hummingbird Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Cześć! Kilka dni temu kupiłam sobie rower trekkingowy. To była moja pierwsza poważna rowerowa inwestycja, ale chyba znowu nie wyszło... Po kilku ostatnich przejażdżkach, zauważyłam u siebie mocny ból ramion i nadgarstków. Wcześniej jeździłam na rowerach górskich, więc może po prostu nie jestem przyzwyczajona? Z drugiej strony, rower wydaje mi się być trochę za duży. Mam 163 cm wzrostu, a rama ma 19'' (damka). Co myślicie? Słabe ramiona czy za duża rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Musisz podać model roweru, rozmiar kół oraz jaki masz przekrok. Z fusów nikt nie będzie Ci wróżył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hummingbird Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Kands CRS 1200. http://rowerykands.pl/sklep/rowery/kands-crs-1200-lady-28″-model-2017/ Przekrok raczej nie ma znaczenia w przypadku takiej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Jeśli rower był zakupiony kilka dni temu i masz paragon zakupu to możesz udać się jak naj szybciej do sklepu i powiedzieć o swoim problemie. Spróbować rower wymienić na ramę mniejszą na M - Bo teraz pewnie masz rozmiar ramy L. Ustaw sobie siodełko dobrze tak jak się powinno mieć ustawione oraz wysokość kierownicy i wówczas poprawi się Twój komfort jazdy na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droplet Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Nie wiem czy to jest przyczyna bo nie widzę parametrów kierownicy ale ja i część moich znajomych miało problem z bólem nadgarstków z kierownicą z wygiętą w tył (backsweep). Pomogło przekręcenie kierownicy o 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Kierownice należy tak ustawić, aby gięcie było w twoim kierunku. Rama raczej o rozmiar za duża, ale nie ma ona tutaj aż takiego znaczenia, jak prawidłowe ustawienie kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 8 godzin temu, droplet napisał: Nie wiem czy to jest przyczyna bo nie widzę parametrów kierownicy ale ja i część moich znajomych miało problem z bólem nadgarstków z kierownicą z wygiętą w tył (backsweep). Pomogło przekręcenie kierownicy o 90 stopni. Ideologicznie dziwne bo duże (przesada) gięcie do tyłu pozwala na bardziej naturalne ułożenie nadgarstków. Nie wyobrażam sobie kierownicy z 12 stopniowym gięciem do tyłu obrócić o 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droplet Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Specialized, butted 6000 alloy, 8-degree backsweep, 6-degree upsweep, 10mm rise, 31.8mm, 750mm width. Kumpel, który miał ten sam problem poradził by ją obrócić i pomogło. Zdaję sobie sprawę, że to może być bardzo osobnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.