Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktos info o rozmiarowce specialized'a? W lublinie nie ma ani jednej sztuki butow, a w W-wie bede za pare dni. Na pewno w ski-teamie maja, ale gdzies jeszcze, ewentualnie gdzie szukac diadory i scotta w wawie oprocz sklepu PLUS'a na ursynowie (Zrazilem sie jak bylem tydzien temu - powod? zaproponowali mi buty w cenie 300zl jak na ICH stronie sa po 199zl...)

Poza tym mierzylem shimano 44, za duze, 42 za male wiec 4 na mnie, ale boje sie ze bedzie mi pieta latac jak w 44...

Diadore mierzylem 42, za mala, 42.5-43 byloby najlepsze chyba.

Ja mam 44 speca sport mtb a 44 shimano było na mnie za małe. Specialized są w airbiku, całkiem duży wybór. Jak ja kupowałem buty to szukałem sklepu z diadorami ale nie znalazłem niestety ;/ dobrze wiedzieć na przyszłość

No wiec dorwalem wreszcie do mierzenia shimano w rozmiarze 43 i porazka. Za duzo luzu, noga praktycznie lata cala, szczegolnie pieta ma spore pole do popisu.

Niestety to byly jakies SPD shimano na sznurowki, raczej typowe do chodzenia ale podejrzewam, ze to samo byloby przy m086/122/182.

Przynajmniej sporo wyjasnilo mi sie co do dlugosci pozadanej wkladki. Jesli do wawy nie dotre przed koncem tej aukcji http://allegro.pl/item774103725_buty_specialized_comp_mtb_roz_42.html i nie przymierze specializow to tym razem biore w ciemno.

Dorwalem diadory ergo carbon 43 do przymiarki w lublinie. Wrazenia calkiem pozytywne, podeszwa bardzo sztywna, bardzo stabilne, ale minusy - w srodku chyba ciut za duze (42 za male). But nie pasowal idealnie, czulem ze noga troche jednak ma luzu przod/tyl i na boki. W dodatku wewnetrzna wysciolka jest bardzo twarda co przy ruchu stopy moze obcierac :/

Dorwalem diadory ergo carbon 43 do przymiarki w lublinie. Wrazenia calkiem pozytywne, podeszwa bardzo sztywna, bardzo stabilne, ale minusy - w srodku chyba ciut za duze (42 za male). But nie pasowal idealnie, czulem ze noga troche jednak ma luzu przod/tyl i na boki. W dodatku wewnetrzna wysciolka jest bardzo twarda co przy ruchu stopy moze obcierac :/

Ja tez je mierzylem :thumbsup: wybralem ostatecznie M122 :P trzymaja jak zloto ;D

• 2 tygodnie później...

Byc moze kupiles za waskie/krotkie lub po prostu zle dopasowane buty.

Dzis mierzylem scotty compy, 42 ok, 43 tez dobrze trzymaja, pieta delikatnie slabiej niz w 42. Ale palec w 43 jest ciutke daleko od czuba.

Mierzylem takze sidi giau 43 i az zaniemowilem jak te buty cudownie sa wyprofilowane. Jaka jest roznica w sidi miedzy rozmiarowkami bo nie moge znalezc dlugosci wkladek.

A takze czy roznica miedzy 43 i 43.5 to tylko szerokosc buta? Jedyna wada sidi giau ze jest tak sobie sztywny. Diadora ergo carbon byla ogromnie sztywna w porownaniu.

Jedynie zostaly mi specializy do mierzenia, w w-wie bede na dniach bo byc moze moglbym wyrwac compy po za malej przymiarce za 250zl.

Diadora -

Sidi ++

Scott +

Shimano -

Specialized ?

Mozna gdzies przymierzyc buty DMT w wawie?

Teraz juz nie wiem czy zamawiac scotty pro carbon (405zl)czyli najwyzszy model scotta czy sidi giau ewentualnie pokusic sie o dominatory za 530zl... Budzet mi urosl z 250zl do niebotycznych 550zl... a chcialem sie zmiescic w buty + cranki sl / looki 600zl :D:down:

Na pewno na zime bedzie budzetowo jesli chodzi o pedaly i kupie 540'tki przynajmniej na pierwszy raz.

Od niedawna zacząłem jeździć w spd. Jak normalnie, porządnie ścisnę rzepy stopy mnie bolą, trochę drętwieją, a jak nie bolą to mam buty za luźno. I pytanie - Czy to jest normalne na początku?

Jak ściśniesz byt mocno rzepy to zawsze będą drętwiały stopy .A co do bólu stóp to w spdkach podeszwa jest bardziej sztywna i a co za tym idzie twardsza.Człowiek po jakimś czasie się do tego przyzwyczai,i nic nie będzie bolało.W ostateczności można sobie zmienić wkładkę w butach,ja tak właśnie zrobiłem,podeszwę miałem z karobonu a wkładka w butach była cienka .O ile na małych dystansach było ok to na dłuższe trasy 150 -200 km zaczynała mnie stopa boleć .Wymieniłem wkładkę i komfort od się poprawił.

Dokładnie ja tak samo zrobiłem ze zmianą wkładki i pomogło. Moje buty to Diadora Ergo Carbon.

Do tego jeszcze jak czasem (bardzo rzadko) noga zaczyna drętwieć to się wypinam i lekko nią ruszam we wszystkich kierunkach - tak jak robi się na rozgrzewce, rozciąganiu.

• 3 tygodnie później...

Do mnie wreszcie doszly wyczekiwane Scott Pro Carbon, model z 2008.

Powiem tak, scott i tylko scott na maja noge. Swietnie sztywna podeszwa, cudownie trzymaja piete tak ze nie da sie buta zdjac jesli ciagnie sie go w doł z paskami rozpietymi. Trzeba to zrobic wysuwajac but w bok, nic nie uwiera po krotkiej jezdzie.

Niestety SPD jeszcze do mnie nie doszly wiec lecialem na zwyklych alu pedalach kawalek, naprawde mozna mocno cisnac tylko but sie slizga, ale nie moze to byc wada.

Takie pytanie, po kiego jest ten klucz??? Na pewno nie do wkretow no chyba ze o czyms nie wiem.

I jeszcze takie male pytanie, dzis sprawilem sobie przejsciowo M520 ktore bede miec w zimowce. Pierwsza rzecz ktora mi sie rzucila to wbrew opiniom mam spory luz roboczy. Pieta moge dosc sporo machac bez nieprzewidzianych wypiec, tak samo z bunnyhopem. Sprezyna na minimum obecnie.

• 11 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam serdecznie forumowiczów mam nadzieję że jak zwykle pomożecie.Otóż chce kupić swoje pierwsze buty spd. Będą mi one służyły do wyścigów xc/maratonów,a także do jazdy na szosie. Początkowo mialem zamiar kupić shimano m122 ale stwierdziłem ze chce coś ze sztywniejsza podeszwą.

Mój budzet nie jest duży. Moge wydac max 320 zł.

co myslicie o tych butach:

Bontrager RL MTB -Myslę ze okazyjna cena...

Ich wadą na pewno jest plastikowa klamra.

Inną propozycja jest Shimano M160

Niestety nie mam mozliwości przymierzenia tych butów :/. Kupowałbym "w ciemno".

Co myslicie o tych butach czy warto dokladać do tych bontragerów z plastikowa klamra czy brać te shimano m160?

Zależy mi głównie na dobrym przekazie energii.Nie bede w tych butach nigdzie spacerował itp.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie chciałbym nabyć moje pierwsze buty SPD. Rowerek na którym jeżdżę jest to Unibike Viper pedały już zakupiłem są to M520. Przeglądałem już dużo wątków odnośnie bucików ale jakoś nie mogę się zdecydować na żaden konkretny model :/ może Wy mi pomożecie. Poszukuje butów które były by połączeniem obuwia turystycznego z miejskim. Myślałem nad modelem specializeda: http://www.rowerowysklep.pl/specialized-buty-specialized-sport-mtb-white-charcoal-10-o_l_1586.html ale nie wiem czy ten but będzie nadawał się do jazdy turystycznej(zwiedzanie itp). Czekam na wasze propozycje gdyż sam jestem zielony w tych sprawach. Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Trudno to pogodzic. Chcac miec buty uniwersalne musisz isc na kompromis albo beda bardziej turystyczne i mniej sportowe albo na odwrot. Buty ktore pokazujesz sa bardziej sportowe i chodzenie w nich nie bedzie nalezalo do przyjmonosci. Oczywiscie bedzie mozliwe pytanie jak duzo ma byc tego zwiedzania. Jezeli duzo to moze cos w takim stylu http://allegro.pl/nowe-buty-mtb-trekking-shimano-sh-mt31-40-promocja-i1408347889.html bedzie lepsze.

@Matiazajac:

W twoim linku jest błąd-buty z klamrą to nie Sport MTB, tylko model wyższy, bodajże Comp MTB. Jeżdżę w Sport-ach po górach, i mimo ogólnej sportowości, bez problemu w nich podchodzę trudniejsze szlaki, choć jak wiadomo do najprzyjemniejszych to nie należy :)

Szczerze mówiąc, to patrząc na twój rower, skierowałbym się w stronę butów bardziej turystycznych - będzie mniej problemów potem :D

Pozdrowienia,

Kd

W tym tygodniu kupiłem z tego sklepu dokładnie te buty (niestety 42 mieli tylko białe), wrzucili złe główne zdjęcie, ale to po prawej jest dobre (bez klamry). To moje pierwsze SPD i jeszcze nie jechałem w nich, ale chodziłem trochę po domu i da się w nich chodzić. Wiadomo, na pielgrzymkę w nich nie pójdziesz :) ale chodzić w nich można (wydają też dźwięk podczas chodzenia, w tym miejscu gdzie przyłącza się bloki). Wszystko zależy ile będziesz w nich jeździł, a ile chodził. Jeśli głównie jeździł to raczej bierz, jeśli więcej chodził to się zastanów (najlepiej przymierz w sklepie stacjonarnym,bo tylko w ten sposób dowiesz się czy Ci pasują) i podejmij decyzję. Ja je przymierzyłem w Skiteam-ie w Poznaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...