ojciec35 Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Witam Wszystkich! Posiadam oponę rowerową, która posiada przecięcie w jednym z boków na długości ponad 1 cm tutaj poniżej zdjęcie przecięcia opony 1) Czy taka oponę można domowym sposobem naprawić np zszywając ja szpagatem (ale osłabia się wtedy dodatkowo miejsca przy wbijaniu szpagatu w oponę) Wulkanizacja w warsztacie samochodowym raczej chyba droga nie opłaca się Nie wiem czy można jakimś dobrym klejem do gumy skleić przecięcie opony naklejając w miejsce przecięcia łatę wyciętą ze starej dętki (może bardziej wytrzyma od łatki rowerowej) Kiedyś próbowałem tak już -ale po jakimś czasie łatka rowerowa nie wytrzymała i pękła i dodatkowo powiększyło się przecięcie 2) czy taką oponę po naprawie można używać montując ją z tyłu i czy można pompować ją wtedy do chociaż 3 atmosfer ? Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich!!
ojciec35 Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 Witam Wszystkich! Posiadam oponę rowerową, która posiada przecięcie w jednym z boków na długości ponad 1 cm tutaj poniżej zdjęcie przecięcia opony 1) Czy taka oponę można domowym sposobem naprawić np zszywając ja szpagatem (ale osłabia się wtedy dodatkowo miejsca przy wbijaniu szpagatu w oponę) Wulkanizacja w warsztacie samochodowym raczej chyba droga nie opłaca się Nie wiem czy można jakimś dobrym klejem do gumy skleić przecięcie opony naklejając w miejsce przecięcia łatę wyciętą ze starej dętki (może bardziej wytrzyma od łatki rowerowej) Kiedyś próbowałem tak już -ale po jakimś czasie łatka rowerowa nie wytrzymała i pękła i dodatkowo powiększyło się przecięcie 2) czy taką oponę po naprawie można używać montując ją z tyłu i czy można pompować ją wtedy do chociaż 3 atmosfer ? Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich!!
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Maja 2018 Mod Team Napisano 25 Maja 2018 Można kombinować, ale jest ryzyko, że w końcu znowu się ścianka otworzy, albo jeszcze bardziej pęknie - co już przecież przerabiałeś... Ja pytałem kiedyś w samochodowym serwisie oponiarskim i gościu odradzał, więc dałem sobie spokój i kupiłem nową oponę. Jeśli już zamierzasz się z tym bawić, to tak jak piszesz - musiałbyś to załatać bardziej solidnie i najlepiej z dwóch stron, a i tak gwarancji że to długo wytrzyma, nikt Ci nie da. No chyba, że są jacyś forumowi spece od takich napraw i zabiorą głos oraz posłużą radą.
seraph Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Łata do opony samochodowej od spodu, (może być asekuracyjnie z dwóch stron) ale koniecznie przyklejona na dedykowany klej/cement do opon i można śmigać. Klej do dętek się nie nadaje, bo nie wulkanizuje gumy w oponach (jest do butylu), a łatki dętkowe są zbyt delikatne. https://www.ceneo.pl/50988453
Rtour Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Wg mnie schrott .Zwulkanizować się da, ale co z tego jak ci łata będzie dętkę przecierać. Za dużo zabawy bez gwarancji użyteczności. Aaa i rant chyba uszkodzony
phoe Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Naprawisz, łata TipTop do opon radialnych i do tego ich cement SC-BL. I ile ważysz że chcesz walić 3 bar w oponę?
dorota57 Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Ja widzę że opona jest lekko spękana (wiekowa). kup nową i po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.