WaGiant Napisano 2 Czerwca 2018 Napisano 2 Czerwca 2018 Mam napęd shimano 3x9 . Zawsze jeździłem na shimanowskich łańcuchach spinanych pinem . Teraz kupiłem łańcuch KMC https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x9-73-pd13926/?v_Id=53131 . W komplecie była spinka . Po założeniu stwierdziłem że spinka jest jakby za luźna . Blaszki są w rowkach na pinach ale całość ma lekki luz poprzeczny .Tzn całość można lekko przesunąć na wewnętrznym ogniwie . Nie da się ciaśniej tego złożyć . Na próbnej jeździe wszystko było ok . Biegi chodziły , łańcuch się nie rozlazł . Problem zaczął się na podjazdach . Na środkowej tarczy korby ( i tylko na niej ) przy pedałowaniu pod większym obciążeniem na 2,3,4,5 trybie kasety łańcuch w miejscu gdzie jest spinka jak by zahaczał o wózek przerzutki ( przy dolnym kółku ) i ,,zabiera " wózek do tyłu . Dlaczego i co z tym zrobić ? Kupić nową spinkę to najprostsze rozwiązanie ale czy będzie skuteczne ? Faktem jest że środkową tarczę korby mam już trochę zajechaną ale nie widzę związku , na poprzednim łańcuchu działało ok . Aha nie mam teraz suwmiarki żeby zmierzyć faktyczną szerokość spinki . Myślę jednak że gdyby była za szeroka podobny problem występowałby też na tarczach 1 i 3 . Linii łańcucha też bym się nie czepiał , jaka by nie była środkowa tarcza powinna być ok . Ma ktoś pomysł ?
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2018 Napisano 2 Czerwca 2018 Ja na łańcuchu 9 sp shimano hg73 ( taka sama szerokość jak kmc x9 czyli 6,6 mm ) mam spinkę kmc cl 571 ( spinka do łańcuchów o szerokości 7.1 niby 8 sp, ale do łańcuchów shimano hg40,71 nie pasuje - jest za wąska, nawet szczypcami się nie da ) i pomimo minimalnego luzu działa świetnie. Może masz luz na kółeczku przerzutki czy coś podobnego co powoduje za mocne zbliżenie łańcucha do wózka przerzutki? Tak czy siak do łańcuchów 9 sp kmc powinna być spinka cl 566 ( ale nie próbowałem jej zakładać z obawy że się nie da palcami tylko szczypcami ) Nie wiem czy coś Ci pomogłem, czy zaciemniłem obraz Coś jest napisane na Twojej spince kmc ?
WaGiant Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Napisano 2 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedź . Spinka CL566R , a na środku blaszki S9 . Zakładałem palcami bez problemu . Przerzutka była zmieniana pod koniec ub sezonu . Kółko nie jest zajechane , luzu poprzecznego nie ma . Inne pomysły ?
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2018 Napisano 2 Czerwca 2018 Inna spinka kmc, albo connexa ? ( obie 6,6 mm ) Jesli kmc to też 566, spinki od srama są szersze ( łańcuchy mają 6,8 mm ). Węższa spinka ( od 10 tki ) na bank nie wejdzie ( 5,9 mm ).
cervandes Napisano 2 Czerwca 2018 Napisano 2 Czerwca 2018 Wielki producent łańcuchów w pudełku z własnym produktem umieszcza spinkę. Tak, ja mam pomysł. Mój pomysł to zaufać specjalistom i jeździć. Oni chyba lepiej wiedzą od nas czym należy spinać ich własny łańcuch?
WaGiant Napisano 3 Czerwca 2018 Autor Napisano 3 Czerwca 2018 Cervandes - chyba nie przeczytałeś na czym polega problem .
cervandes Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Rozbierałeś wózek przerzutki? Czyściłeś kółka odkręcając je? Przykręciłeś je prawidłowo? Bo one nie są symetryczne...
DIY Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Coś nie halo - właśnie sprawdzałem w rowerze syna, ma ten sam zestaw czyli X9+566R i wszystko jest jak należy, luzy na spince takie same jak na ogniwach czyli minimalne, nic nie haczy nic nie odstaje itp. U mnie też mam tą spinkę, ale w Campie C9 Record i też śmiga bez zastrzeżeń od 2kkm choć w tej konfiguracji spinka siedzi ciaśniej niż ogniwa campy... Wrzuć fotkę spinki założonej to może po zdjęciu da się coś wyczaić. Pozdrawiam DIY
WaGiant Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Napisano 4 Czerwca 2018 Obawiam się że ze zdjęcia nic się dowiesz . Na oko nie zobaczysz różnic w szerokości ani tym bardziej luzu . Kupie nową i zobaczę jak będzie działać . Najbardziej ciekawi mnie dlaczego problem występuje tylko na środkowej tarczy .
DIY Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 14 godzin temu, WaGiant napisał: Obawiam się że ze zdjęcia nic się dowiesz . Na oko nie zobaczysz różnic w szerokości ani tym bardziej luzu . Kupie nową i zobaczę jak będzie działać . Najbardziej ciekawi mnie dlaczego problem występuje tylko na środkowej tarczy . Jak coś haczy o wózek przerzutki to raczej musi być widoczne gołym okiem bo i przestrzeń między wewnętrzną i zewnętrzną częścią wózka jest bardzo duża. Tym bardziej bez większych przekosów bo na środkowym blacie....
WaGiant Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Kupiłem nową spinkę . Taką samą KMC . Po założeniu luz jest wyraźnie mniejszy , właściwie prawie wcale nie ma luzu . Na próbną jazdę nie było czasu . Zobaczymy .
DIY Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 A to ciekawe. Może ta "pierwsza" była zgięta? Gdzieś upadła i przydeptana była w sklepie czy na magazynie. Teraz już chyba nieistotne będzie, jak ta nie ma luzu to chyba wszyscy by się zdziwili jakby dalej zaciągało wózek
WaGiant Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Napisano 8 Czerwca 2018 No i działa . Wygląda na to , że spinka która była w komplecie z łańcuchem jest felerna .
DIY Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 Widocznie się uszkodziła w opakowaniu - przygniotła, zgięła, cokolwiek. Ważne że już działa jak należy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.