endrzer Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 hej.Ktoś mi zdoła pomóc uporać się z tematem? Mam 2letni rower Deore A-M615, z którym od kilku tygodni mam problem z przednim zaciskiem. Tarcza rzęzi mi coraz bardziej. Już nie tylko na zakrętach. Ociera prawie na całym obwodzie. Zdaje sobie sprawę, że nie jest ona idealnie prosta, ale i nowe też czasami nie są ideałami (mieści się to w granicach mysle normy). wiekszy problem natomiast upatruję w nierównym wysuwaniu się tłoczków. Od strony piasty wyraźnie więcej wystaje. P Działania które podjąłem: - odkręcenie zacisku i przykręcenie go w pozycji który najlepiej pasuje tarczy - pomaga na 2/3 jazdy - wyrównanie pozycji tłoczków - pomaga na pół godziny jazdy -zamiana klocków miejscami (choć róznice w zużyciu są minimalne) Układ nie jest zapowietrzony, klamka łapie twardo dosyć wysoko. Płyn przez te ponad 2 lata jazdy nie był jeszcze wymieniany. Co robić, bo nie da się jeździć. Dźwięk wkurza (chodzi jak sieczkania ) a i opory są już lekko odczuwalne. Byłem w serwisie ale chciałem jeszcze sam się pobawić z tematem (mam zestaw do odpowietrzania). Popatrzyli i stwierdzili, że trzeba by wyrównać położenie tłoczków. Zrobiłem to delikatnie je wciskając do pozycji 0. Nic nie pomogło. Klocki i tarcza wg. nich jeszcze są OKi. Jak nic nie poradzę, to oddam serwisowi - tylko trzeba poczekać 1-2 dni oraz wybulić trochę siana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Wywal ten śmieciowy hamulec do kosza i kup inny, ja i kumpel w na obu tych hamulcach mieliśmy ten sam problem, a specjaliści z msport Lubin twierdzili że rower umyty myjką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Teraz, phoe napisał: Wywal ten śmieciowy hamulec do kosza i kup inny a na jaki Wy wymienialiście? myjka? czasami przepłuczę ale nie ciśnieniową i głównie ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Jak masz odrobinę wprawy i lubisz grzebać to trzeba wyjąć tłoczki, dokładnie je wyczyścić, nasmarować bardzo delikatnie smarem teflonowym i poskładać. Dodatkowo można rozgiąć sprężynę pomagającą klockom wracać na swoje miejsce żeby silniejsza była. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Teraz, phoe napisał: Wywal ten śmieciowy hamulec do kosza i kup inny, Całkiem przydatna rada Zaraz będzie że wywal rower i kup nowy bo coś ociera. Akurat Deorki są dobrymi hamulcami. Jeśli chcesz się bawić to wykonaj odpowietrzenie z założonymi oryginalnymi klockami od blokowania tłoków. Takie żółte kształtem przypominający okładziny. Jednak według mnie to trzeba zrobić serwis całego zacisku czyli rozebranie na czynniki pierwsze łącznie z tłokami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 (edytowane) 24 minuty temu, endrzer napisał: a na jaki Wy wymienialiście? myjka? czasami przepłuczę ale nie ciśnieniową i głównie ramę. Zee i XT-785. Z tą myjką to był żart, przecież nikt nie wali po tłokach przez 15 minut. 13 minut temu, maczet190399 napisał: Całkiem przydatna rada Zaraz będzie że wywal rower i kup nowy bo coś ociera. Akurat Deorki są dobrymi hamulcami. Jeśli chcesz się bawić to wykonaj odpowietrzenie z założonymi oryginalnymi klockami od blokowania tłoków. Takie żółte kształtem przypominający okładziny. Jednak według mnie to trzeba zrobić serwis całego zacisku czyli rozebranie na czynniki pierwsze łącznie z tłokami. Ta M615 dobre... poczytaj że nie tylko ja mam opinie o nich jaką mam, 395/396 są już mniej problematyczne jak chodzi o równą prace tłoczków. Edytowane 21 Maja 2018 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Wbrew pewnym radom, zacisku nie wyrzuciłem, tylko rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem i złożyłem. Wszystko działa, prawie jak należy. Praca tłoczków poprawiła się. Jeszcze minimalnie czasami gdzieś coś otrze - jednak sama tarcza nie jest już idealnie prosta. Trochę ją naprostowałem ręcznie i jest lepiej. Trudności jakie napotkałem to: - zapieczone śruby (torxy), - problem z wyjęciem tłoczków - udało się ciśnieniem (z dwóch butelek PET ) wystrzelić je z zacisków. Przy okazji z małą uszczelką - pół godziny szukania po piwnicy. Zalanie i odpowietrzanie, po obejrzeniu z 4 filmików na YT poszło już sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 U mnie obyło się bez wyjmowania tłoczków. Klocki zdemontowałem tłoczek "luźny" zablokowałem a ten co nie chciał wyjść wysunąłem tak aby nie wypadł. Wyczyściłem i przetarłem smarem do tłoczków (kupisz w każdym sklepie z częściami do aut, jakieś 4-6PLN) czynność powtórzyłem kilka razy i działa jak trzeba. Na koniec wymieniłem olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 No i to jest proste i skuteczne rozwiązanie. Odginanie sprężynek można sobie raczej darować, ich siła jest znikoma i nie wystarczy, żeby cofnąć tłoczki. Sprężyny te służą do cofania klocków, żeby nie latały luźno i nie brzęczały o tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Jeżeli powyższe metody nie są skuteczne, mogą nie być, to po pełnym serwisie masz 80% szans że będzie ok. Czasami nie jest bo ... bo jakość shimano jest bardziej losowa jak stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi