bike5 Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Witajcie , jak sądzicie czy aluminiowa sztyca w karbonowej ramie może się jakoś zapiec ? zastanawiam sie czy wskazane by było posmarowac smarem taką sztyce ? i czy smar nie ma negatywnego wpływu na karbon ? wole dmuchać na zimne niz potem sie meczyć
Ador Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Mam aluminiową sztycę w karbonowej ramie (Mondraker) i nie potrzebuję żadnych past lub innych smarowideł. Sztyca na pewno się nie zapiecze ... wystarczy co pewien czas sztycę wyjąć i przeczyścić kawałkiem szmatki tą samą czynność powtarzamy dla rury podsiodłowej i zacisku gdzie na gwint dajemy odrobinę stałego smaru.
Waza Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Otóż to, pasta montażowa do karbonu. Ale nie po to żeby zapobiegła zapiekaniu bo takie w połączeniu karbon-alu nie występuje, lecz dla zwiększenia tarcia, dzięki czemu można z mniejszą siłą dokręcić zacisk sztycy, bez obawy że sztyca będzie się ześlizgiwała w rurze podsiodłowej.
Kolmark Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Gorsze jest zestawienie odwrotne - sztyca karbon, a rama alu. Zjeżdża jak licho, a docisnąć nie bardzo można, bo krawędź alu zgniecie karbon, no i wtedy tylko pasta montażowa. Ewentualnie sproszkowana kalafonia wtarta w sztycę (zwiększa tarcie).
bike5 Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Ok, sztyca już zamontowana ...Nie pisałem o tym wcześniej ale koledze pękła sztyca karbonowa , na samej górze blisko osadzenia siodełka , wyglądało to tragicznie , na gwarancji mu wymienią, ale to potrwa ,a jeździć trzeba na szczęście ja miałem zapasową używaną sztyce aluminiową, udało się ją zamontować bez większych problemów .W Miejscu osadzenia sztycy było jeszcze trochę montażowej pasty która dał producent , Sztyca wchodziła tępo ale płynnie, myślę ze to zasługa tej pasty co pozostała.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.