dawid1110 Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Witajcie Dziś naszła mnie myśl aby zmienić napęd 3x9 który obecnie mam na 2x9 a docelowo 2x10. Rower wykorzystuje do pośmigania w lesie, udziału w maratonach MTB a w przyszłości także XC. Moje obecne komponenty: - Korba KLS Race z przełożeniem 40x30x22 - Przerzutka przednia Shimano Alivio M4000 - Kaseta SHIMANO CS-HG300-9 (11-34) - Łańcuch Shimano Deore HG53 Planuje pozostawić tą korbe tylko zmienić przełożenia na 34x22. I teraz parę pytań do Was. Co potrzebuje oprócz tarczy korby 34T? Co z kominami mocującymi średnią tarcze. Planuje zakup przerzutki Shimano Deore FD-M617 oraz manetki Shimano SLX SL-M670 Czy takie ustawienie będzie ze sobą współgrało. Na razie z powodów kosztów kaseta zostaje jednak ją także wymienię na 10-rzędową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Nie jestem pewien czy Shimano miało w jakiejś korbie środkowy blat 34. Poza tym odpuść manetki SLX i kup deore albo xt. Łańcuch wyrzuć i zapomnij o takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Teraz, Dokumosa napisał: Nie jestem pewien czy Shimano miało w jakiejś korbie środkowy blat 34. Poza tym odpuść manetki SLX i kup deore albo xt. Łańcuch wyrzuć i zapomnij o takim. A czym się różnią manetki slx od xt ??A łańcuch do czasu jak przejde na napęd 10 rzędowy. Apropo blat 34T to myślałem takie coś tarcza 34T A manetka to mówisz o takiej ? Deore XT SL-M8000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Manetka SLX nie różni się niczym od tańszej deore a w stosunku do xt to już przepaść jeśli chodzi o działanie. Zębatka którą podlinkowałes jest tylko do napędów 1X (narrow-wide). Tutaj musisz mieć zębatkę środkową i profilowaną pod młynek 22 żeby przerzutka w miarę płynnie działała. M8000 to grupa 11rz. Nie będzie to działać z 10rz. XT do 10rz to sl-m780. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Ok przerzutke mam;) Deore XT SL-M780 To jaką zębatke polecisz ?? 36T? niby przerzutki przednie maja pojemnosc 14T a więc powinno działać. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 51 minut temu, dawid1110 napisał: Witajcie Dziś naszła mnie myśl aby zmienić napęd 3x9 który obecnie mam na 2x9 a docelowo 2x10. Rower wykorzystuje do pośmigania w lesie, udziału w maratonach MTB a w przyszłości także XC. Moje obecne komponenty: - Korba KLS Race z przełożeniem 40x30x22 - Przerzutka przednia Shimano Alivio M4000 - Kaseta SHIMANO CS-HG300-9 (11-34) - Łańcuch Shimano Deore HG53 Planuje pozostawić tą korbe tylko zmienić przełożenia na 34x22. I teraz parę pytań do Was. Co potrzebuje oprócz tarczy korby 34T? Co z kominami mocującymi średnią tarcze. Planuje zakup przerzutki Shimano Deore FD-M617 oraz manetki Shimano SLX SL-M670 Czy takie ustawienie będzie ze sobą współgrało. Na razie z powodów kosztów kaseta zostaje jednak ją także wymienię na 10-rzędową. Nie kumam przejścia z z 3x9 na 2x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Tym razem podlinkowałeś manetkę z mocowaniem i-spec. Odnośnie zębatki to właśnie w pierwszym swoim poście chciałem delikatnie zasygnalizować że może być kłopot kupić coś takiego do posiadanej korby. 36T już prędzej bo można próbować podpasować coś np. z fc-m617. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Podlinkowałem z mocowaniem i-spec bo są hamulce w drodze i będe chcial zamocować wszystko na i-spec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Łańcuch możesz zostawić na razie, blat ja bym na twoim miejscu wziął 38 i zmienił też młynek na 24- lepiej to działa, ale jeśli wystarczy ci 22/36 to śmiało. Przy doborze zębatki musisz tylko się upewnić aby się rozstaw śrub zgadzał. Manetka jak wyżej- dołóż do XT m780 albo zostań przy Deore, slx bez sensu. Śruby (kominy) musisz albo kupić krótsze (do 1x) albo założyć podkładki- decyzja dla ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 A co z linią łańcucha,, powinna wypadać nie jak teraz na środkowej tarczy, a na środku między dwoma pozostawionymi tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 No niby tak, ale mi się jednak wydaje że taka linia łańcucha w niczym nie szkodzi, o ile większość czasu spędza się w okolicy środka kasety, do czego przydał by się większy blat. Ja swoją korbę 2x przestawiłem na taką linię łańcucha i hulało aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Linia nawet lepsza niż typowe 48 dla dwublatów shimano ;). Jakie to koło jest? Jak 27 i więcej to blat 36 moim zdaniem jest wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Lepsza ale w czym ? linia łańcucha wyjdzie 46.5 mm, a przerzutka jest do linii 48,8 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Z młynka nie pojedzie na najszybszych koronkach ale blat wyjdzie centralnie w środku kasety. Ja używam częściej koronek od 17 w górę więc mi taką linia łańcucha bardziej pasuje. Odnośnie przerzutki to trzyblat powinien zdaje się zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Lepiej jeśli był by to napęd 1X...., z przerzutką nie całkiem lepiej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Koła to 29 cali. Czyli co zalecacie tarcze 24/38 bardziej? Będzie przez to odrobine bardziej twardo ale to już zrewanzuje pozniej kaseta z tylu 10-rzedową jak będe przechodził. Apropo manetek - ok dołoże do tych XT skoro mówicie, że przepaść a o co chodzi z linią łańcucha? czy bede musiał przekładać podkładki od suportu w tym celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Nie no jak 29 to oczywiście 22/36 Jakoś tak założyłem że masz mniejsze koła. Przerzutka musi być 2x, bez problemu ogarnia taką linię łańcucha, a 3x nie da się zamontować wystarczająco nisko przez co łańcuch spadał na zjazdach (też zmieniałem napęd stopniowo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Teraz, piciu256 napisał: Nie no jak 29 to oczywiście 22/36 Jakoś tak założyłem że masz mniejsze koła. Przerzutka musi być 2x, bez problemu ogarnia taką linię łańcucha, a 3x nie da się zamontować wystarczająco nisko przez co łańcuch spadał na zjazdach (też zmieniałem napęd stopniowo). Przerzutke ktora planuje kupic zamiescilem w 1 poście. Rozumiem, że z nią wszystko ok i będzie współgrało Shimano Deore FD-M617 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Będzie idealna btw. te przerzutki są "super szerokie" czy coś więc działają bez problemu z łańcuchem 9rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 To jeszcze muszę ogarnąć jakie kominy potrzebuje i można kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Kominy to nie problem, można dać grubszą podkładkę i "bedzie huloć". Problemem są tarcze. Nie przegrzebałem całego netu ale jedyne o rozstawie śrub 96mm jakie widziałem to 30 i 40. Reszta to jednoblaty albo 104BDC. Jak dla mnie wymiana korb, z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie byś jeździł na 3x10. Jeśli chodzi wielkość tarcz i przełożenia zmiana z 36 na 22 to niezły młynek, mnie przynajmniej strasznie wkurzało. Nie wiem po czym i jak jeździsz ale http://www.gear-calculator.com/ ten kalkulator może być pomocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 @Mr. Dry hmm ale bardziej chodzi że dąże ku przełożeniu 22x36 w korbie. Na allegro widziałem takie zębatki 36T. Także nie powinno być problemem z rozstawem śrub, bo u mnie średnia tarcza ma tez 104BCD (zreszta z tego co patrzylem to wiekszosc korb shimano tak wlasnie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 W tej chwili, w nowych modelach bcd 104 mają korby trekkingowe (tarcze korb trekkingowych), korby mtb mają 96. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 36T była np. w m617. Tam bcd jest 104mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 znalazlem tutaj https://rowerplus.pl/tarcze-na-4-sruby/2830-shimano-deore-slx-dwurzedowe-tarcze-do-korb.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.