Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Kraszak gdzie kupiłeś buty i pedały? Ja chciałem kupować w centrum rowerowym, ale widzę przepłaciłbym 60 zł za same pedał, a za buty 70zł. To już jednak spora różnica i połowa kwoty na siodełko...

Rozumiem, że pedały nówki z blokami?

pedały z blokami(nowe :icon_mrgreen: ) kolega kupował gdzieś na allegro trafił na okazje i wziął dla siebie i dla mnie

a buty w sklepie w Częstochowie

dodam ze buty dzisiaj przeżyły horror błotny umyłem wysuszyłem i nic się nie dzieje :thumbsup:

• Mod Team
Kraszak gdzie kupiłeś buty i pedały? Ja chciałem kupować w centrum rowerowym, ale widzę przepłaciłbym 60 zł za same pedał, a za buty 70zł. To już jednak spora różnica i połowa kwoty na siodełko... Rozumiem, że pedały nówki z blokami? Sorry pomyliłem z A520 :D
pedały z blokami(nowe :icon_mrgreen: ) kolega kupował gdzieś na allegro trafił na okazje i wziął dla siebie i dla mnie a buty w sklepie w Częstochowie dodam ze buty dzisiaj przeżyły horror błotny umyłem wysuszyłem i nic się nie dzieje :thumbsup:

Hmm.. 70zł to i tak drogo. Ja za swoje (nowe) PD-M520 z 2 parami bloków dałem jakieś 10zł. B)

Mam buty shimano gdzie długość wkładki wg producenta wynosi 26,5 cm (42), rzeczywista wartość to 27,5 cm, czyli nie ma co się sugerować tym co jest napisane na pudełku :P. Trzeba mierzyć buty na miejscu albo męczyć sprzedawcę aby zechciał wyciągnąc wkładkę z buta i podać jej rzeczywistą długość (zakupy internetowe):P

• Mod Team

Pojechałem z kumplem po kolarkę dla niego (namierzyliśmy ją na allegro). Okazało się, że koleś jeździł wcześniej mtb, ale przesiadł się na szosę i ma sporo niepotrzebnych gratów (nowych i używanych), więc wziąłem co mi pasowało, płacąc za to dosłownie grosze. Pedały nowiutkie, bloki też. ;)

Panowie chcę zakupić pedały shimano 540 to będą pierwsze moje pedały zatrzaskowe,kupować je czy może 785xt z platformą http://www.bikestacja pl/pedaly-shimano-deore-m785-p-20632.html Czy ta platforma względem 540-ek coś daje przy sztywnych podeszwach,czy nie utrudnia wpinania i wypinania butów, mam duży rozmiar buta 46 więc martwię się że może być nie stabilnie itd.Co wy na to <_<

Ja ze swojej strony chciałem dodać ,że używałem dwóch kompletów w zależności czy górski czy szosa.

1. to Shimano SH-M123S + PD-M520 i byłem bardzo zadowolony , bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

2. to Shimano SH-R087G + PD-R540 odczucia podobne z początku trochę małe poczucie stabilności bo to żółte bloki z luzem i na sucho noga chodziła ,ale już na drodze 2 przejażdżki i nie odczuwam żadnej różnicy ;) także polecam.

Hi! Potrzebuje szybkiej pomocy w wyborze butów SPD. Moje wymagania:

- roweru używam cały czas więc chcę aby to były buty i do chodzenia i na rower (XC: las, błoto - staram się po ulicy nie jeździć)

- jako, że używałbym ich cały czas to miło aby komponowały się w typowy strój

- około 260zł max

- bez kolców, ew wyciągane

- stopa 30cm

Znalazłem:

http://allegro.pl/shimano-mtb-sh-m123-s-czarno-biale-spd-roz-45-i1764439076.html

http://allegro.pl/buty-shimano-2010-sh-m123-nowe-sh-m122-r-46-i1770466538.html

do tego nowe pedały SPD Shimano PD-M520 bądź używane PD-M540.

W okolicznych sklepach na moją giga-stopę nie ma butów. Mogą mi sprowadzić konkretne na zamówienie jednak wtedy muszę już kupić. Wielu sprzedawców oferuje możliwość zwrotu jeśli towar nie będzie odpowiadał tak więc jak nie trafie w sedno za pierwszym razem to zamówię jeszcze raz.

Mój typ to M520 + buty MT42 chyba najlepszy stosunek ceny do jakości. Waże 92 kg i dość mocno katuję pedały i buty, jazda w deszczu itp. Buty w deszczu przemakają po kilkunastu minutach, ale po wyschnięciu nic nie puszcza. Pedały to przejaw geniuszu nic nie zalega w zapięciach, łatwo się czyści, no i wygląd taki profesjonalny :)

Troszkę wkurza wiązanie sznurówek :) ale na początek przygody SPD są idealne.

Wcześniej bardzo długo jeździłem w noskach i SPD wygrywają bezapelacyjnie.

Tomq,

M123 są naprawdę porządnie wykonane, poza dość wysoką masą w zasadzie nie dostrzegam żadnych wad! No, chyba że zaliczyć do tego brak klamry - ale rzepy póki co mnie nie zawodzą. Godne polecenia buty w rozsądnej cenie, do chodzenia się raczej nie nadają - są bardzo sztywne, ale mają bardzo komfortową wkładkę.

Witam zastanawiam sie nad kupnem butow i pedalow spd. Nigdy jeszcze nie jezdziem z spdkami wiec nie wiem czym sie kierowac w wyborze. Na pewno chce aby pedaly mialy szczelne lozyska bo czasami jezdze w wodzie, a obecne platformy zle znosza takie traktowanie. Jezdze typowo terenowo, a takze i po asfalcie (tym samym rowerem).

Zainteresowaly mnie pedaly shimano pd-m770,a buty shimano SH-M087. Czy to jest dobry wybor? Prosze doradzcie alternatywy tego co podalem oraz czo w nich jest zlego/dobrego.

Sorki ze pisze bez polskich znakow, ale siedze na systemie ktory aktualnie nie obsluguje tego co mnie strasznie denerwuje.

Pozdrawiam Kuba

Witam zastanawiam sie nad kupnem butow i pedalow spd. Nigdy jeszcze nie jezdziem z spdkami wiec nie wiem czym sie kierowac w wyborze. Na pewno chce aby pedaly mialy szczelne lozyska bo czasami jezdze w wodzie, a obecne platformy zle znosza takie traktowanie. Jezdze typowo terenowo, a takze i po asfalcie (tym samym rowerem).

Zainteresowaly mnie pedaly shimano pd-m770,a buty shimano SH-M087. Czy to jest dobry wybor? Prosze doradzcie alternatywy tego co podalem oraz czo w nich jest zlego/dobrego.

Sorki ze pisze bez polskich znakow, ale siedze na systemie ktory aktualnie nie obsluguje tego co mnie strasznie denerwuje.

Pozdrawiam Kuba

Buty ok sam takie miałem kupić(ale w sklepie nie było rozmiaru) więc wziąłęm model 183N. Ważne, że mają klamrę( spoko patent). A pedałki nie wiem czy jest sens kupować model pd-m770. Model pd-m540 to to samo co pd-m770 tylko to model poza grupą a materiał i wykonanie to samo. Zresztą każdy ci to napiszę bo było już milion razy na forum napisane. Tylko nie kupuj pd-m520 one szybko łapią luzy.

Pzdr

Nie wypowiem się na temat szczelności pedałków bo ich nie katuje w błocie i kałużach. Normalnie jeżdżę wszędzie ale nie zatapiam roweru. Ale model pd-m770 to to samo9chyba parę gram lżejszy i ma napis DEORE XT) . A budowa tego jest prosta jak budowa cepa i raczej w miarę szczelne chyba ciężko będzie to zalać bo jest napchany smarem. A buty spoko parząc za jaka cenę je nabyłem(300zł) cena sugerowana to 399-499zł patrząc na sklepy internetowe. Ale różnica do modelu 087 to tylko bardzie sztywna podeszwa. U mnie wykonana z jakiegoś "ala" karbonu(nie pamiętam teraz jak to się nazywało. Ale ogólnie jakby był model 087 w moim rozmiarze to brałbym właśnie jego. Z opinii kolegów którzy jeżdżą w 087 jest to już bardzo dobry but do MTB(mogłem go mieć za 240zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...