ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Hej, jakie jest według was optymalne ciśnienie do opon SCHWALBE BIG APPLE PLUS 28x2.00 GG TS OPONA REFLEX?
Petros601 Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Cisnienie takie jak zaleca producent. Powinno byc nadrukowane na oponie.2.50 - 5.00 Bar (35 - 70 psi) Optimum zalezy od zastosowania: komfort/opory toczenia
seraph Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Dla jakiej wagi jeźdźca, którego koła i jakiej nawierzchni? Optymalne do czego? Zwykle optymalne jest właśnie w zakresie zalecanym przez producenta...
ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Autor Napisano 23 Maja 2018 Pamiętam, że przy zakupie gdzieś czytałem, że przy 2 barach ma takie opory toczenia jak inne przy 4, ale właśnie rower wróćił z serwisu i jest na 3,5 bara i jest dość twardo. Mam 100kg więc domyślam się, że z tyłu powinno być twardziej niż z przodu, teren to miasto, chodzi o jak najlepszą amortyzację i wykorzystanie właściwości opony. E: ze sklepu internetowego: "Przy ciśnieniu ok. 2 barów Balloonbike toczy się niezwykle lekkoz pełnym wykorzystaniem amortyzacji opony. Zwykłe opony oszerokości 37 mm uzyskuja podobnie niskie opory toczeniadopiero po napompowaniu do „twardych” 4 barów."
seraph Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Poeksperymentuj, bo nikt Ci chyba nie powie. Miasto to jest dość ciężki temat jeśli chodzi o nawierzchnię, bo jest i twardo i nierówno, a ogólnie to można przyjąć, że jak jest twardo i równo to wysokie ciśnienie, a w teren (miękko i nierówno) - niskie. Ja bym zaczął od minimum z przodu, bo tam opory toczenia aż tak wyczuwalnie nie rosną i ewentualnie dopompował potem tylko tyle, żeby opona się na zakrętach nie uginała wyczuwalnie. Z tyłu to już musisz sam się wstrzelić. Druga sprawa, że przecież w mieście się nie lata jak na trasie, nie śrubuje przelotów i nie robi takich dystansów, żeby płakać, że się straciło parę watów na oporach toczenia opon, a dopompować koło przed dłuższą trasą to żaden kłopot chyba.
Klark Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Pompuje 40 psi, kolo 26,moja waga 100kg. Jazda po mieście bardzo spokojna.
yotomeczek Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Ja na moich śmigam po mieście grubo poniżej 2 barów (1,7) i jest miodzio Co prawda nieco starszy model i nieco szerszy...
ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Autor Napisano 23 Maja 2018 Ja dawałem 2 ale się bałem, że za mało i coś pójdzie nie tak, dzięki :-)
seraph Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Bałeś się i nawet nie wsiadłeś na rower? Pompujesz próbnie i po 100 metrach jazdy już wiesz jak opona pod Tobą siadła. Jakbyśmy tak wszyscy asekuracyjnie podchodzili to Ameryka byłaby nadal dzika. A może to wcale nie byłoby złe
ContadorPL Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 kiepska ironia, popracuj nad tym. miałem 2 i jeździłem 2 lata ale się zastanawiałem czy w koncu mi nie pęknie na ruchliwej ulicy i upadając nie wpadnę pod samochód jadący 80km/h.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.