Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Juz sie troche pogubiłem .

Ale chyba chodzi o luzy na łożyskach które się wyrabiają w tych pedałach.

W zależności od stylu jazdy i ciężaru bikera robia się one wcześniej lub później, w wyższych modelach już tego problemu nie ma.

To normalne, że trzeszczy :P u mnie też tak jest ale się tym nie przejmuje bo tak ma być ;)

P.S. Kitajec ja też na początku nie leżałem bo bardzo uważałem na to...ale jak troche pojeździsz to zapomniesz i glebniesz :P pzynajmniej ja tak mialem :D

w wyższych modelach już tego problemu nie ma.

A tam nie ma, w moich 540tkach wyczuwalne luzy zrobiły się po ok. 3000 km - a ważę 45 kg (czy nawet mniej) i nie jeżdżę ostro. Na szczęście okazały się łatwe do skasowania ;) .

Pozdrówko ekspresowe :D

To i ja sie tu dopiszę. Mam PD M520 o przebiegu około 2500 km. Zauważyłem że od jakiegoś czasu prawy but wpina się i wypina nie tak jak powinien. Lewy but robi to lekko i z wyraźnym, metalicznym trzaskiem, prawy natomiast jest jakiś "przymulony" i zdarza mu się wypiąć bez mojej zgody. Oglądałem wszystko dokładnie i nie mogłem znaleźć przyczyny.

Napiszę też że sprawdziłem, że lewy wpina się tak samo dobrze w obydwa pedały a prawy w obydwa wpina się źle. Czyli nie jest to kwestia pedałów tylko prawego buta lub bloku. Zamontowałem więc pożyczony nowy blok i okazało się, że wpina sie i wypina idealnie. Nie wiem za bardzo jak i dlaczego ale okazuje się że można uszkodzić/zużyć solidny kawał metalu dość szybko. A nie biegałem w tych butach po skałach i kamieniach. W prawym bucie wymienię bo muszę, a ciekawe ile wytrzyma blok przy lewym bucie.

Długo czekać nie musiałem :) , wczoraj byłą pierwsza gleba :) . POdjezdżam do schodów, wypiąłem lewą noge jak zawsze ale chyba lecąca mucha zrobiłe taki wiatr że jakimś cudem przechyliło mnie na proawo no i leżałem :) . Na szczęście poleciałem na obok rosnącą trawe więc nie bolało, skończyło się na otrzepaniu brudu i pojechaniu dalej ...

A co do tego trzeszczenia to mam takie pytanie: Czy to nie niszczy bloków jeżeli w penym sensie cały czas je ścieram?

a czy przypadkiem nie jest tak że jak się zatrzymujesz na chwile np. na światłach to wypinasz tylko prawy but ??

A taka różnica w żużywaniu się bloków może byc też przyczyna różnej siły sprężyn w pedałach.

Czego mam nie być pewny? Która strona jest lewa a która prawa? Na lewej ręce mam zegarek, na prawej obrączkę i jestem tego pewny :) tak samo jak tego że lewy blok zaliczył kilkakrotnie więcej wpięć i wypięć bo tą nogą się podpieram i zawsze tak robiłem. Według sklepu bloki wczoraj zostały wysłane. Tak jak napisałem wcześniej wymienię na razie tylko prawy i w razie czego będę relacjonował przebieg wydarzeń.

• 1 miesiąc temu...

Owszem, ale mnie to np. w ogóle nie przeszkadza. Jeszcze mi się, jak dotąd, nie zdarzyło, żebym z tego powodu nie mogła się w ogóle wypiąć - co najwyżej trzeba mocniej szarpnąć.

A propos prawo-lewych dylematów ;) : ja jestem leworęczno-lewonożna i wypinam się prawą nogą B) . Z tego, co zauważyłam, większość moich znajomych wypina się na lewo - a ponieważ, jak wiadomo, praworęczność jest w statystycznej przewadze, toteż wszystko wskazuje na to, że taka "krzyżowa" zależność jest naturalna. Czyli, bialykom, wygląda na to, że jesteś wyjątkiem :P

Pozdrówko analityczne :)

Pytanie: czy jak kupie sobie pedałka CRANKBROTHERS EGGBEATER C to każdy rodzaj buta SPD będzie do neigo pasował ?

I pyt 2: Czy pedałaEGGBEATER C różnią się od Candy C tą większą platformą ? Co ona daje bo raczej skłonny ejstem bardziej do eggbeater C gdyż jeżdze XC i zapychanie błotkiem mnie martwi. ( wcześniej nie miałem SPD stad przymierzam się do kupna )

A ja się dopiszę ze swoimi doświadczeniami. Gdy szukałem butów i pedałów napierw zasugerowałem się opiniami forumowiczów. Oczywiście pedały shimano 520 i buty tez shimano. Po przymiarce dwóch modeli butów shimano wydały mi się bardzo badziewiarskie i kiepsko wykonane - szczególnie Shimano SH-M072 i SH-R075. Rozmiarówkę tez maja jakąś dziwną bo mimo, ze mam rozmiar 45 to dopiero pasowały 46. Fakt są to jedne z tańszych butów shimanowskich. Wydaje mi się , że dużo lepszym wyborem są buty scott comp http://www.zuchlinski.com.pl/index.php?pro...1049&wysw=1 - kosztują niewiele więcej 269 zl. Przymierzalem się do nich i wykonanie jest o wiele lepsze - design również (ale to kwestia gustu) i rozmiarówka jest normalna - 45 to faktycznie 45. Ostatecznie zdecydowałem się na wyższy model scotta http://www.zuchlinski.com.pl/index.php?pro...1050&wysw=1 - udało mi się je kupic za 315 zl. Teraz jestem mega zadowolony - butki naprawdę bardzo dobrej jakości firmowane niekiepską przecież firmą za całkiem jeszcze rozsądne pieniądze - szczególnie scott comp - model czarny - mogą być problemy z dostaniem w tym kolorze niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...