Skocz do zawartości

[SPD] jakie pedały i buty?

user

Rekomendowane odpowiedzi

@staszku Odpowiadam miesiąc później, więc nie wiem czy cokolwiek jeszcze pomogę. Mam buty z pierwszego linka, czyli Shimano SH-MT41. Kupiłem je wiosną zeszłego roku z myślą o założeniu bloków, jednak cały sezon przejeździłem bez - głównie z obawy o kolano z którym czasami mam problemy(różne opinie padają na temat wpływu SPD na nie). Mogę więc opisać te buty połowicznie, czyli tylko do jazdy na platformach.

Podeszwę mają sztywną, normalne chodzenie nie jest w nich zbyt komfortowe, jednak kto będzie się oddalał od roweru na więcej niż kilkadziesiąt metrów :blink:. Na rowerze spisują się bardzo dobrze, w lecie stopy za bardzo się nie pociły, więc wentylacja jakaś jest, natomiast na chłodne jesienne dni zapewniają komfort. W zimie podwójne skarpety i też jest dobrze. Dla mnie to dobre buty jeśli ktoś potrzebuje całorocznych, a nie chce się bawić w ocieplacze na buty w zimne dni. Co do trwałości to duży plus, jedynie występują ślady na podeszwie od pedałów - moje mają ostre zęby. Stopa jest pewnie trzymana w bucie, rzep nie ma tendencji do odczepiania się, nie ma mowy o poluzowaniu się sznurowadeł.

W tym roku dokupię do nich w końcu bloki i wówczas mogę dorzucić parę zdań.

dlugis buty kupiłem kilka dni po napisaniu posta, wybrałem waśnie ten model

póki co nie żałuję cały zestaw spisuje się elegancko (jedyny mankament to drętwiejące stopy, przy długiej jeździe muszę przejść kilka kroków ) co do sztywności podeszwy, to nie jest tak źle z chodzeniem

wspomniałeś o opiniach dotyczących szkodliwości jazdy w spd na kolana, o co dokłądniej chodzi??

A ja jestem chyba pionierem na forum, bo zaopatrzyłem się w butki szosowe Shimano SH-R130s, o których nic tu nie znalazłem :) Z zeszłego sezonu, nieśmigane, ze sklepowej ceny ~400zł zszedłem do 230 i za taką kupiłem. :) Klamerka, 2 rzepy, podeszwa częściowo karbonowa. Wyglądają tak:

4efdeac4dcd841d5.jpg

Czyli całkiem ładnie. "Chrzest" w najbliższych dniach :)

[...]

wspomniałeś o opiniach dotyczących szkodliwości jazdy w spd na kolana, o co dokłądniej chodzi??

Szkodliwość to chyba za dużo powiedziane, po prostu każdy musi dobrze dopasować pozycję bloku. To co mnie wstrzymuje przed przesiadką na SPD to właśnie mozolne ustawianie pozycji bloku, a i tak nie mam pewności że uda się znaleźć tą idealną. Po prostu SPD wymusza określony ruch stawu, a nie każdemu stawowi będzie to odpowiadać. Nie mówię tu o przypadkach zbyt późnego wypięcia bloku przy upadkach, bo to są raczej rzadkie sytuacje i równie dobrze coś podobnego może się wydarzyć na platformach - np zsunięcie się buta i przydzwonienie kolanem w kierownicę.

Piszę to bazując na opiniach znalezionych na forum, jednak nie będę sobą jeśli nie przetestuję SPD w rzeczywistości, w końcu to nie majątek.

Pierwszy temat z brzegu:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...6&hl=kolana

Nie ma się co martwić na zapas - zakres ruchomości stopy w zatrzasku jest na tyle duży (nawet w uchodzących za ciasno spinające pedałach Shimano), że bóle kolan zdarzają się albo w wypadkach ewidentnie krzywego zamontowania bloku, albo przy specyficznej budowie stawu (właściwie to by wypadało podciągnąć pod nieprawidłowość), kiedy faktycznie trzeba blok ustawić w nietypowy sposób. W znacznej większości przypadków problemów nie ma - jeśli już, to raczej jakieś bóle przeciążeniowe, kiedy ktoś nieprzyzwyczajony, nie wyrobiwszy sobie jeszcze stosownej techniki kręcenia, za bardzo napiera na pedały.

Tak więc spokojnie i miłej jazdy w klikach :confused:

• 1 miesiąc temu...

Też planuję zanabyć spd-ki, zastanawiam się nad:

http://www.probikes.pl/index.php?item=766

http://www.probikes.pl/index.php?item=768

http://www.probikes.pl/index.php?item=487

http://www.probikes.pl/index.php?item=484

Które waszym zdaniem będą najodpowiedniejsze na długie trasy?

Pedały pewnie R540 zakupię, chyba że polecicie jakieś inne, tylko oby nie za drogie.

Z góry dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...

Ja mam zestawik buty Shimano SH-M121G i pedały XT PD-M770 fajnie się śmiga nigdy nie wrócę do przeszłości, aczkolwiek planuje wymianę butów. Niedawno widziałem prawdopodobnie amatora SPD z imbusem :D, który przewrócił się na czerwonym świetle i nie mógł wypiąć buta, to odpiął żepy, a but został przy pedale, poszedł na bok regulować sprężyny.

Mocno polecam SIDI. Jeździłem na Shimano i prawda jest taka, że nic im zarzucić nie można. Nie mniej, jakość wykonania butów SIDI, obszerna instrukcja, naklejki i zero problemów w razie gwarancji mocno za nimi przemawia.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich mam pytanko zaczynam przygodę z rajdami MTB Skandia itp. Śmigam na normalnych pedałach. Wczoraj miałem urodziny i dostałem od cioci nowe buty SHIMANO SH-R075 poczytałem o nich troche i doczytałem się że są one bardziej butami szosowymi;/ niż mtb i mam takie pytanie czy się opłaca kupowanie do nich pedała (jeśli tak to jakie na początek?) i jeździć w tych butach w terenie czy lepiej je sprzedać i nadal latać na normalny pedałach?

Adres do tych bucików jakie dostałem

http://www.bikeonline.pl/butyshimanoshr075...odukt,2077.html

W sumie można jeździć w takich butach, ale będziesz miał spore problemy na bardziej wymagających trasach, na których trzeba podprowadzać. Może jest możliwość zamiany tych butów w sklepie na wersję MTB? Lub wystaw je na allegro, ale pewnie weźmiesz mniej niż za nowe wtedy. Ja bym spróbował pogadać w sklepie, w którym zostały kupione, przy okazji obejrzysz sobie pedały SPD.

Ja jeżdżę już jakiś czas w czymś takim http://www.allegro.pl/item656785304_buty_s...6_warszawa.html (adidas el moro). Niektóre modele mavica mają taka samą podeszwę. Jednakże jak się but bierze w rękę i nie patrzy na znaczek to wypisz wymaluj salomon. Bardzo wygodne i bardzo wszechstronne. Dobra wentylacja. Do kpl. PD- 520.

Z Maviców jest jakiś model zrobiony z softshelu i to może być fajne ale cena pewnie powala

Jest(oprócz ceny) jakiś atut takich typowo turystycznych butów?? skoro podeszwa wcale nie jest taka miękka

Generalnie są wygodniejsze, podeszwa ułatwia chodzenie po twardym podłożu, jeśli się odrazu nie wepniesz-but nie ślizga się na pedale.

http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=583

No i na turystycznych można ponoć łatwiej skakać, jeżeli masz platformy przyczepione do pedałów SPD..

Wraz z kupnem roweru dostałem przyczepione platformy do pedałów pd-m505, jak te cholerstwo ściągnąć? Próbowałem wypiąć jak zwykle buty, luzowałem ustawienia pedałów i nic.. wydaje mi się, że są to te standardowe platformy shimano..

Posiada ktoś może buty Rockrider 8xc,dobre są ??

Teraz kosztuja 340 zł ale po sezonie jest obniżka do 190,co polecacie jeszcze w tej cenie ??

Tylko przymierzałem te buty w Decathlonie, ale ponieważ przed ostatecznym wyborem przymierzałem też kilka innych par innych producentów, może moja opinia Ci się do czegoś przyda. Jak dla mnie odpadły od razu, ponieważ były zbyt wąskie w przedniej części, podobnie jak Shimano SH-M076 i 086. Natomiast w porównaniu do tych Shimano były fajniejsze, bardziej sportowe, jakoś lepiej leżały na stopie. Moim zdaniem ładniejsze, ale to kwestia gustu. Shimano to taki nieudany kompromis między komfortem a sportem. Uważam, że za 190 warto brać, o ile Ci pasują. Problem w tym, że trudno znaleźć jakieś opinie w sieci rzeczywistych użytkowników.

Za 340, no cóż, to będzie raczej subiektywna opinia posiadacza Speców, ale albo lepiej wziąć tańsze Specialized Sport MTB (w skiteam teraz chyba jest promocja, czyli 299 odjąć VAT=245) albo niewiele dopłacić do przecenionych Comp MTB, które sobie sam kupiłem - oba te modele wydają się stanowić udany kompromis między komfortem a osiągami, a to body geometry to nie ściema. Albo w ogóle dopłacić jeszcze więcej i nabyć sidi ;)

Za 340, no cóż, to będzie raczej subiektywna opinia posiadacza Speców, ale albo lepiej wziąć tańsze Specialized Sport MTB (w skiteam teraz chyba jest promocja, czyli 299 odjąć VAT=245) albo niewiele dopłacić do przecenionych Comp MTB, które sobie sam kupiłem

Ja jeżdżę na Specach Sportach (299zł dałem)...buty są genialne. Lekkie, rzepy dobrze trzymają, bardzo wygodne do jazdy jak i do normalnego chodzenia ;)

ostatnio tez mialem dylemat tanio czy troche drozej a na kilka sezonow

w koncu kupilem po okazyjnej cenie niesmigane pedaly time atac alium (140zl) i buty specialized sport (fajnie usztywnione na trzy rzepy za 300zl)

mierzylem tansze o ok 60zl buty shimano ale mialy mieka podeszwe a podobno jak przykrecisz bloki i popedalujesz troche km to bedziesz je czul na stopach

ja z zakupu jestem bardzo zadowolony

w zwiazku ze to moje 1sze spd zaliczylilem spektakularna glebe przy zawrotnej predkosci 0 km/h :)

ludzie mysleli ze jestem narabany :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...