Skocz do zawartości

[spinka] KMC, za luźna ?

WaGiant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam napęd shimano 3x9 . Zawsze jeździłem na shimanowskich łańcuchach spinanych pinem . Teraz kupiłem łańcuch KMC  https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x9-73-pd13926/?v_Id=53131 . W komplecie była spinka . Po założeniu stwierdziłem że spinka jest jakby za luźna . Blaszki są w rowkach na pinach ale całość ma lekki luz poprzeczny .Tzn całość można lekko przesunąć na wewnętrznym  ogniwie . Nie da się ciaśniej tego złożyć . Na próbnej jeździe wszystko było ok . Biegi chodziły , łańcuch się nie rozlazł . Problem zaczął się na podjazdach . Na środkowej tarczy korby ( i tylko na niej ) przy pedałowaniu pod większym obciążeniem na 2,3,4,5 trybie kasety łańcuch w miejscu gdzie jest spinka jak by zahaczał o wózek przerzutki ( przy dolnym kółku ) i ,,zabiera " wózek do tyłu .  Dlaczego i co z tym zrobić ? Kupić nową spinkę to najprostsze rozwiązanie ale czy będzie  skuteczne ? Faktem jest że środkową tarczę korby mam już trochę zajechaną ale nie widzę związku , na poprzednim łańcuchu działało ok .

Aha nie mam teraz suwmiarki żeby zmierzyć faktyczną szerokość spinki . Myślę jednak że gdyby była za szeroka podobny problem występowałby też na tarczach 1 i 3 . Linii łańcucha też bym się nie czepiał , jaka by nie była środkowa tarcza powinna być ok .

Ma ktoś pomysł ?

Napisano

Ja na łańcuchu 9 sp shimano hg73 ( taka sama szerokość jak kmc x9 czyli 6,6 mm )  mam spinkę kmc  cl 571 ( spinka do łańcuchów o szerokości 7.1 niby 8 sp, ale do łańcuchów shimano hg40,71 nie pasuje -  jest za wąska, nawet szczypcami się nie da  ) i pomimo minimalnego luzu działa świetnie. Może masz luz na kółeczku przerzutki czy coś podobnego co powoduje za mocne zbliżenie łańcucha do wózka przerzutki?  Tak czy siak do łańcuchów 9 sp kmc  powinna być spinka  cl 566 ( ale nie próbowałem jej zakładać z obawy że się nie da palcami tylko szczypcami )  Nie wiem czy coś Ci pomogłem, czy zaciemniłem obraz ;) Coś jest napisane na  Twojej spince kmc ?

Napisano

Dzięki za odpowiedź . Spinka CL566R , a na środku blaszki  S9 . Zakładałem palcami bez problemu .  Przerzutka była zmieniana pod koniec ub sezonu . Kółko nie jest zajechane , luzu poprzecznego nie ma .

Inne pomysły ?

Napisano

Inna spinka kmc, albo connexa ?  ( obie  6,6 mm ) ;) Jesli kmc to też 566,  spinki od srama są szersze ( łańcuchy mają 6,8 mm ). Węższa spinka ( od 10 tki ) na bank nie wejdzie ( 5,9 mm ).

Napisano

Wielki producent łańcuchów w pudełku z własnym produktem umieszcza spinkę.

Tak, ja mam pomysł. Mój pomysł to zaufać specjalistom i jeździć. Oni chyba lepiej wiedzą od nas czym należy spinać ich własny łańcuch?

Napisano

Coś nie halo - właśnie sprawdzałem w rowerze syna, ma ten sam zestaw czyli X9+566R i wszystko jest jak należy, luzy na spince takie same jak na ogniwach czyli minimalne, nic nie haczy nic nie odstaje itp. U mnie też mam tą spinkę, ale w Campie C9 Record i też śmiga bez zastrzeżeń od 2kkm choć w tej konfiguracji spinka siedzi ciaśniej niż ogniwa campy...

Wrzuć fotkę spinki założonej to może po zdjęciu da się coś wyczaić.

Pozdrawiam

DIY

Napisano

Obawiam się że ze zdjęcia nic się dowiesz . Na oko nie zobaczysz różnic w szerokości ani tym bardziej luzu . Kupie nową i zobaczę jak będzie działać . Najbardziej ciekawi mnie dlaczego problem występuje tylko na środkowej tarczy .

Napisano
14 godzin temu, WaGiant napisał:

Obawiam się że ze zdjęcia nic się dowiesz . Na oko nie zobaczysz różnic w szerokości ani tym bardziej luzu . Kupie nową i zobaczę jak będzie działać . Najbardziej ciekawi mnie dlaczego problem występuje tylko na środkowej tarczy .

Jak coś haczy o wózek przerzutki to raczej musi być widoczne gołym okiem bo i przestrzeń między wewnętrzną i zewnętrzną częścią wózka jest bardzo duża. Tym bardziej bez większych przekosów bo na środkowym blacie....

Napisano

Kupiłem nową spinkę . Taką samą KMC . Po założeniu luz jest wyraźnie mniejszy , właściwie prawie wcale nie ma luzu .  Na próbną jazdę nie było czasu . Zobaczymy .

Napisano

A to ciekawe. Może ta "pierwsza" była zgięta? Gdzieś upadła i przydeptana była w sklepie czy na magazynie.

Teraz już chyba nieistotne będzie, jak ta nie ma luzu to chyba wszyscy by się zdziwili jakby dalej zaciągało wózek :D

Napisano

Widocznie się uszkodziła w opakowaniu - przygniotła, zgięła, cokolwiek. Ważne że już działa jak należy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...