Koła muszą się lekko kręcić, najważniejsza jest piasta tylna, sprawdzić czy każdy bieg wchodzi, po kolei, w górę i w dół. Czy rama nie ma pęknięć ( w miejscu gdzie zaczynają się tylne widełki oraz pod główką ramy i cała główka ramy, no i spawy wszystkie ) Jeśli ok to bierz, spisać umowę że On ( dane z dowodu ) sprzedaje Tobie ( nr ramy wpisać model ) i już. Zapytaj czy na Policji zgodzi się sprawdzić nr ramy. Jeśli się zgodzi to znaczy, że się nie boi i brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Chyba się zdecyduję. Czy jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć czy warto? Miałbym juz pewność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
penrod Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Niestety nie udało mi się sfinalizować zakupu, właściciel się rozmyslil. W takim wypadku jeszcze raz proszę Was o polecenie innego roweru: parametry zbliżone, Gdańsk i okolice. Jakby ktoś z Was miał chwilę czasu i coś wyszukał to będę bardzo wdzięczny. Sam nie mam odpowiedniej wiedzy do tego. 183cm Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.