Ten_Leniwy Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Witam bikerów tak jak w tytule zastanawiam się nad zakupem nowych hamulców hydraulicznych w przedziale do 600zł za komplet na razie mam na oku te dwa podobno niezawodne modele ze stajni shimano m675 lub m7000 i tutaj pojawia się moje pytanie, które będą lepsze ? Liczę na niską awaryjność i łatwość obsługi. Hamulce mają wytrzymywać długie zjazdy i gwałtowne hamowanie. Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Nie chcę głosić plotek, ale słyszalne były opinie że zaciski shimano x75 (675, 775, 975) lubią sobie czasem popuścić olej z uszczelek. Np moje 975 tak mają, ze jak długo stoją, to sobie popuszczą troszkę w zacisk, ale regularnie jeżdżone nie sprawiają problemó. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ten_Leniwy Napisano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Myślę, że raczej będą regularnie używane po mniej więcej 1 godzinie dziennie a na weekendach nawet do 4 godzin Zastanawiałem się nawet nad nowymi deorkami m6000 ale podobno ciekną na potęgę. A i nie wiem czy przy sile slxów nie powygina mi tarcz dosłownie g2cs 180mm wytrzyma ? Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Ten_Leniwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Tarczy nie wygina siła, tylko klocek metaliczny który nagrzewa tarcze. Tania tarcza jest generalnie prawie po 1-szym dłuższym hamowaniu w góra już krzywa, sam tak obie tanie Shimano wygiąłem(nie pamiętam modelu). Takie XT 785 w cale nie są jakieś mega mocne, spokojnie z mocą Shimano w 2 tłoczkach. Generalnie lepiej stare sprawdzone 675/785, jak te nowe 7000/8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ten_Leniwy Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Odbiegając od samej siły hamowania stare slxy m675 są jak dla mnie bardziej dopracowane pod względem kosmetycznym. Te srebrne klapki na klamkach nadają charakteru Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Ten_Leniwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi