Skocz do zawartości

[Pierwsza szosa] Triban 520 / Vento 3.0 2017

Bulka159

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne grono!

Od jakiegoś czasuczytam Wasze forum, przeczytałem już mnóstwo tematów na temat m.in. tribana 520 (2400 zł). Praktycznie byłem już na niego zdecydowany, ale natknąłem się jeszcze na Kross Vento 3.0 2017 za 2700 zł. Różnica w cenie niewielka, a wygląd o niebo lepszy (triban jakoś mi się po prostu nie podoba, co do marki nie mam żadnych zastrzeżeń ani jakiś uprzedzeń). Z lektury Waszego forum doczytałem też, że 3 rzędowa korba z przodu to niezbyt dobre rozwiązanie (co prawda mieszkam w terenie dosyć pagórkowatym). Szukałem czegoś z korbą 50/34 i dlatego też wpadłem na tego krossa.

Czy warto dokładać te 300 zł i brać tego Krossa? Będzie to moja pierwsza szosa, do tej pory poruszałem się rowerem MTB, głównie po asfalcie dlatego też chęc zakupu szosy. Interesuje mnie prawdopodobnie zakup ratalny, wiec wszelkie używane rowery odpadają. Nagięcie budżetu ciut wyżej raczej odpada.

Proszę o pomoc w tej sprawie. Skłaniam się bardziej ku temu krossowi, ale wolałbym utwierdzić się w przekonaniu, że to dobry wybór. Niestety nie mam możliwości przymierzyć się do krossa (brak w okolicy, jedynie opcja wysyłkowa).

Triban 520 - https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html

Kross Vento 3.0 2017 - https://trekking24.pl/rowery-szosowe-2017/1046-rower-kross-vento-30-2017.html

Pozdrawiam, Piotrek.

Kross ma pełną grupę Sora łącznie z hamulcami , piastami  i kasetą oraz napęd 2x9 plus stery zinterowane FSA i taperowany widelec. Triban napęd 3x9 hamulce Tektro , łańcuch i kasetę Sunrace , koła na piastach Aero a stery półzintegrowane Btwin i prosty widelec.

Technicznie Kross jest lepszy , ma też bardziej sportową ramę.

Przy tej różnicy wziąłbym Krossa bo jest też ładniejszy ale to rzecz gustu. Z kolei Decathlon ma lepszą obsługę klienta i serwis (nie trzeba się wykłócać o naprawę jak to często robi Kross).

Powodzenia, zmierz dobrze zwłaszcza przekrok.Jeśli Kross zachował proporcje geometrii w stosunku do starszych modeli  ram to podpowiem że rozmiar XL  jest dla mnie idealny przy wymiarach 190cm/93cm (mam rower Indiana Arrow który Kross składał na ramach Vento z lat 2014 ...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...