kacpa100 Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 Witam! Zastanawiam się nad kupnem opon, tzn:https://www.continental-tires.com/bicycle/tyres/city-trekking-tyres/speed-ride - Continental SpeedRide (42-622 ) Z tym że wcześniejsze opony jakie miałem to były (38-622) Jak wiadomo wraz ze wzrostem szerokości wzrasta też i wysokość. Czy ktoś wie o ile zwiększy się (Mniej/Więcej - Takie widełki) rozmiar opon? Chciałbym uniknąć sytuacji gdzie opona będzie o coś ocierać. Pozdrawiam!
seraph Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 Teoretycznie to pony rowerowe mają 1 rozmiar, czyli szerokość powinna równać się wysokości. Oczywiście w rzeczywistości tak nie jest, bo obwód jest praktycznie stały, a szerokość zależna od szerokości obręczy i ciśnienia. Można przyjąć, że nowa opona będzie wyższa maksymalnie o te 4 mm, ale wydaje mi się, że realnie to o jakieś 2. Masz tak mało miejsca nad oponą obecnie?
kacpa100 Napisano 22 Maja 2018 Autor Napisano 22 Maja 2018 ...Po prostu naczytałem się głupot przewrażliwionych ludzi w internecie. Myślałem ze to będą spore różnice a jak widać znikome. Wielkie Dzięki! Miłego Dnia!
seraph Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 Skoro jedna opona ma 38 mm, a druga 42 mm to o ile maja się różnić? Jakby to była taka loteria to po co w ogóle pisać rozmiar na oponie
flork456 Napisano 22 Maja 2018 Napisano 22 Maja 2018 Jakąś wiedzę można mieć z tabeli rozmiarów kół dołączanych do liczników rowerowych. Trzeba sobie przeliczyć z obwodu na średnicę i jest rozeznanie w tym temacie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.