ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Cześć, kupiłem crossa i rama jest trochę za duża, chciałbym wymienić mostek na ekstremalnie krótki bo dość niewygodnie mi się jeździ, jaki najkrótszy mogę tam włożyć? Dane techniczne: grubość kierownicy: 31,8, A-head. Cena: między 50 a 100 złotych. Mój rower: SPARTACUS CROSS 4.0 - Rozmiar ramy : 19, koła 28'
Dokumosa Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 50-60mm ale pamiętaj, że rower będzie się zupełnie inaczej zachowywał niż na mostku 100. Może warto byłoby (również) rozważyć wymianę kierownicy (inna długość i profil)?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Maja 2018 Mod Team Napisano 23 Maja 2018 Ewentualnie jakiś mostek regulowany może być alternatywą.
Gość Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 21 minut temu, Dokumosa napisał: 50-60mm ale pamiętaj, że rower będzie się zupełnie inaczej zachowywał niż na mostku 100 Racja, gdzies czytalem ze ew zmiana dł mostka powinna byc w zakresie +/-20mm, wieksza zmiana oznacza ze rozmiar ramy byl mocno nietrafiony, i rower bedzie znacząco inny w prowadzeniu, powinno sie wtedy zmienic rame. Jest jeszce szansa że Alberto jest ....przygarbiony, niezywczajny i moze rower jest dobry tylko jezdziec słabo daje rade siedziec na rowerze
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Maja 2018 Mod Team Napisano 23 Maja 2018 Grunt, żeby rama w jajka nie piła - całą resztę można jakoś przeboleć
michalj2 Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Patrzac na zdjecia w necie tego roweru widze ze on ma bardzo duzy offset sztycy przy bardzo pochylonej do tylu rurce podsiodlowej. Mozna wiec tez kupic sztyce np bez offsetu i pewnie uzyskasz jakies 2cm albo i wiecej.
ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Autor Napisano 23 Maja 2018 Sztycę wymieniłem na SR SUNTOUR SP12 NCX. Miałem kiedyś górala (Author Vision 2003) i tam 19' była w sam raz, tutaj ten rower jest trochę duży. Rama nie obija jajek a siodełko mam tak ustawione, że w dolnym punkcie obrotu mam wyprostowaną nogę. Może wrzucę zdjęcia podlądowe jak jadę i jak nieświadomie zmieniam pozycję? (wtedy opieram się na dłoni tylko palcami)
michalj2 Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 przesun siodlo do przodu, tak zeby bylo w zakreie dopuszczalnym i zobacz czy jest dobrze bo pozycja i tak wydaje sie mocno cofnieta w tym rowerze.
ContadorPL Napisano 23 Maja 2018 Autor Napisano 23 Maja 2018 Siodełko chyba przesunięte na maksa, czy da radę jeszcze przesunąć bez ryzykowania? Wrzucam też zdjęcie kierownicy, jest ona wygięta i przestawiłem ją trochę 'do siebie', wygląda to źle ale nie ma do dla mnie znaczenia. Mostek był wymieniony z 10 na 8, zastanawiam się nad 60mm. Napisałem do producenta i rama jest polecana od 175cm (ja mam 173). Iść dalej w mostek czy wymienić ramę od razu? Rower kupiony 2 lata temu, koncowka gwarancji.
Dokumosa Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Zmiana ramy na lepiej dopasowaną da większe pole do ew. manewrów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.