Yamaszka Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Mam jeszcze jedno pytanie.Lepszym rozwiązaniem są 3 rzepy czy 2 rzepy i jedna klamra ?
Gość Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Raczej lepszym rozwiązaniem są 2 rzepy i klamra, ale trzeba ostrożnie obchodzić się z klamrą..
Yamaszka Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 A to niby dlaczego ? . Myślę, że kupno tych butów (Shimano SH M087G) będzie rozsądnym wyborem ;].Jak uważacie ? ^^. PS:Miękka podeszwa - i to jest właśnie to ! ^^,
Gość Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Kolega miał problemy z klamrą i jakoś mi do głowi wbił żeby je omijać Z ciekawości poczytałem teraz kilka tematów i chyba zmienię o nich zdanie na pozytywne.. Co do butów wydają mi się najlepszym wyborem. Pozdrawiam !
Koen Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Takie buty nie będą się w ogóle trzymały na platformie. Nie będziesz miał zupełnie czucia gdzie jest podeszwa względem pedała, będzie się ześlizgiwać przy każdej okazji. Jak chcesz jeszcze na tym zestawie poskakać to zapomnij o takich butach na platformy. Testowałem na platformach buty shimano mt20 (bardzo płaska i miękka podeszwa jak na buty pod zatrzaski) i efekty są właśnie takie jak opisałem. Wręcz strach wstać z siodła bo nie wiadomo kiedy but się ześlizgnie. Szybko przerzuciłem się na stare poprzecierane Conversy które sprawdzają się na platformach bez porównania lepiej. Chcesz jeździć na platformach - kup jakieś trampki. Chcesz buty kolarskie - kup buty kolarskie + pedały zatrzaskowe.
kepa416 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Witam, szukam butów pod na rower pod SPD ale takich bardziej miejskich aby można było normalnie nosić je do krótkich czy długich spodni zejść z roweru i powiedzmy wejść do sklepu normalnie Czyli takie żeby się nie wyróżniały bardzo z tłumu. A drugie pytanie czy w butach w których można montować bloki pod spd można śmigać normalnie powiedzmy na platformach? Bo obecnie chciałem wykończyć platformy które posiadam ale butów dobrych na rower nie mam bo jeżdżę w takich z miękką podeszwą i mnie boli stopa podczas jazdy w terenie. Co do ceny to myślę żeby było to najtańsze z najlepszych. np coś takiego : http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/buty/butyrush lub http://allegro.pl/shimano-buty-sh-mt22-brazowe-roz-43-od-xtrabike-i1727655448.html
Yamaszka Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Matko jedyna .... Powiedzcie co mam kupić, a nie smęcicie za przeproszeniem mi jakieś śmieszne opowiadania.Ciężko jest to zruzmieć ? ... jak tego nie pojmujecie to wpadnijcie na inne forum np: www.benchmark.pl - to wtedy zrozumiecie co to oznacza ;/. A więc ... : Potrzebuje buty na platformy do 280 zł, jak najbardziej miękkie, które będą oferowały jak najlepszą przyczepność - czy to aż takie trudne ? ... odpowiedzcie mi na moje pytanie, a nie pierdoły opowiadacie. Dlaczego te buty miałyby się ześlizgiwać skoro podeszwa jest gumowa, a moje pedały mają dość wysokie kolce i są metalowe ? ... proszę tylko o pomoc i nic więcej , a skoro nie potraficie jej udzielić to proszę wywalić to forum na śmietnik, ponieważ na nic się nie nadaje ... nie mówie bezpośrednio akurat o TYM forum, ale ogólnie ...
beardman Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Witam, szukam butów pod na rower pod SPD ale takich bardziej miejskich aby można było normalnie nosić je do krótkich czy długich spodni zejść z roweru i powiedzmy wejść do sklepu normalnie Czyli takie żeby się nie wyróżniały bardzo z tłumu. A drugie pytanie czy w butach w których można montować bloki pod spd można śmigać normalnie powiedzmy na platformach? Bo obecnie chciałem wykończyć platformy które posiadam ale butów dobrych na rower nie mam bo jeżdżę w takich z miękką podeszwą i mnie boli stopa podczas jazdy w terenie. Co do ceny to myślę żeby było to najtańsze z najlepszych. np coś takiego : http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/buty/butyrush lub http://allegro.pl/shimano-buty-sh-mt22-brazowe-roz-43-od-xtrabike-i1727655448.html Nie wiem, jak się będą spisywały na platformach ale ja od 2 lat używam tych: http://allegro.pl/buty-diadora-rove-comfort-super-cena-i1714981400.html Kupiłem bo były w miarę tanie i chyba lepiej nie mogłem trafić bo nic się z nimi złego nie dzieje. Blok chowa się całkiem w podeszwie, więc chodzić się da bez większych problemów. Dość mocno je "katuję": śnieg, deszcz itd... Dwa lub 3 razy były przelane na wylot i się nie rozlazły na boki. Dalej trzymają stopę pewnie. Sznurówki wciąż oryginalne, rzep dalej trzyma mocno. Jedyny minus jest taki, że po tych dwóch latach od błota i słońca trochę wypłowiały i już nie są super czarne, jak na początku.
Koen Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Matko jedyna .... Powiedzcie co mam kupić, a nie smęcicie za przeproszeniem mi jakieś śmieszne opowiadania.Ciężko jest to zruzmieć ? ... jak tego nie pojmujecie to wpadnijcie na inne forum np: www.benchmark.pl - to wtedy zrozumiecie co to oznacza ;/. A więc ... : Potrzebuje buty na platformy do 280 zł, jak najbardziej miękkie, które będą oferowały jak najlepszą przyczepność - czy to aż takie trudne ? ... odpowiedzcie mi na moje pytanie, a nie pierdoły opowiadacie. Dlaczego te buty miałyby się ześlizgiwać skoro podeszwa jest gumowa, a moje pedały mają dość wysokie kolce i są metalowe ? ... proszę tylko o pomoc i nic więcej , a skoro nie potraficie jej udzielić to proszę wywalić to forum na śmietnik, ponieważ na nic się nie nadaje ... nie mówie bezpośrednio akurat o TYM forum, ale ogólnie ... Sam robisz z forum śmietnik pytając o buty na platformy w temacie o butach i pedałach spd. Jak chcesz jeździć w butach typowo pod zatrzaski na platformach to życze powodzenia. Poradze Ci tylko żebyś poszedł sobie je obmacać najpierw w sklepie zanim wyrzucisz tyle kasy w błoto, bo w praktyce te podeszwy są tak twarde że bliżej im do plastiku niż gumy. Jak chcesz koniecznie rowerowe buty na platformy to zobacz sixsixone, try-all, five-ten. To są buty do sportów extremalnych/grawitacyjnych ale innych nie ma bo tylko w tych dyscyplinach używa się platform. Tutaj masz dobry wybór butów zaprojektowanych specjalnie pod platformy: http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/buty
marciniak Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Witam, szukam butów pod na rower pod SPD ale takich bardziej miejskich aby można było normalnie nosić je do krótkich czy długich spodni zejść z roweru i powiedzmy wejść do sklepu normalnie Czyli takie żeby się nie wyróżniały bardzo z tłumu. A drugie pytanie czy w butach w których można montować bloki pod spd można śmigać normalnie powiedzmy na platformach? Bo obecnie chciałem wykończyć platformy które posiadam ale butów dobrych na rower nie mam bo jeżdżę w takich z miękką podeszwą i mnie boli stopa podczas jazdy w terenie. Co do ceny to myślę żeby było to najtańsze z najlepszych. np coś takiego : http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochrona/buty/butyrush lub http://allegro.pl/shimano-buty-sh-mt22-brazowe-roz-43-od-xtrabike-i1727655448.html najlepiej to kup accenta lub inne ale najlepiej żeby miały zaślepkę na blok spd wtedy możesz w nich chodzić bez obawy że się zniszczy . Te shimano CHYBA nie mają.
Jacek1980 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Witam, to mój pierwszy rok takiego bardziej "zaawansowania" Rowerek mam w miarę, a teraz powoli staram się adaptować nowe rozwiązania. Mam zamiar kupić pedały i buty spd, bo jak gdzieś przeczytałem "kto raz spróbuje jazdy w nich to do normalnych butów nie wróci". Prosiłbym Was o pomoc w wyborze, na początek chciałbym kupić coś w bardziej przystępnej cenie, coś co będzie "materiałem szkoleniowym". Na allegro znalazłem takie dwa zestawy: 1) http://allegro.pl/buty-shimano-sh-m077-r44-pedaly-pd-m520-2011-cr-i1729326464.html 2) http://allegro.pl/buty-shimano-spd-sh-m087-pedaly-pd-m520-wa-wa-i1713373845.html Co byście wybrali dla kogoś kto będzie stawiał swoje pierwsze kroki na tego typu sprzęcie?
marciniak Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 miałem podobny problem 2 tygodnie temu. wybrałem shimano m123 bo mają kolce a dużo w góry śmigam . Lepiej byłoby kupić te z klamrą m086 lepiej można but dopasować , natomiast jak zależy żeby tanio to te drugie różnica jest w klamrze tylko, lecz jak wcześniej ktoś zauważył klamry się psują a rzepy zużywają .
Jacek1980 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Czyli te dwa zestawy są porównywalne? Jeśli tak to zdecyduję się na ten tańszy. Sprawdzę, przetestuję i jeśli mi podpasuje ten typ zapięć to se kupię wtedy coś, co wystarczy na więcej sezonów.
marciniak Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 jest porównywalne , ja też mam rzepy bo w przeciwieństwie do klamry można wszyć nowe u szewca i jazda dalej.
ravy Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Witam, Czytałem, że wypinanie się z Cranków jest łatwiejsze niż z SPDów. Są też opinie, że Cranki są wygodniejsze. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy takie Cranki różnią się znacznie od swych droższych odpowiedników? Zależy mi przede wszystkim na wygodzie, a nie na dociśnięciu wydajności czy lekkości elementów. Czy te buty będą pasowały do Cranków? Jak wyszukiwać buty, jeżeli zależy mi przede wszystkim na wygodzie podczas całodniowej jazdy. Chciałbym w butach czasami również pochodzić (ponieważ będę je używał do jeżdzenia po Warszawie). Pozdrawiam!
Mod Team Odi Napisano 26 Lipca 2011 Mod Team Napisano 26 Lipca 2011 Czy te buty będą pasowały do Cranków? Jak wyszukiwać buty, jeżeli zależy mi przede wszystkim na wygodzie podczas całodniowej jazdy. Chciałbym w butach czasami również pochodzić (ponieważ będę je używał do jeżdzenia po Warszawie). To typowo szosowe buty. Nie wiem jakim rowerem jeździsz, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Wydaje mi się, choć pewien nie jestem, że bloki mtb (np. od Cranków) można tam przykręcić, ale dalekie to będzie od komfortu. Zapomnij o chodzeniu w tych butach, wygodniej będzie na czworaka Bloki będą wystawać, a cholernie sztywna karbonowa podeszwa jeszcze bardziej "umili" chodzenie. Szukaj raczej jakichś butów turystycznych, bardziej uniwersalnych, albo coś do mtb ze średniej półki.
shroon Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Witam, mam w planach rozpocząć przygodę z spd-kami. Na alegro znalazłem takie o to buty http://allegro.pl/rowerowe-buty-gorskie-vermont-spd-obuwie-43-rower-i1738898760.html Prosiłbym o opinie i ew doradzenie w sprawie zakupu całości kompletu ( buty, bloki,pedały ) tak do 200-220 zł.
Przem00 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Buty, bloki i pedały do 200-220zł ... będzie ciężko. Pedały i bloki - Shimano PD-M520 - cena około 100 zł. Dobrych butów za max 120 zł nie znajdziesz, o ile w ogóle jakieś za te pieniądze znajdziesz.
M333 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Kupi. Pedały zakupić można na allegro. Zdarzają się oferty pedałów zdemontowanych z nowego roweru, pd-m520 w cenie 60-80zł, pd-m505 jeszcze taniej. Jeżeli weźmie się pod uwagę używki w bardzo dobrym stanie (np. od wiarygodnego forumowicza) to wydatek jeszcze mniejszy. Co do butów. Opinie o tych vermontach masz na forum, użyj wyszukiwarki. Jeden z forumowych kolegów (4gnus) nakręcił na nich dość dużo kilometrów, napisz do niego na PM, będziesz miał informację z pierwszej ręki. Ew. inne buty, z wyglądu bardziej turystyczne. Np. shimano serii mt, czy obuwie marki kruk. Albo wersje na 3 rzepy, kilka dni temu widziałem też parę aukcji butów diadora w cenie 99zł/szt (konkretnie tutaj). Także jak widać 200zł i odrobina cierpliwości wystarczy aby móc zacząć korzystać z zatrzasków.
kraszak Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja ostatnio kupiłem Buty Lake MX85 model 2011 i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony z nich . Na początku mrowiły mi palce ale przyzwyczaiłem się i teraz jest super. Do tego kupiłem pedały pd-m520 Shimano naprawde polecam buty dałem za nie 284 zł i za pedały 70zł
garenge Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Kraszak gdzie kupiłeś buty i pedały? Ja chciałem kupować w centrum rowerowym, ale widzę przepłaciłbym 60 zł za same pedał, a za buty 70zł. To już jednak spora różnica i połowa kwoty na siodełko... Rozumiem, że pedały nówki z blokami? Sorry pomyliłem z A520
Kosma Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 normalnie nosze buty rozmiaru 46 ,shimano zamawiac o numer czy dwa wieksze?
nanek3 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Kosma, zmierz sobie stopę i spytaj sprzedawcę o wkładkę. U mnie rozmiarówka się sprawdzała, ale gość miał tabelę z centymetrami, także mogłem sprawdzić.
Kosma Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 kurcze wlasnie mierzylem wkladke w polbutach Caterpillar i mi wyszla na 42cm ,to jakos piekielnie duzo sie wydaje,ale chyba polbuty sa takie luzniejsze. dzieki ,poszedl +
Mod Team michuuu Napisano 2 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2011 normalnie nosze buty rozmiaru 46 ,shimano zamawiac o numer czy dwa wieksze? Normalnie noszę 43 a Sh 122 kupiłem 45 chociaż z długości wkładki teoretycznie powinno być 44. Przymiarka zweryfikowała teorie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.