koncertownik Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Mi też właśnie bloki trochę zgrzytają od podłoże, ale jakoś się nad tym nie zastanawiałem nigdy dłużej. Może ktoś kto ma już dłuższe doświadczenie się wypowie... Byłbym również bardzo widzęczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzi Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Juz sie troche pogubiłem . Ale chyba chodzi o luzy na łożyskach które się wyrabiają w tych pedałach. W zależności od stylu jazdy i ciężaru bikera robia się one wcześniej lub później, w wyższych modelach już tego problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 no ja dzis będę miał Shimano 121 + exustary e25 ... ciekawe jak bardzo będę zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 W moim przypadku tylko na równej, gładkiej i czystej powierzchni nie słychać że idę w butach rowerowych. W każdym innym przypadku trzeszczy i zgrzyta, ale to mi akurat nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidzia Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 To normalne, że trzeszczy u mnie też tak jest ale się tym nie przejmuje bo tak ma być P.S. Kitajec ja też na początku nie leżałem bo bardzo uważałem na to...ale jak troche pojeździsz to zapomniesz i glebniesz pzynajmniej ja tak mialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 w wyższych modelach już tego problemu nie ma. A tam nie ma, w moich 540tkach wyczuwalne luzy zrobiły się po ok. 3000 km - a ważę 45 kg (czy nawet mniej) i nie jeżdżę ostro. Na szczęście okazały się łatwe do skasowania . Pozdrówko ekspresowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Przepraszam Adminow i Modow, ale czym sie rozni ten temat od http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=488&st=180 Bo nie czaje... Nie mozna tego podlaczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 To i ja sie tu dopiszę. Mam PD M520 o przebiegu około 2500 km. Zauważyłem że od jakiegoś czasu prawy but wpina się i wypina nie tak jak powinien. Lewy but robi to lekko i z wyraźnym, metalicznym trzaskiem, prawy natomiast jest jakiś "przymulony" i zdarza mu się wypiąć bez mojej zgody. Oglądałem wszystko dokładnie i nie mogłem znaleźć przyczyny. Napiszę też że sprawdziłem, że lewy wpina się tak samo dobrze w obydwa pedały a prawy w obydwa wpina się źle. Czyli nie jest to kwestia pedałów tylko prawego buta lub bloku. Zamontowałem więc pożyczony nowy blok i okazało się, że wpina sie i wypina idealnie. Nie wiem za bardzo jak i dlaczego ale okazuje się że można uszkodzić/zużyć solidny kawał metalu dość szybko. A nie biegałem w tych butach po skałach i kamieniach. W prawym bucie wymienię bo muszę, a ciekawe ile wytrzyma blok przy lewym bucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitajec Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Długo czekać nie musiałem , wczoraj byłą pierwsza gleba . POdjezdżam do schodów, wypiąłem lewą noge jak zawsze ale chyba lecąca mucha zrobiłe taki wiatr że jakimś cudem przechyliło mnie na proawo no i leżałem . Na szczęście poleciałem na obok rosnącą trawe więc nie bolało, skończyło się na otrzepaniu brudu i pojechaniu dalej ... A co do tego trzeszczenia to mam takie pytanie: Czy to nie niszczy bloków jeżeli w penym sensie cały czas je ścieram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzi Napisano 23 Maja 2007 Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 a czy przypadkiem nie jest tak że jak się zatrzymujesz na chwile np. na światłach to wypinasz tylko prawy but ?? A taka różnica w żużywaniu się bloków może byc też przyczyna różnej siły sprężyn w pedałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Przepraszam Adminow i Modow, ale czym sie rozni ten temat od http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=488&st=180Bo nie czaje... Nie mozna tego podlaczyc Dzięki za zwrócenie uwagi Tematy połączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Zapomniałem napisać ze jestem praworęczny i prawonożny i w związku z tym na światłach i w ogóle przy chwilowym zatrzymaniu podpieram się nogą lewą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 jestes tego pewny? bo jak dla mnie, jest to oznaka wyrobienia sie blokow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Czego mam nie być pewny? Która strona jest lewa a która prawa? Na lewej ręce mam zegarek, na prawej obrączkę i jestem tego pewny tak samo jak tego że lewy blok zaliczył kilkakrotnie więcej wpięć i wypięć bo tą nogą się podpieram i zawsze tak robiłem. Według sklepu bloki wczoraj zostały wysłane. Tak jak napisałem wcześniej wymienię na razie tylko prawy i w razie czego będę relacjonował przebieg wydarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 24 Maja 2007 Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ja np. jestem prawo nozny/reczny i podpieram sie rowniez noga prawa... a co do pomylek lewa/prawa to po ostatnich dniach uwierze we wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PhoeniX Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 A podobno slyszalem ze w tych shimanowskich pedalach jak sie nazbiera blota to trudniej sie wypina, prawda to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Owszem, ale mnie to np. w ogóle nie przeszkadza. Jeszcze mi się, jak dotąd, nie zdarzyło, żebym z tego powodu nie mogła się w ogóle wypiąć - co najwyżej trzeba mocniej szarpnąć. A propos prawo-lewych dylematów : ja jestem leworęczno-lewonożna i wypinam się prawą nogą . Z tego, co zauważyłam, większość moich znajomych wypina się na lewo - a ponieważ, jak wiadomo, praworęczność jest w statystycznej przewadze, toteż wszystko wskazuje na to, że taka "krzyżowa" zależność jest naturalna. Czyli, bialykom, wygląda na to, że jesteś wyjątkiem Pozdrówko analityczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 zawsze lubilem sie wyrozniac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b0b3k Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 tez jestem praworęczny i wypinam sie prawą nogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PhoeniX Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Pytanie: czy jak kupie sobie pedałka CRANKBROTHERS EGGBEATER C to każdy rodzaj buta SPD będzie do neigo pasował ? I pyt 2: Czy pedałaEGGBEATER C różnią się od Candy C tą większą platformą ? Co ona daje bo raczej skłonny ejstem bardziej do eggbeater C gdyż jeżdze XC i zapychanie błotkiem mnie martwi. ( wcześniej nie miałem SPD stad przymierzam się do kupna ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 No jak kupisz ubijaki to z nimi dostaniesz od razu bloki, jedyna roznica chyba wlasnie w tym jest A druga czesc pytania pozostawiam dla wiedzacych wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Pytanie: czy jak kupie sobie pedałka... Jednego pedałka chcesz sobie kupić? Ale po co? Jeden pedał, dwa pedały/pedałki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PhoeniX Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 nikt nie zna odp. na pyt. 2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ja mam Shimano PD-520 i nie narzekam na zapychanie błotem, kilka razy były w błocie przetestowanei jak do tej pory bez problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejo Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 A ja się dopiszę ze swoimi doświadczeniami. Gdy szukałem butów i pedałów napierw zasugerowałem się opiniami forumowiczów. Oczywiście pedały shimano 520 i buty tez shimano. Po przymiarce dwóch modeli butów shimano wydały mi się bardzo badziewiarskie i kiepsko wykonane - szczególnie Shimano SH-M072 i SH-R075. Rozmiarówkę tez maja jakąś dziwną bo mimo, ze mam rozmiar 45 to dopiero pasowały 46. Fakt są to jedne z tańszych butów shimanowskich. Wydaje mi się , że dużo lepszym wyborem są buty scott comp http://www.zuchlinski.com.pl/index.php?pro...1049&wysw=1 - kosztują niewiele więcej 269 zl. Przymierzalem się do nich i wykonanie jest o wiele lepsze - design również (ale to kwestia gustu) i rozmiarówka jest normalna - 45 to faktycznie 45. Ostatecznie zdecydowałem się na wyższy model scotta http://www.zuchlinski.com.pl/index.php?pro...1050&wysw=1 - udało mi się je kupic za 315 zl. Teraz jestem mega zadowolony - butki naprawdę bardzo dobrej jakości firmowane niekiepską przecież firmą za całkiem jeszcze rozsądne pieniądze - szczególnie scott comp - model czarny - mogą być problemy z dostaniem w tym kolorze niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.