Skocz do zawartości

[opona] przecięcie w boku opony

ojciec35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich!

Posiadam  oponę rowerową, która posiada przecięcie w jednym z boków na długości ponad 1 cm

tutaj poniżej zdjęcie przecięcia opony

1) Czy taka oponę można domowym sposobem naprawić np zszywając ja szpagatem (ale osłabia się wtedy dodatkowo miejsca przy wbijaniu szpagatu w oponę)

Wulkanizacja w warsztacie samochodowym raczej chyba droga nie opłaca się

Nie wiem czy można jakimś dobrym klejem do gumy skleić przecięcie opony  naklejając w miejsce przecięcia łatę wyciętą ze starej dętki (może bardziej wytrzyma  od łatki rowerowej)

Kiedyś próbowałem tak już -ale po jakimś czasie łatka rowerowa nie wytrzymała i pękła i dodatkowo  powiększyło się przecięcie

2) czy taką oponę po naprawie można używać montując ją z tyłu i czy można pompować ją wtedy do chociaż 3 atmosfer ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich!!

przeciecie w oponie.jpg

Napisano

Witam Wszystkich!

Posiadam  oponę rowerową, która posiada przecięcie w jednym z boków na długości ponad 1 cm

tutaj poniżej zdjęcie przecięcia opony

1) Czy taka oponę można domowym sposobem naprawić np zszywając ja szpagatem (ale osłabia się wtedy dodatkowo miejsca przy wbijaniu szpagatu w oponę)

Wulkanizacja w warsztacie samochodowym raczej chyba droga nie opłaca się

Nie wiem czy można jakimś dobrym klejem do gumy skleić przecięcie opony  naklejając w miejsce przecięcia łatę wyciętą ze starej dętki (może bardziej wytrzyma  od łatki rowerowej)

Kiedyś próbowałem tak już -ale po jakimś czasie łatka rowerowa nie wytrzymała i pękła i dodatkowo  powiększyło się przecięcie

2) czy taką oponę po naprawie można używać montując ją z tyłu i czy można pompować ją wtedy do chociaż 3 atmosfer ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich!!

przeciecie w oponie.jpg

• Mod Team
Napisano

Można kombinować, ale jest ryzyko, że w końcu znowu się ścianka otworzy, albo jeszcze bardziej pęknie - co już przecież przerabiałeś...
Ja pytałem kiedyś w samochodowym serwisie oponiarskim i gościu odradzał, więc dałem sobie spokój i kupiłem nową oponę.
Jeśli już zamierzasz się z tym bawić, to tak jak piszesz - musiałbyś to załatać bardziej solidnie i najlepiej z dwóch stron, a i tak gwarancji że to długo wytrzyma, nikt Ci nie da.
No chyba, że są jacyś forumowi spece od takich napraw i zabiorą głos oraz posłużą radą.

Napisano

Łata do opony samochodowej od spodu, (może być asekuracyjnie z dwóch stron) ale koniecznie przyklejona na dedykowany klej/cement do opon i można śmigać. Klej do dętek się nie nadaje, bo nie wulkanizuje gumy w oponach (jest do butylu), a łatki dętkowe są zbyt delikatne.

https://www.ceneo.pl/50988453

Napisano

Wg mnie schrott .Zwulkanizować się da, ale co z tego jak ci łata będzie dętkę przecierać. Za dużo  zabawy bez gwarancji użyteczności. Aaa i rant chyba uszkodzony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...