Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak na razie jestem leszczem.Mam Spd-ki od jakis 2-3 dni i jak na razie sprawuja sie doskonale.Nie wiem jakbym teraz zniosł rozstanie z nimi.Moge tylko rzucic haslo "CZAPKI Z GŁÓW" dla inzynierow i konstruktorow ktory wpadli na tak gaenialny pomysl jak SPD.Osobiscie namawiam wszystkich aby zainwestowali w ten sprzet.Moze wydawac sie to drogie, ale potem to wsystko zwraca sie w przyjemnosci z jazdy.Pozdrawiam.Maciek SPD FOR ALL :)

No, Tam pewnie jest zawsze czysto.Ale w ubijakach jest ten minus ze masz sztywno noge caly czas.Zero jakich kolwiek ruchow.W sumie Shimano juz robi pedaly o przejrzystej konstrrukcji (np. model 520) tlyko po to zeby zapychały się jak najmniej.Ubijaki to jest dobra opcja dla tych ktorzy lubia jezdzic na rowerze i maja pieniadze.

Ha a ja mam pytanie czy do każdego modelu roweru nadają sie SpD??

wkrecic da sie chyba do kazdego normalnego roweru ktory ma standardowe gwinty do pedałkow (nawet do jakiegos jubilata tez by sie dało)

oczywiscie nie do kazdego typu roweru spd jest potrzebne...

Ha a ja mam pytanie czy do każdego modelu roweru nadają sie SpD??

Spd nie nadają się do dirtu, streetu, trialu, do rowerów szosowych (tak są pedały zatrzaskowe, ale o innej konstrukcji, o co w tym chodzi dokładnie, nie wiem), oprócz tego zwyczajne spd nie bardzo się nadają do DH...

W sumie bizon to masz racje jeszcze nie moglem tego sprawdzic osobiscie :) , bo nie mialem jaka na razie okazji jezdzic w ekstremalnych warunkach :) .Wiesz gdybysmy chcieli miec buty i pedaly ktore by sie nie zapychaly to bysmy musieli zbierac jakies 1300 zl na Crank Brother's-y :) .Teraz mam to co mam i jestem z tego zadowolony.Słyszałem tylko ze wlasnie 520, 540 itd mniej sie zapychaja (chodzi mi o tedal) bo maja przejrzysta konstrukcje, a bloki to nie wiem.Pozyjemy zobaczymy :)

520 sa fajne (moj braciszek i kumpel maja takie tak wiec jezdziłem) ale ich pedałka po 4-5 miesiacach eksploatacji wygladaja o wiele gorzej od moich 2 letnich VP-104, jakies takie poobijane i chrom z nich juz zszedł, oczywiscie nie ma to wpływu na działanie ale...

• 1 rok później...

Witam wszystkich.

Wiele juz w temacie SPD zostalo na tym forum powiedziane. Wiekszosc ludzi kupuje modele 520 lub 540 ze wzgledu na wyprzedaz tzw "koncowka sezonu".

OK, gratuluje wyboru i na pewno sie nie zawioda.

Ja z kolei jezdze na trekingu 28" i zmowilem sobie SPD PD-M324.

Buty shimano model 038 juz czekaja na uzycie. Moj wybor padl na ten model pedała, poniewaz czesto zdarza mi sie podrozowac z juniorem w foteliku za plecami i gleba w tym momencie nie jest wskazana :). Mozna jedzic w zwykłym bucie (platforma bez mechanizmu SPD i 2 strona pedała platforma z mechanizmem SPD)

Poza tym czasem mozna wyskoczyc do sklepu po chleb czy browarka i nie pakowac sie w "stroj galowy":).

O efektach mojego zakupu na pewno sie z wami podzielę. Rozwazałem jeszcze mozliwosc zakupu pedała firmy VP-90 lub VP-92, ale postawilem na shimano (raptem kilka pln roznicy).

Moze dobrze moze zle teraz nie powiem...

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

hej wszystkim

mam problema!:(

jakie pedaly mam wybrać ? mam tower mtb i kijowe pedały :P , co wy na pedaly z pinami mogą być? czy pedaly z noskami mi sie nadają? czy moze nie ryzykować bo jak by jakis upadek to bedzie po mnie? help :P

doradzcie cos

[ Dodano: 2005-09-20, 19:50 ]

http://www.rower.com.pl/rowery-akceroria/5...thor-apd-f.html

czy takie do mojego mtb beda dobre?? moze za ciezkie?

przecie pisze ze to freerideu ;-) Ja mam takie dosc podobne na jesien i zwykle buty trekingowe a do normalnej jazdy mtb nie ma to jak spd noski odradzam,jesli nie ma kasy na spd to brac zwykle nieduze pedalki waza okolo 300gram a jak kupisz je w okolicach 60zł to i lozyska jako takie juz beda.Na dobry przykald o jakich mowie link z tego samego sklepu http://www.rower.com.pl/rowery-akceroria/5...uthor-apd-.html choc to akurat nie musi byc najlepszy model chodzi mi tylko o typ pedalow.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...