Skocz do zawartości

[licznik] Kross krc312w - zły obwód kola

maciucius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jeżeli temat jest w złym folderze to proszę o przeniesienie, przepraszam za to.

Posiadam licznik Kross krc312w i mam problem z obwodem koła. Mianowicie, posiadam koła 28x23mm, więc polegając na instrukcji Kross ustawiłem obwód 700x23c czyli 2125mm. W instrukcji nie było opcji 700x23 lub 28x23, więc ta wydała mi się najrozsądniejsza. Problem jednak pojawia się podczas jazdy. Porównując do Stravy i innego licznika (między tymi dwoma pokonane odległości są takie same), mój licznik pokazuje błędny wynik. Jest to różnica rzędu kilometra na każde przebyte pięćdziesiąt. I teraz moje pytanie: jaką wartość  obwodu koła w mm wprowadzić do licznika? W internecie znalazłem wartości: 2096, 2097, 2125 i 2136 - wszystkie dla kół 700x23 lub 28x23. 

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. 

Pozadrawiam, 

Maciek

• Mod Team

A nie możesz własnoręcznie zmierzyć i wpisać tyle ile Ci wyszło ?
Rozjazd w danych z aplikacji, a tymi z liczników to normalna sprawa - nawet jak ustawisz na tip top metodą "inżynierską", to i tak będą rozbieżności, tyle że mniejsze ( powiedzmy 0.3 - 0.5 km na dystansie 50 km - zwłaszcza w terenie ).

Sugerujesz, że masz rozbieżności rzędu 2%, a chcesz zmieniać wartość obwodu 0,5 do 1%. Za nic w świecie tak nie dojdziesz, ale jak chcesz to sobie zmniejsz lub zwiększ obwód o ten 1% w odpowiednią stronę i już.

Porównywanie do GPS to w ogóle ma słaby sens, bo dystans przebyty przez toczące się koło to zupełnie co innego niż suma odcinków przebytych przez przemieszczający się telefon. Im bardziej kręta trasa i rzadsze próbkowanie tym błąd większy. Załóż sobie osobny licznik na tylne koło to się dopiero zdziwisz:P

Jeśli chcesz być mega dokładny co do 1 mm to narysuj pisakiem kreskę na oponie, przetocz rower pod swoim obciążeniem tak, żeby na ziemi powstały dwa ślady od kreski na oponie, nastepnie zmierz odległość pomiędzy kreskami i wpisz wartość w mm do licznika. Jeśli coś się będzie w przyszłości nie zgadzać to już będzie wina innych urządzeń, Twoja odległość będzie na bank ok.

8 godzin temu, seraph napisał:

Sugerujesz, że masz rozbieżności rzędu 2%, a chcesz zmieniać wartość obwodu 0,5 do 1%. Za nic w świecie tak nie dojdziesz, ale jak chcesz to sobie zmniejsz lub zwiększ obwód o ten 1% w odpowiednią stronę i już.

Porównywanie do GPS to w ogóle ma słaby sens, bo dystans przebyty przez toczące się koło to zupełnie co innego niż suma odcinków przebytych przez przemieszczający się telefon. Im bardziej kręta trasa i rzadsze próbkowanie tym błąd większy. Załóż sobie osobny licznik na tylne koło to się dopiero zdziwisz:P

Po prostu wyszedłem z założenia, ze skoro licznik w innym rowerze pokazał wynik o 100 m rożniacy się od wyniku stravy to nie jest to zbieg okoliczności i to moj licznik pokazuje zle. Była to trasa koło 79km, a moj licznik pokazał 77,2... 

Zmienie obwód!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...