radm3 Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Witam, Mam lekki osad na wszystkich 4 tłoczkach ceramicznych w zacisku Shimano m820. Myłem je alkoholem izopropylowym i acetonem technicznym co trochę pomogło. Można tłoczki myć acetonem? Zacisk był używany niecały rok i jest na gwarancji. Stosowałem oryginalny olej Shimano oraz silikonowy smar do hamulców kleen-flo eze slide w zbyt dużej ilości. Jeździłem też w zimę. Zacisk ma przebieg około 2000km. Powierzchnia tłoczka jest gładka. Czy taki osad zawsze powstaje? Tłoczki wyjmowałem przez blokowanie innych tłoczków i naciskanie klamki. Mam problem z rozkręceniem zacisku, jedna śruba odkręca się normalnie a z drugą jest bardzo duży problem, główka śruby na torx 30 słabo trzyma się bitu a trzeba ogromną siłę przyłożyć ( i tak już trochę wyrobiłem ją ). Czy dużo tracę nie rozkręcając całkowicie zacisku? Kiedyś pewnie i tak będę musiał go rozkręcić, zastanawiam się czy nie oddać na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Odpowiem sobie sam . Rozebrałem nowy zacisk i też taki mają osad. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez radm3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 W dniu 20.05.2018 o 21:08, radm3 napisał: Zacisk był używany niecały rok i jest na gwarancji. Poprawka- był na gwarancji. Po co rozbierałeś zacisk przy tak niskim przebiegu? W dniu 20.05.2018 o 21:08, radm3 napisał: główka śruby na torx 30 słabo trzyma się bitu a trzeba ogromną siłę przyłożyć ( i tak już trochę wyrobiłem ją ). Czy dużo tracę nie rozkręcając całkowicie zacisku? Kiedyś pewnie i tak będę musiał go rozkręcić, zastanawiam się czy nie oddać na gwarancję. Teraz już nie. Wyrobiłeś śrubę i chcesz oddać zacisk z wyrobioną śrubą na gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 7 minut temu, durnykot napisał: Poprawka- był na gwarancji. Po co rozbierałeś zacisk przy tak niskim przebiegu? Teraz już nie. Wyrobiłeś śrubę i chcesz oddać zacisk z wyrobioną śrubą na gwarancję? Tłoczki nie pracowały równo. Przez danie grubej warstwy smaru silikonowego i jazdę zimą dostał się brud. Śrubę tak uszkodziłem że ten zacisk został na części. Znajomy pomógł mi wykręcić tą śrubę przez dospawanie do niej nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja raz musiałem rozwiercić łeb śruby w swoich hamulcach. Udało się wykręcić resztę bez problemu, bo łeb odpadł i zacisk można było przepołowić. Pozostałą część śruby złapałem w imadło i wykręciłem. Wkręcasz nową śrubę pod imbusa i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Ja uszkodziłem śrubę w której jest poprawadzony kanalik na olej, łączy ona obie połówki zacisku. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez radm3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Tylko raz miałem spore problemy z tłoczkami , które wymusiły ich wyjęcie i dotyczyło hamulców Formula K18. Nigdy nie miałem takich problemów w Szimano czy Magurze. Tak, jeździłem zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 radm3 ten osad o który pytałeś - w tym artykule masz odpowiedz od R. Banacha http://banachbrothers.pl/serwis/rowerowe-hamulce-hydrauliczne-niezawodnosci-analiza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi