Skocz do zawartości

[napęd] Sunrace 11-50 i Shimano M8000 - jak to w końcu jest?

rmn1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Temat kilka razy poruszany na forum ale zanim zamówię graty chciałbym się dowiedzieć na 100% czy to będzie działało, i co zamówić żeby działało to dobrze. Otóż rower który który do mnie idzie został z 2x10 przerobiony na 1x10, a ja chciałbym 1x11. Chciałbym manetkę xt m8000, przerzutkę slx m7000 lub xt m8000, łańcuch jakiś tam sobie kupię (jaki?). Czy te przerzutki (m7000 i m8000 działają z takimi kasetami? Czasem ktoś pisze że musi być sgs, czasem ktoś pisze, że to nie ma znaczenia. Piszą, ze trzeba"coś w stylu goatlinka", żeby odsunąć górne kółko od 11t kasety. Na YT są filmiki, gdzie wszystko śmiga bez linków, ale na sucho, nie wiadomo jak w terenie. I co? A jak kupować linki, to jaki konkretnie?

Ale co tu ma waga do rzeczy? 

edit, żeby nie brzmiało jak odburknięcie to rozwinę, waga roweru interesuje mnie mniej niż moja, a sam mam raczej więcej niż 200g za dużo;) W kasecie interesuje mnie zakres i cena, napęd 1x11 MUSI mi zastąpić obecny 2x9 (3x9, ale z blatu nie korzystam) i ta kaseta musi być. Niska waga jest fajna ale jest to któryś tam z kolei parametr który mnie interesuje, na pewno nie jest to parametr kluczowy, nie jest on nawet na podium;)

Merida montuje taki set fabrycznie w swoich rowerach co jest niejako dodatkowym potwierdzeniem, że będzie to działać poprawnie.

@Brombosz która kaseta na zwykły bębenek o podobnym zakresie jest wyraźnie lżejsza? SLX 11-46 waży 50g mniej. Jak komuś serio tak zależy na wadze akurat tych elementów to odpuścić sobie Shimano i iść w Srana, który oferuje faktycznie znacznie niższa wagę.

Godzinę temu, rmn1 napisał:

Ale co tu ma waga do rzeczy? 

edit, żeby nie brzmiało jak odburknięcie to rozwinę, waga roweru interesuje mnie mniej niż moja, a sam mam raczej więcej niż 200g za dużo

Tak gdybałem tylko. Skoro szukasz takiego zakresu to myślałem, że często idziesz pod górę i ten parametr też jest kluczowy.

34 minuty temu, Sabarolus napisał:

@Brombosz która kaseta na zwykły bębenek o podobnym zakresie jest wyraźnie lżejsza? SLX 11-46 waży 50g mniej. Jak komuś serio tak zależy na wadze akurat tych elementów to odpuścić sobie Shimano i iść w Srana, który oferuje faktycznie znacznie niższa wagę.

XT już ponad 80g mniej. Wielu by sobie pomyślało, że 80g tu, 80g tam i będzie jakiś wynik. Szczególnie, że są jeszcze inne wynalazki:

https://r2-bike.com/GARBARUK-Cassette-11-speed-11-50-Teeth-Lockring-colored

Ale z tym SRAMem masz rację, cenowo wypada lepiej.

No jak jadę do w góry to jest dużo pod górę ale tam naprawdę 80g czy 300g nie robi różnicy. Problemem  jest wydolność, a nie waga roweru. Idąc tym tokiem rozumowania miałbym lekkie opony, a nie kilogramowe, zwykłą sztyce zamiast mykmyka, żele i bidon zamiast buklaka i kanapek. Moze komus kto sie sciga to robi roznice, choc ja w to nie wierzę dzisiaj, wierzyłem 8 lat temu jak wymienialem śrubki w HT na aluminowe żeby mi stwardniał;)

Adam za drogi. Mam zwykły bębenek więc to w ogóle bez sensu. Koniec offtopa.

Czy ktoś ma informacje czy to działa czy nie? 11-50 + m8(7)000

• 10 miesięcy temu...

Witam, 

Nie chciałem zakładać nowego tema bo sprawa dotyczy właśnie kasety Sunrace 11-50. Do tej pory jeździłem na 10 rzędowej kasecie i wszystko było ok. 

Zmieniłem napęd na 11 rzędowy właśnie z w/w kasetą i pojawił się problem od początku, mianowicie kaseta ma luzy założona na bębenku. Luz jest w tył i przód na zębatkach które są na pająkach na pojedynczych zębatkach nie zauważyłem problemu. Wygląda to jakby frezy na bębenku były za wąskie i kaseta się rusza do przodu i tyłu. Piasta to nowy Novatec, żadnego luzu na bębenku, kaseta dokręcona kluczem dynamometrycznym. Oryginalnie na bębenku była wąska podkładka  ale wtedy miałem kasetę 10 rzędową też sunrace i nic się nie działo. Czy potrzebuje jakąś mniejszą podkładkę również pod tą kasetę? z tą podkładką która był niestety kasety nie zakręcę.

SGS to się nadaje do zbierania patyków ze szlaku, wózek średni spokojnie to ogarnie, GS ma pojemność 39T czyli tyle co kaseta 11/50.

Przy większych kasetach problemem nie jest wózek tylko krzywizna po jakiej porusza się pantograf przerzutki - XT jest przeznaczona do koronek max 46T ale koronka 50T ma promień większy tylko o 8mm więc XT to nie robi róznicy. Jeżdżę tak od października i akurat z jakością przerzucania nie mam żadnych problemów. Problemy mam tylko z tym zas^&%nym shimanowskim sprzęgłem które jest o rzędy wielkości gorsze od sramowskiego.

Goatlink raczej niepotrzebny bo np. u mnie śruba B wkręcona jest tak do 2/3 długości ale to może zależeć od ramy/haka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...