NorthAngel82 Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Do roweru Kross Evado 2.0 chcę sobie kupić chwyty na kierownicę ponieważ te co są teraz bardzo się zsuwają z kierownicy w czasie jazdy. Mam takie jak widać na zdjęciu poniższym. Przed jazdą zawsze muszę je dosuwać albo ręką uderzać od boku żeby weszły dalej na kierownicę. https://i.imgur.com/VRUlJ8N.jpg]/img] Do pracy jeżdżę bez rękawiczek codziennie rano i z pracy popołudniu. A rękawiczki ubieram tylko jak jadę się gdzieś przejechać. Więc muszę mieć takie te chwyty czy gripy - zwał jak zwał, żeby były dobre na jazdę zarówno jak i bez rękawiczek jak i w rękawiczkach. Czasami dłonie mi się pocą i drętwieją na tych, które mam teraz. W internecie znalazłem kilka chwytów na kierownicę, które zwróciły moją uwagę. Pytanie tylko, czy one Tłumią drgania faktycznie ? Dłonie się na nich nie pocą i nie drętwieją ? Są wygodne ? I czy są od boku czymś zamknięte jakąś zaślepką czy widać rurę od kierownicy ? Czy po skończonej jeździe na rowerze zostają czarne ślady na dłoniach od tego ? Czy możecie mi coś z wymienionych poniżej chwytów polecić ? lub ewentualnie coś lepszego od tych wymienionych, których będę zadowolony ? 1. EKFan UltraLight Silikon 2. Odi Rogue Lock-On 3. Specialized Enduro XL Locking 4. https://pl.aliexpress.com/item/1Pair-MTB-Bicycles-Mountain-Bikes-Grip-Anti-Slip-Sponge-Lock-on-Handlebar-Grips-End-Bar-Plug/32419178119.html?spm=a2g17.10010108.1000023.3.23b651b3Xe4IOz 5. city 900 confort czarne 6. Bontrager Race Lite 7. Bontrager Rhythm Plus
dymcio111 Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Ja już w trzecim rowerze używam ESI Chunky, mniej się teraz męczą ręce. Zaślepki na bok kierownicy są. Ale ja używam rękawiczek bo bez nich nie taki chwyt pewny a i zawsze ochrona rąk w razie gleby
Dokumosa Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Chwyty to dosyć osobista i indywidualna sprawa (może bardziej niż siodło). Jeśli jedyne kryteria to żeby się trzymały kierownicy i nie brudziły rąk to chyba wszystkie powyższe będą ok. Z EKFan będziesz umiarkowanie zadowolony (jak ręka sucha to jest ok, jak mokra to się slizga nieporównywalnie bardziej do oryginału czyli ESI Chunky).
NorthAngel82 Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Moje kryteria sa takie, żeby nie brudziły rąk, nie ślizgały się w dłoni gołej bez rękawiczki ani w rękawiczce i żeby dłonie nie drętwiały. Pisałem o tym, nie czytałeś ? Ja natomiast czytałem o Esi, że te boczne korki są kiepskiej jakości i szybko się psują i wypadają. Podobno też się przecierają i ta gąbka z tych chwytów się ździera. Więc nie wiem co wziąć, jestem nastawiony na Bontrager Rhythm Plus ale nie wiem czy w moim przypadku one spełnią moje zadanie. Może mi ktoś pomóc ? Tutaj czytałem o tym Esi: https://www.forumrowerowe.org/topic/216798-chwyty-gripy-esi-accent-czy-inne/
Waza Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Ja mogę polecić mniej firmowe, tanie i bardzo dobrze działające chwyty skręcane Force: https://ctbike.pl/force-chwyty-rowerowe-pokryte-owijka-eva-korkowa-czarne.html Są wykonane z owijki jak na szosówkę, chwyt jest pewny, dłonie bez rękawiczek, nawet mocno spocone nie ślizgają się. Nigdy nie miałem na nich problemu z drętwieniem dłoni, ale to jest bardziej złożona sprawa i nie zależy tylko od chwytów. Jak na niewygórowaną cenę, wykonane są wzorowo.
lewocz Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Chwyty z owijki osobiście odradzam. Miałem 2 pary i w obu owijka się luzowała, marszczyła itp. Działo się to bardzo szybko i bardzo mi się nie podobało. Tych wymienionych nie znam, więc się nie wypowiem. Natomiast z tych, które osobiście używałem i używam. Ergon GE1 - świetne jak na mój gust Esi Chunky - bardzo dobre ale piał bym nad nimi z zachwytu taj jak co poniektórzy. Supacaz Silcone - dobre chwyty, nie odczułem większych różnic w porównaniu do Esi WTB, Token - proste chwyty przykręcane z "jakiegoś tam tworzywa" Powiem tak - w porządku.
Dokumosa Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 ESI spokojnie wytrzymują 2-3 sezony. Korków nie liczę ale na korkach się nie jeździ.
arek_wro Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Mój głos na ESI Chunky. Mam w dwóch rowerach i od kiedy wpadły mi w ręce, nie zamierzam zmieniać na nic innego.
lynx79 Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 A mój na Ergon GE1. Nie brudzą, ręce się nie ślizgają gdy są wilgotne, w rękawiczkach nic nie drętwieje. Minus cena. Przerobiłem kilka chwytów i dopiero te u mnie zostały na dłużej.
NorthAngel82 Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Dałbyś mi linka do tych Ergon GE1 ? jeśli rower mam w kolorze biało niebieskim to jaki kolor tych chwytów wybrać ?
Mod Team michuuu Napisano 6 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2018 Leń jesteś. https://www.######simo.pl/ergon/ge1-evo/202776/?wariant=1267760&gclid=EAIaIQobChMIqKur_7q-2wIVD_lRCh1oFg8mEAQYAiABEgJ46vD_BwE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.