Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzajcie Ludzie że tylko SPD, a noski do kitu.

Jeździ się podobnie, SPD są co prawda lżejsze ale wypinanie na podobnym poziomie - to kwestia pamiętania o tym że jesteś wczepiony. No i jeszcze jedno. W SPD jesteś ograniczony do jednych tylko butów (no chyba że masz ich więcej) ;) jak Ci przyjdzie gdzies pojechac w sandałkach to masz problem

W sandałach nigdy nie jeżdze bo jakbym ubrał stój i sandłay to uważam ,że wyglądałbym jak wieśniak więc nie jeżdze i nie będe jeżdził :D

nigdy w życiu nie wróce do nosków i prosze nawet nie porównywać i nie próbować porównywać tego z SPD dyskusja się urywa baz polotu. a z SPD się wypinasz a z nosków musisz wyciągnąc noge, żeby ją wyciągnąć musisz mieć luz a w SPD JESTES JEDNOŚCIĄ Z ROWERKIEM, I MNIEJSZY PROBLEM Z ROZCZEPIENIEM ;))

Gość BikerFG
z nosków musisz wyciągnąc noge, żeby ją wyciągnąć musisz mieć luz

mozna nie miec luzu (nie mowie tu o zacisnietym konkretnie pasku, tylko odpowiednio spasowanym z butem) i spokojnie wyciagnac noge

Ja powiem tak. Nie miałem nigdy nosków więc się nie wypowiem. Co do SPD to tak: nie ma porównanie z platformami czy noskami. Dobrze ustawione, dobre wypinanie i wpinanie powoduje to że praktycznie nie czuje się że masz SPDki. No może na początku jak się uczysz na nich jeździć ;) Problem z nimi jest taki że musisz dobrze ustawić bloki i twardość sprężyny (no chyba że macie ubijaki) Bloki dlatego że źle ustawione będą trzymać twoją noge w złej nie naturalnej pozyji co po krótkim lub długim czasie może odbić się na twoich kolanach i będą cholernie bolały. Wiem to po kumplach i po sobie. Co do sprężyny to każdy to wie ŹLE USTAWISZ - WYTNIESZ ORŁA :D

Ja powiem tak. Nie miałem nigdy nosków więc się nie wypowiem. Co do SPD to tak: nie ma porównanie z platformami czy noskami. Dobrze ustawione, dobre wypinanie i wpinanie powoduje to że praktycznie nie czuje się że masz SPDki. No może na początku jak się uczysz na nich jeździć :) Problem z nimi jest taki że musisz dobrze ustawić bloki i twardość sprężyny (no chyba że macie ubijaki) Bloki dlatego że źle ustawione będą trzymać twoją noge w złej nie naturalnej pozyji co po krótkim lub długim czasie może odbić się na twoich kolanach i będą cholernie bolały. Wiem to po kumplach i po sobie. Co do sprężyny to każdy to wie ŹLE USTAWISZ - WYTNIESZ ORŁA :)

Ok - to może jakiś mały kącik porad dla początkujących?

1) Jak ustawić sprężynę

2) jak ustawić blok

Z góry dzięki :D

Więc tak na początku kiedy się uczysz jeździć na SPD sprężyne ustaw tak żeby móc w każdej chwili się wypiąć. Potem sam juz będziesz wiedział jak ją ustawić pod swoje wymagania. Co do bloków to zalezy od każdego z nas jak je ustawimy np: ja mam ustawioną stope na prosto, kumpel ma bardziej na zewnątrz. Tak mu się lepiej jeździ i nie odczuwa żadnych bolów kolan. Każdy musi sam zobaczyć z jakim położeniem bloku lepiej mu się jeździ. Kiedyś miałem źle załozony blok że stopa skręcona była lekko ku rowerowi i cholernie kolana mnie bolały teraz jest oki.

ja drugi sezon jezdze w spd, mam pedałka VP 104 i buty shimano (modelu nie pamietam niestety), powiem wam ze po przyzwyczajeniu sie ktore trwało w sumie pare dni nie mam ochoty wracac do platform, co do wywrotek to w sumie nie zaliczyłem ani jednej powaznej gleby przez spd, po prostu sprezyny ustawiłem miekko i noga sama sie wypinała wiecej problemow miałem z nauka wpinania :)

co do ustawienia blokow: ja mam ustawione na srodku gniazda, moj brat i kumpel tez maja na srodku, mysle ze mozesz poeksperymentowac, ustaw sobie tak jak Ci sie najlepiej jezdzi i tyle... pozdrowienia

zaznaczam, ze szimano ma 2 rodzaje blokow....nr 51 i 55. te drugie wypinaja sie we wszystkich kierunkach, te pierwsze tylko na zewnatrz [ i to one sa najczesciej na wyposazeniu standartowym wszystkich pedalow ].

szimano zaleca umieszczenie srodka bloku w miejscu stawu duzego palucha [ po polsku - tam gdzie sie zgina stopa ]. co do kata, to zalezy od typu pedala i szerokosci....bioder kolarza. staw kolanowy to nie przelewki, wiec trzymajcie noge prosto, a nie jak paragraf.

hough.

Gość Maciek leczna

Witam.Mam pewien problem.Czy to nomalne (chodzi o pedala shimano 520-stke) Ze gdy wepne buta w pedala to moge nim jeszcze ruszac normalnie na boki ??But sie wtedy nie wipyna ale tak jakby ma jeszcze duzo miejsca na ruch.

Gość Maciek Leczna

Aha no to spoko.Juz sie wydygałem że coś jest nie tak z moimi pedałami ;).Wiesz na razie w sprawie sdp jestem zielony :oops: co tu duzo gadac. No ale skoro tak mowisz to powoly sie uspokajam:). :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...