thermal Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Witam Posiadam rower Kross Level 6.0 2018 zakupiony około miesiąca temu . Problem polega na tym że podczas pedałowania słychać zgrzytanie (im dłużej się jedzie tym zgrzyt jest mocniejszy) Początkowo myślałem że to problem z korbą ale po zdjęciu łańcucha korba kręci idealnie więc stawiam że problem z tylną piastą, i tu pytanie: czy wymienić piastę ewentualnie jaka będzie pasować (wolał bym coś lepszego niż to co jest teraz założone) czy lepiej celować w wymianę koła ? Nie chcę roweru wysyłać na gwarancję ponieważ w krossie teraz mają kocioł i będę czekał miesiąc, a druga sprawa rower służy mi jako środek transportu do roboty. Budżet jaki mogę przeznaczyć to 500/ 600 zł. PIASTA PRZÓD: Shimano HB-TX505 PIASTA TYŁ: Shimano FH-TX505 OPONY: Schwalbe Smart Sam ( 29" × 2,1") OBRĘCZE: WTB STP i19 29", 19mm, tubeless)
SoloTM Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-deore-xt-fh-m8000-32h-cl-8-9-10-i7036894131.html Kołnierz piasty jest taki sam na 99 %, więc nie będzie potrzeby wymienić szprych na nowe ( w linku wersja na 32 szprychy - są też na 36 szprych, jeśli masz 36 w kole ) Jeśli zmieniłbyś np. na novateca to również szprychy i tarczę hamulcową - bo masz wersję na centerlock, dlatego najtaniej i najlepiej dać deore xt. ( plus robocizna 30-50 pln ) Chyba, że całe koło tu już więcej opcji ( jeśli centerlock to tarcza zostaje, jeśli nie to do wymiany bo w adaptery bawić się nie warto )
dovectra Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 A nie masz nie dokręconego , suportu, piasty, kasety, zacisku? albo za słabo zapiętego koła?
thermal Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 Tak szprych jest 36 akurat ten model który podałeś jest tylko na 32 ale znalazłem ten model poniżej. Warto założyć ? czy raczej jest średni i szukać czegoś lepszego. https://www.dobrerowery.pl/piasta-tyl-fhm785-shimano-deore-xt-8-9-10rz-36hczarna-ham-tarcz-center-lock?from=listing
SoloTM Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Shimano xt to zawsze były dobre piasty... Jeśli nie narzekałeś na koło ( sztywność, czy ósemki się robią itp ) to będzie ok.
thermal Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 Spróbuję jeszcze to sprawdzić choć już majstrowałem z zaciskiem i to nie to, a kaseta ma luz około 2mm niby wyczytałem że troszkę luzu ma mieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.