slazakmtb Napisano 31 Maja 2018 Napisano 31 Maja 2018 Witam, Chciałbym poznać Waszą opinię na temat dwóch, poniższych rowerów: 1. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/21816/ 2. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/21709/ Te dwa rowery dzieli cena/różnica około 1000zł. Z tego co wyczytałem, różnią się: - amortyzatorem - korbami - brakiem rozdzielacza IsoSpeed w x-caliber - lekko geometrią 1. Czy to wszystkie, znaczące różnica a może ja jako amator, nie dotrzegam innych, ważnych różnic? 2. Czy powyższe zmiany są warte tego, aby dopłacić 1000zł do Procalibra? Z góry dziękuję za Waszą pomoc / opinie na temat tych rowerów. Cytuj
slazakmtb Napisano 31 Maja 2018 Autor Napisano 31 Maja 2018 @Dezent zgadza się. Co polecasz zatem z hardtaili do około 6000zł? Kolejny model do researchu nie zaszkodzi Dzięki! Cytuj
Dezent Napisano 31 Maja 2018 Napisano 31 Maja 2018 W tych pieniądzach to w każdym będą słabe heble. Po prostu trzeba od razu wymienić na lepsze. Tyczy się to również kół. Nic na to nie poradzimy, taka polityka kochanych producentów. Zamydlą Ci oczy lepszym amorem lub przerzutkami, a reszta z najniższej półki. Cytuj
Sabarolus Napisano 31 Maja 2018 Napisano 31 Maja 2018 Akurat amortyzator jest znacznie droższy od hamulców, wiec ja mając do wyboru rower z Rebą i hamulcami Altus, a taki sam z hamulcami SLX ale amortyzatorem XC30 wybiorę jednak ten pierwszy. @slazakmtb ja bym wybrał Procalibra o ile budżet na to pozwala - ma nowocześniejszą i bardziej zaawansowaną ramę + trochę lżejszy amortyzator. Cytuj
Pejot1975 Napisano 31 Maja 2018 Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) 55 minut temu, Dezent napisał: W tych pieniądzach to w każdym będą słabe heble. Po prostu trzeba od razu wymienić na lepsze. Tyczy się to również kół. Nic na to nie poradzimy, taka polityka kochanych producentów. Zamydlą Ci oczy lepszym amorem lub przerzutkami, a reszta z najniższej półki. Chyba, ze wybierzesz Rose i zaakceptujesz zewnętrzne prowadzenie linek Osprzęt mają bardzo dobry. Ten rower można wyrwać za 6500 a moze coś mniej. Edytowane 31 Maja 2018 przez Pejot1975 Cytuj
slazakmtb Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 @Pejot1975 @Sabarolus @Dezent A jak Waszym zdaniem ma się ten rower https://www.2b3sport.pl/pl/p/Cannondale-2017-TRAIL-29-1-rower-gorski-MTB/1189 w porównaniu do powyższych modeli Treka? Dzięki! Cytuj
slazakmtb Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Znazłem jeszcze jedną ofertę Cannondale: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-wyprzedaz-rowerow-2017/gorskie-sztywne/f_si-3 Ten rower można znaleźć już za niecałe 6000zł (czyli coś pomiędzy X-Caliber a Procaliber) Słyszałem wiele dobrego na temat F-SI. Potwierdzacie? Swoją drogą - dziś mierzyłem Procalibra i mam wrażenie, że pozycja jest "zbyt wyścigowa"/pochyła ( + prosta kierownica to chyba coś co nie bardzo mi odpowiada). Może poszukując "uniwersalnego roweru górskiego", powinienem patrzeć na inną serię Treka/Cannondale? (bardziel trailowe?) Karol Edytowane 1 Czerwca 2018 przez slazakmtb Cytuj
slazakmtb Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Napisano 2 Czerwca 2018 Wydaje mi się, że muszę na nowo zweryfikować to, gdzie jeżdzę i gdzie mam zamiar jeździć. Na dzień dzisiejszy 20% to asfaltowe ściezki, 50% leśne ścieżki / bardzo łagodne szlaki, 30% mocniejsze zjazdy i podjazdy. Na pewno nie planuję startu w maratonach/wyścigach itd. Tak naprawdę w 70% przypadków, zależy mi na komforcie jazdy, bardzo dobrym tłumieniu drgań, pewnosci za kierownicą a nie na szybkości. Lubię także, jak coś kupuję zainwestować od razu w lepszy sprzęt. Mam wrażenie, że na rynku pojawiło się tyle kategorii "górali", że ciężko mi już określić jaki "typ" jest dla mnie. Cytuj
bimmer Napisano 3 Czerwca 2018 Napisano 3 Czerwca 2018 treki będą raczej z grupy tych o długich ramach - czy to procaliber czy x-caliber, będzie trzeba się położyć. Cube, canyon są krótsze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi