Michalski Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Nie sądzę, żebym wpadł jako jedyny na pomysł takiego narzędzia, ale myślę, że warto się podzielić. Centrowanie na ramie z hamulcami v-brake jest prostsze z uwagi ich obecność (opaska zaciskowa na klamkę hamulcową i można stopniowo ją zaciskać wraz z postępem centrowania). Dla hamulców tarczowych złożyłem coś takiego: Nie podam wam ceny, ani wymiarów poszczególnych śrubek, bo tego nie pamiętam, a w markecie budowlanym można na spokojnie wszystko dopasować i nie jest to drogie. Powiem tylko, że na narzędzie składa się: - duża, długa śrubka z nakrętką podłużną - jakaś plastikowa końcówka, która będzie szurać po obręczy - dwa płaskowniki - dwie mniejsze śrubki z nakrętkami, które skręcą wszystko razem - rzep do wstępnego przyczepienia do ramy, oraz sznurówka do mocniejszego przywiązania (ew. plastikowa opaska zaciskowa) - gumowa albo filcowa podkładka, co by nie rysować ramy roweru To nie to co centrownica, może nie idealne, ale jakoś daje rade
SoloTM Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Brawo Ty Mając v brejki można oczywiście regulować śrubą, która napina sprężynę każdej szczęki - wtedy masz pewność, że trze o klocek z jednej strony a nie z drugiej Góra- dół to już problem większy ale podobną metodą można i to ogarnąć ( tyle, że zdecydowanie trudniej ) Centrownice na ali o ile pamiętam już od 140 pln chyba.
Michalski Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 Na ostatnim zdjęciu na górze widać, jak włożyłem do dziury w ramie klucz imbusowy. Tam też pasuje ten wynalazek do niwelowania bicia góra dół. Właściwie to mam tego 3 sztuki, ale akurat dzisiaj nie był mi trzeci potrzebny.
SoloTM Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Faktycznie, ale lepiej byłoby coś płaskiego tam dać ( podobny patent regulowany + coś płaskiego ) bo przy centrowaniu jest tak, że jedna strona/rant obręczy ociera a druga nie I to dużo mówi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.