Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

Też się nad nimi zastanawiałem, ale jak przymierzyłem Spece Sporty 09 to już wiedziałem które chce. Mimo, że są twardsze, to jakoś Spece lepiej mi leżały...z pedałami 520 idealne połączenie i w sumie nie drogie (380zł komplet). Dodam tylko, że przejechałem na nich dopiero ok 300km i to równiej moje pierwsze SPD.

chlopaki a powiedzcie czy jest sens doplacac 160 zl do modelu Speca Comp MTB http://www.skiteam.pl/akcesoria-rowerowe/S...lized/COMP_MTB/ w stosunku do http://www.skiteam.pl/akcesoria-rowerowe/S...ized/Sport_MTB/ skoro czytalem na forum bardzo dobre opinie o nich wlasnie.Przebieg miesieczny mam ok800km na szosie i do tego jakies 200km w terenie (na roznych rowerach oczywiscie).

chlopaki a powiedzcie czy jest sens doplacac 160 zl do modelu Speca Comp MTB http://www.skiteam.pl/akcesoria-rowerowe/S...lized/COMP_MTB/ w stosunku do http://www.skiteam.pl/akcesoria-rowerowe/S...ized/Sport_MTB/ skoro czytalem na forum bardzo dobre opinie o nich wlasnie.Przebieg miesieczny mam ok800km na szosie i do tego jakies 200km w terenie (na roznych rowerach oczywiscie).

Jak już pisałem, mam te Spece Comp i są naprawdę fajne, świetnie trzymają stopę i są wygodne, ale zapłaciłem za nie 379 (obniżka do 399-5% rabatu za płatność kartą mbanku w skiteamie). Klamra jest lepsza niż rzep, ale sam musisz ocenić, czy jest warta 160 dopłaty. Przy kwocie powyżej 400 zastanowiłbym się jednak nad Sidi Giau czy Bullet, przymierzałem te pierwsze i naprawdę - mimo braku klamry chyba najlepiej trzymały stopę, a przy tym były najładniejsze :) Choć nie wiem, czy tak dbają o kolana jak body geometry speców :P

BG jest wlasnie tym co mnie ciagnie do Speca.Przekonalem sie ze cos w tym jest jak po zakupie Speca Hardrock :) po raz pierwszy trafilem na tak wygodne siodelko w rowerze.Pozatym moje kolana maja co robic.Spd maja byc wygodne i dbac o kolana a nie ladnie wygladac :P

Ja ostatnio nabyłem i już śmigam na pedałach

pd-m540mtb (waga 350 g)

i butach SHIMANO SH-M086, rozmiar 44, troszkę ciężkie około 795 g.

(ps. informacja dla innych, normalnie kupuję buty na rozmiar 42-44, w SPD 42-43 były absolutnie za małe. Także raczej kupować ciut większe, jak ktoś kupuje w ciemno)

Troszkę przepłaciłem w porównaniu z netem, ale dobrze zrobiłem, bo w necie chciałem kupić 43, a realnie 44 lepsze.

Do tej pory śmigałem na normalnych pedałach i noskach, nie licząc kilku jazd w SPD z ciekawości.

Wagowo troszkę przybyło, bo do tej pory śmigałem na pedałach 270 g i butach 650 g z wypustkami od dołu, dobrze trzymały i noga prawie nie spadała.

Także teraz 230 g więcej, zobaczymy czy chociaż w wynikach będzie lepiej.

Pierwsze wrażenie jest takie, że niby lepiej, wrażenie, że może być szybciej ..... ale nic za darmo. Mam wrażenie, że nawet jak jakiś odcinek pojadę szybciej, to szybciej też "zdechnę". :D

Ja osobiście śmigam na NorhWave Lizzard.

Jestem bardzo zadowolony, tak przewiewnych butów dawno nie widziałem,problem tylko zimą, ale wtedy osłonki grubsza skarpeta i tez da rade wytrzymać :)

Polecam wszystkich buty Northwave, jest o dobra choć z tego co widze bardzo rzadko widziana firma na nogach rowerzystów w Polsce.

A ty link do zdjęcia LIzzard

Polecam buty SCOTT Team 07

akurat w promocji za 199zł !!

W zestawie korki,srubki,blaszki,klucz itd to co na foto.

Buty mają kolor ciemny grafitowy,a na foto wyszło srebrny ...jutro pstrykne jakieś zdjęcie bez lampy.

Więcej na ten temat TUTAJ

Maja rozmiar jedynie 42 ale to pewne 27.5cm.

Pewne dlatego bo miałem jakis czas temu Shimano 42 to miały 26,5,a czuło sie na nodze o wiele mniej bo były bardzo twarde.

Jakbym miał jeszcze kase to kupiłbym na zapas :]

Lekkie,wygodne i ładne.

Poprostu SCOTT :P Tutaj więcej foto --- http://wgrajfoto.pl/album,44aad98c7a.html

71011.jpg

• 3 tygodnie później...

Ja szukam butów w cenie do 300 zł. Modele ktore sobie upatrzylem:

Specialized Sport MTB-słyszałem już o nich dużo dobrego

DMT Rock-widzialem oferte na allegro za 312 zł ( normalnie chodza po ponad 400 zł) może ktoś używa ty butów ??

Lub jeden z modeli shimano w tej cenie

Najbardziej zależy mi na wygodzie i trwałości

Jeśli ktoś używa butów wymienionych przeze mnie lub zna w tej cenie inne godne polecenia,proszę o pomoc

a co powiecie o butach shimano m160 w cenie 320 zł ??

wiem ze nie mozna pisac dwoch postow po kolei dlatego prosze moderatora o dolaczenie tego postu do poprzedniego

Ja szukam butów w cenie do 300 zł. Modele ktore sobie upatrzylem:

Specialized Sport MTB-słyszałem już o nich dużo dobrego

DMT Rock-widzialem oferte na allegro za 312 zł ( normalnie chodza po ponad 400 zł) może ktoś używa ty butów ??

Lub jeden z modeli shimano w tej cenie

Najbardziej zależy mi na wygodzie i trwałości

Jeśli ktoś używa butów wymienionych przeze mnie lub zna w tej cenie inne godne polecenia,proszę o pomoc

a co powiecie o butach shimano m160 w cenie 320 zł ??

wiem ze nie mozna pisac dwoch postow po kolei dlatego prosze moderatora o dolaczenie tego postu do poprzedniego

No ja właśnie ostatnio byłem w rowerowym obok siebie i przymierzałem butki.

Mieli jedynie Shimano oraz Specialized.

I szczerze mówiąc Specialized Sport MTB bardzo mi się spodobał, twarda podeszwa, dobrze leży na nodze, rozmiar idealny.

Mierzyłem jeszcze Shimano M086, ale nie jestem nimi zachwycony, raz ze jakaś dziwna rozmiarówka, albo stopę mam niewymiarową.

Rozmiar 45 był za duży, a 44 za mały. Za to 44 Specialized leżał idealnie na stopie.

Poza tym Shimano miało miększą podeszwę niż Specialized.

Jednym słowem do 300 zł Specialized to były najlepsze buty w tym sklepie. Nie wiem jak jest z Shimano m160, może to również są super buty i warto je zakupić w tej cenie, ja jednak nie kupię butów bez przymierzenia ich, a nie wiem gdzie w wawie można znaleźć takie butki

ostatecznie zakupiłem buty diadora teamracer mtb

za 280zł but z klamrą i wkręcanymi kołkami,porządnie wykonany,ze sztywną fajną podeszwą,na pierwsze wrażenie bardzo wygodny

wczoraj o północy pierwsza jazda próbna,i pierwsze problemy z wpięciem/wypieciem :) ale już jest lepiej,już niedługo pierwszy test w terenie ;)

Podłączę się do tematu...

Posiadam pedały Shimano M-540 i od początku jeżdżę na wyregulowanej najmniejszej sile wpięcia/wypięcia. Po wczorajszym podkręceniu pedałków i dwóch glebach (;)) postanowiłem wrócić na "minus". W końcu po co mordować się z wpinaniem/wypinaniem, ryzykować kolejne gleby, skoro na najlżejszej regulacji ani razu nie wypiąłem się przypadkowo? Stąd moje pytanie. Czy są ze strony pedałów jakieś negatywne skutki ciągłej jazdy na najmniejszej sile wpięcia/wypięcia (nie wiem, na przykład szybciej pojawiające się luzy)? Skoro nie widzę różnicy w efektywności jazdy na poszczególnych poziomach regulacji, to po co ryzykować zdrowie przyczepiając się na siłę do pedałów?

ostatecznie zakupiłem buty diadora teamracer mtb

za 280zł but z klamrą i wkręcanymi kołkami,porządnie wykonany,ze sztywną fajną podeszwą,na pierwsze wrażenie bardzo wygodny

wczoraj o północy pierwsza jazda próbna,i pierwsze problemy z wpięciem/wypieciem :D ale już jest lepiej,już niedługo pierwszy test w terenie ;)

Jeśli można wiedzieć to gdzie dorwałeś te butki??

Ja mam buty Speca Comp MTB i są naprawdę super. Mogłyby mieć co prawda ciut głębszy bieżnik (o ile to można tak nazwać ;)) bo bloki mi ciut zgrzytają na betonie czy alfalcie ale całość naprawdę jest super wygodna i jak na razie nic się nie psuje :D.

Pedały XT770

ficus - nie ma to żadnego znaczenia. Jedyne ryzyko jest takie, że przy przeskakiwaniu jakiejś przeszkody możesz się niespodziewanie wypiąć.

Dzięki, o to właśnie mi chodziło.

Jak już mówiłem, nie zdarzyło mi się jeszcze niekontrolowane wypięcie, nawet podczas podskoków, więc o to jestem raczej spokojny. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...