Skocz do zawartości

[Ładowanie] żródła ładowania telefonu

render

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie no bez przesady, 2 razy może go nie naładujesz, ale raz na pewno. Zresztą to jest kwestia nie jakości tego power banku ale te wyniki to czysta matematyka, wynikającą czysto z teoretycznej pojemności power banku. 

Napisano
15 godzin temu, Dokumosa napisał:

Ja tu widzę średnią dla prądu 2C grubo poniżej 3,4 w każdym razie widzę, że finalnie wychodzi, że te 10kAh nie starczy na pełne naładowanie SGS8+.

Jak masz aku 4Ah to nie wystarczy. Ja mam taki i kupiłem specjalnie PB 2000. Takie czasy, wieksze wyświetlacze, wieksze moce obliczeniiwe to większej pojemności aku potrzebne, a tym samym rozsądne PB muszą mieć większą pojemność, a co za tym idzie także wagę. Koło zamknięte niestety. 

Tak jak kolega napisał, to są wartości orientacyjne, nawet akusy w PB mogą nie mieć 3400 a 3510 lub 3345 pojemności. Do tego świadomość, że z czasem tracą tą pojemność, a rysuje nam się obraz tylko w przybliżonych wartościach. Praktyka pokazuje jednak, że wystarczy pomnożyć pojemność przez 0,65 i wyjdzie nam ile faktycznie jest w nich prądu 5V do ładowania. 

Napisano

Dzięki. Właśnie o takie orientacyjne liczby mi chodziło. Swoją drogą kiedyś brało się zapasowy,  zgrabny i naładowany aku do tel a dzisiaj w dobie trudnorozbieralnych urządzeń trzeba targać dodatkowe kg :(

Napisano

A no jo. Tym zabiegiem zwyczajnie zamknęli drogę wszelakim zamiennikom, a same wymiany serwisowe do tanich nie należą. W Huawei to wymianie chyba podlega od razu także obudowa czy tylna pokrywa. Za darmo tego nie zrobią. 

Napisano

Wejdę w temat. 

Jak często jeździsz plenerowo, pierwsze co to zmieniłbym smartfon na taki z pojemna bateria. Ewentualnie który dobrze zarządza energia. 

Power bank powinien być tylko doraźny a nie że cały czas na nim siedzi. 

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Cześć,

Tak się rozglądam za czymś na wiosnę, co by podtrzymało S6 w czasie kilkugodzinnych wycieczek. I tak sobie pomyślałem o mocnym pb z solarem, co by wykorzystać energię słoneczną. I trafiłem na coś takiego: https://allegro.pl/oferta/potezny-solar-power-bank-30000mah-ladowarka-z197-7251731922

Czy może ktoś korzystał z czegoś takiego, bo nie wiem czy warte jest uwagi.

Pozdrawiam

Napisano

To tak źle jest z s6 że kilku godzin nie wytrzymuje? Mój 2 letni Xiaomi działa wyraźnie krócej niż za nowości, ale kilka godzin z nawigacją jeszcze wytrzymuje... 

Ale co do pytania: czego ty oczekujesz za 40zł? Ten solar przy tej cenie jest po pierwsze marnej jakości, jeśli wogóle to nie atrapa, po drugie nawet jakby był porządny to nadaje się tylko i wyłącznie jako awaryjne źródło zasilania przy tej wielkości, tj zostawiasz na kilka godzin na słońcu żeby zyskać odpowiednik pełnej baterii telefonu energii. Powerbank ma najpewniej koło 6Ah realnie, może 8, lepiej kup w tej kwocie prawdziwy sprawdzony powerbank a nie udawany z aliexpress który pewnie 30zł kosztował sprzedającego. 

Solar przydaje się kiedy wycieczka ma więcej niż 3 dni, i aby był efektywny, szczególnie podczas jazdy, musi być mniej więcej wielkości kartki A4, na kilka godzin wystarcza byle power bank 4Ah bo bateria wbudowana w telefonie prawie daje radę przez taki czas. Jak chcesz coś większego to były już wymieniane: Xiaomi, Anker i parę innych dobrej jakosci w przystępnych cenach. 

Napisano

@skrzatekMK Posłuchaj przedmówcy. Ten solar to szrot. Pojemność z kosmosu. Jak chcesz dobry i względnie tani solar to poluj na coś marki blitzwolf. Cena oczywiście o wiele wyższa niż tego cuda, i to tylko panel bez PB, ale jakąś jakość masz. Jeżeli masz faktycznie tak fatalną baterię, to ja bym się za jej wymianę wziął, a nie przebierał w półśrodkach. Opcjonalnie poluj na sam PB Xiaomi. Realne 20000 (po stratach niecałe 13000 mAh) można dostać za mniej niż 100 zł. Innej marki też można coś upolować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...