xanadu Napisano 21 Maja 2018 Napisano 21 Maja 2018 Cześć Od pewnego czasu muszę korzystać z okularów podczas czytania lub pracy z komputerem. Prawdę mówiąc, trochę mi ich brakuje, gdy podczas jazdy na rowerze usiłuję odczytać malutkie literki na mapie wyświetlanej przez mojego Garmina. Stąd pomysł, aby zaopatrzyć się w okulary z wkładką korekcyjną. I tutaj zaczynają się problemy... Ponieważ potrzebuję korekcji wyłącznie do bliży (+1), mam tylko dwie opcje: albo progresywna wkładka korekcyjna, albo okulary z korekcją do bliży. Pierwsza opcja (wkładka korekcyjna ze szkłami progresywnymi) wydawała mi się najbardziej kusząca, ale wizyta w kilku salonach optycznych sprowadziła mnie na ziemię. Okazało się, że wkładka musi mieć przynajmniej 3 cm wysokości, aby dało się dopasować szkła progresywne. Jeśli chodzi o drugą opcję (okulary z korekcją do bliży), to znalazłem tylko jedną możliwość: Ver Sport Bi-Race. Jakoś trudno mi uwierzyć, że jestem jedynym rowerzystą, który potrzebuje okularów wyłącznie do czytania. Czy ktoś z Was miał może podobny problem i znalazł rozwiązanie inne niż wożenie z sobą... lupy?
fil29 Napisano 23 Maja 2018 Napisano 23 Maja 2018 Okulary do czytania jak sama nazwa wskazuje sa tylko do czytania. Nawi lepiej słuchać. Trzeba wozić okulary do czytania i ubierać jak będzie potrzeba przeczytania małych literek
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2018 Mod Team Napisano 24 Maja 2018 9 godzin temu, fil29 napisał: Okulary do czytania jak sama nazwa wskazuje sa tylko do czytania W szkłach progresywnych masz strefę do bliży i do dali w jednym. I jeszcze strefa przejściowa. Można zostawić tylko strefę do czytania a reszta to zerówki. Więc da się i nie trzeba wozić okularów w plecaku i zakłada w razie potrzeby. Mamy XXI wiek.
fil29 Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Masz rację wiem tylko ze okulary progresywne to nie jest tania sprawa
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2018 Mod Team Napisano 24 Maja 2018 Rower to też nie jest tania zabawa.
fil29 Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 W dniu 24.05.2018 o 08:39, michuuu napisał: Można zostawić tylko strefę do czytania a reszta to zerówki. Więc da się i nie trzeba wozić okularów w plecaku i zakłada w razie potrzeby. Tylko okulary do czytania łapią ostrość na okolo 30 cm. Wiec prawie leżysz na kierownicy
Mod Team michuuu Napisano 25 Maja 2018 Mod Team Napisano 25 Maja 2018 50 minut temu, fil29 napisał: Tylko okulary do czytania łapią ostrość na okolo 30 cm. W moim przypadku to niepotwierdzona legenda. Mam i wygląda, że jest to 30-50cm więc nie ma tragedii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.