Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mess daj no jakies namiary gdzie kupiles ten twoj zestaw :) aha i powiedz jak sie spisuje bo juz troche na nich jezdziesz ...

@Rzadzu 43 mowisz ? Nie bede mial jak przymierzyc bo zakupie je z neta aaaaaaaaaaaaa

Myslalem ze 43 to bedzie tak na styk skoro tam jest wkladka taka jak moja dlatego chcialem wieksza o numer...

Czy ktos ma podobny rozmiar i moze mi doradzic ? wkladka 27,1 rozmiar i prosze o info jaki rozmiar buta 43 czy 44

Napisano

@Rzadzu 43 mowisz ? Nie bede mial jak przymierzyc bo zakupie je z neta aaaaaaaaaaaaa

Myslalem ze 43 to bedzie tak na styk skoro tam jest wkladka taka jak moja dlatego chcialem wieksza o numer...

Czy ktos ma podobny rozmiar i moze mi doradzic ? wkladka 27,1 rozmiar i prosze o info jaki rozmiar buta 43 czy 44

Najlepiej zrób tak jak już ktoś na tym forum pisał. Odrysuj swoją stopę na kartce A4 i zmierz potem jej długość. Jeżeli będzie większa lub równa niż 27,1 to na pewno 43 będzie za małe.

Napisano

Wychodzi wg rozmiarowki ze powinien to byc 43 ale... mowi sie tez ze powinien byc nieco wiekszy i mam problem. Ogolnie mam drobna noge. Czy nalezy przyjac ze 43 ma sie "rozchodzic" ?

Napisano

But powinien być MINIMALNIE większy. Stopa nie może się w nim przesuwać po zawiązaniu/zapięciu. W swoich butach mam wkładkę 27,5cm (według producenta), długość nogi ~27,1-27,2 i jest ok. Buty rowerowe raczej się na długość nie rozbiją (może minimalnie). Na boki już prędzej.

Napisano

But powinien być MINIMALNIE większy. Stopa nie może się w nim przesuwać po zawiązaniu/zapięciu. W swoich butach mam wkładkę 27,5cm (według producenta), długość nogi ~27,1-27,2 i jest ok. Buty rowerowe raczej się na długość nie rozbiją (może minimalnie). Na boki już prędzej.

moja wkladka z obuwia sportowego ma dokladnie 27,1. No i mam problem bo wg rozmiarowki maxymalna dlugosc stopy dla nr 43 to 26,7 a ja skoro mam wkladke 27,1 to logiczne ze stope tez mam 27,1... ja nie wytrzymam :/ czyli wypadaloby 44 w zyciu nie mialem takiego kajaka na nogach ;) ale podobno shimano ma o jeden numer zawyżone rozmiarowki ...

Czy ktos to moze potwierdzic ? Bo szlag mnie trafi :P

Napisano

Ale jaja... zmierzylem stope i wynik to 25,6 :P jestem debilem buahahaha

No teraz juz wiem ze musi to byc 43 ! thx Rzadzu + 4U ;)

Napisano

A ja wkoncu nie moge sie zdecydowac.

Brac SH-M086 za 225zl czy jednak brac SH-M122 lub czekac az SH-182 spadnie do ~350zl, bo jednak chce buty typowo wyczynowe jesli chodzi o sztywnosc, jednak czy klamra az tyle daje?

Ewentualnie co z innych producentow z wyczynowa sztywna podeszwa w cenie ~400zl polecicie bo wybor jest duzy a niekoniecznie wszedzie jest dobry opis dotyczacy sztywnosci buta.

Ewentualnie pokusic sie juz na SIDI dominator w cenie ~530zl ;)

Napisano

Gdybym mial wiecej kasy to nie zastanawial bym sie i bral sidi. Moj budzet jest ograniczony wiec tu w gre wchodzi max 250 pln i za tyle m122 sa osiagalne po obnizkach :blink: Dlatego sie na nie zdecydowalem.

Napisano

Za ~250zł można dostać buty Specialized Sport MTB (jak się dobrze poszuka - swoje kupiłem za 254zł. W innym sklepie były po 249, ale za długo się namyślałem i mi wykupili rozmiar :) ). Bardzo dobrze leżą na nodze (mojej - dobór butów to sprawa mocno indywidualna). Pomacałem trochę M076 i mam wrażenie, że Shimano mają mniej sztywną podeszwę (ale nie porównywałem ich bezpośrednio ze Specami, więc mogę się mylić. Z drugiej strony: opierając się na opiniach krążących po internecie to jednak mam rację).

Napisano

Ewentualnie co z innych producentow z wyczynowa sztywna podeszwa w cenie ~400zl polecicie bo wybor jest duzy a niekoniecznie wszedzie jest dobry opis dotyczacy sztywnosci buta.

Sidi Giau

Poniżej 100 euro - w zależności od rozmiaru.

Napisano

tylko ze to powyżej 400 zł i to sporo. Ja używam Spec Sport MTB i super są moim zdaniem. Podeszwa baaardzo twarda w porównaniu do shimano, rzepy dobrze trzymają. Generalnie jestem zadowolony. Model wyżej czyli Comp MTP kosztuje ok. 400 zł, na pierwszy rzut oka mają klamrę zamiast 3 rzepy, a czy różnią się jeszcze czymś? nie wiem

Napisano

http://allegro.pl/item759648046_buty_rowerowe_shimano_sh_m181b_roz_42.html

Nie powiem okazja. Jedyne czego sie boje to ze beda te 2-3mm za male.

Mierzylem M086 42 i jedyne co bylo nie tak to ze czulem paznokiec na czubie, ale paznokiec byl troche dlugi ;)

Na kartce stopa wychodzi mi ~26.5-27mm. Jutro lece pomierzyc tu i tam i zobacze moze 182 w rozmiarze 42 bedzie ok.

http://www.evanscycles.com/products/scott/pro-carbon-2009-mountain-bike-shoe-ec019866

Rewelacyjna cena. Darmowa wysylka.

Napisano

Na kartce stopa wychodzi mi ~26.5-27mm. Jutro lece pomierzyc tu i tam i zobacze moze 182 w rozmiarze 42 bedzie ok.

42 ? powyżej dalem rozmiarowki wg mnie to jezeli masz stope 26,5 -27 to masz na bank 43 jak nie 44

Napisano

@daid, mało ich jest u nas. Trudno je dostać w sklepach. Jeśli już, to chyba więcej jest szosowych.

A ja kupiłem buty diadory - teamracer. Zapłaciłem za nie 275 zł. Myślę, że porównując je do innych, to niedużo. Jakość jest przednia, klamra jest bardzo fajna (można mocno ścisnąć buta, można to zrobić łatwo w czasie jazdy), mały minus - nie jest zawsze łatwo włożyć pasek na swoje miejsce. Buty są wygodne, ale wąskie. Zależy, co komu odpowiada. Na pewno trzeba je przymierzyć w sklepie, bo dopiero na nodze wiadomo, że fajny but uwiera. Są przewiewne, mają otwory i metalową siatkę. Na przód buta można wkręcić kołki - są w zestawie. Klamra jest ponoć wymienna.

Napisano

te diadory jakos tanio kupiłeś, ja znalazłem tylko za 399:/ a vittoria są za 279 (z klamra), a za niecałe 200 zł na rzepy. Będą lepsze niż shimano SH-M076 lub SH-M086?

img021_big.jpg

Napisano

Ma ktos info o rozmiarowce specialized'a? W lublinie nie ma ani jednej sztuki butow, a w W-wie bede za pare dni. Na pewno w ski-teamie maja, ale gdzies jeszcze, ewentualnie gdzie szukac diadory i scotta w wawie oprocz sklepu PLUS'a na ursynowie (Zrazilem sie jak bylem tydzien temu - powod? zaproponowali mi buty w cenie 300zl jak na ICH stronie sa po 199zl...)

Poza tym mierzylem shimano 44, za duze, 42 za male wiec 4 na mnie, ale boje sie ze bedzie mi pieta latac jak w 44...

Diadore mierzylem 42, za mala, 42.5-43 byloby najlepsze chyba.

Napisano

Mierzyłem jakąś Diadorę 43 i była ciut przymała (albo "odlewana" od inaczej wyprofilowanej nogi). Spece 43 są w sam raz.

SPORTSET

PHU SET ul. Obozowa 95 01-434 Warszawa

Tutaj też mają buty Specialized.

Napisano

Moja przygoda z spd byla zgola inna, pierwsze jazdy i zadnej gleby dopiero po 2 tys km zdazyla si emi sytuacja kiedy nie zdazylem sie wypiac, ale podejzewam ze i w platformach bym glebe zaliczyl w tym miejscu. Przygode z SPD zaczynalem jeszcze na HT z pedalami 520, teraz smigam na fulu 150/150 i nie wyobrazam sobie jazdy bez SPD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...