crx Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Cześć wam Nie byłem pewny czy powinienem temat dodać tutaj czy w "sprzęcie rowerowym", proszę o przeniesienie w razie czego Jestem niedługo po wymianie szosy. Mam 174cm wzrostu, długość nogi po stronie wewnętrznej 82cm. Rama roweru 56cm (wiem, jest trochę za duża). Mam mały problem z optymalnym ustawieniem pod siebie. Z siodełkiem już doszedłem do względnego ładu, ale mam problem z kierownicą. O ile jest mi wygodnie jadąc w chwycie górnym, to w chwycie górnym na klamkach i chwycie dolnym mam wrażenie, że kierownica jest za daleko i za bardzo się wyciągam do przodu. Klamki w rowerze (shimano sora) są skierowane do wewnątrz. Czy powinienem je wyprostować? Obecnie mam założony mostek 105mm. Czy Waszym zdaniem dobrym pomysłem jest wymiana mostka na krótszy? Czy da się jakoś teoretycznie oszacować jaka powinna być jego długość? Dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardok206 Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 A mostek już ustswiles na +? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crx Napisano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Tak, nie odwracałem go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardok206 Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Jeśli jesteś barczysty i zachowujesz lubię prosta w nadgarstku to klamki bym zostawił. Jeśli nie to trzeba coś z tym zrobic. A co do ustawień to przejdź się porządnie rowerem. Bo "wydaje się " może być za mało. Przeważnie po większym dyskonforcie i małym bulu można uzyskać więcej danych. Może niech wypowie się ktoś jeszcze bo alfa i omegą nie jestem. Sam mam baranka od tego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Mam bardzo zbliżoną budowę ciała do Ciebie, 173 cm wzrostu i 82 cm dł. nogi. To znaczy że obaj mamy stosunkowo długie nogi, a co za tym idzie raczej krótkie tułowia. Więc rozumiem twój problem ze znalezieniem właściwej pozycji na ramie 56 cm. Rama jest na ciebie za duża, ale jak rozumiem nie możesz zmienić ramy, i skoro ustaliłeś właściwą pozycję bioder względem suportu, to pozostaje Ci tylko kombinowanie mostkiem i kierownicą. Od razu zmienił bym mostek na 90 mm (raczej nie krótszy żeby nie spowodować zbyt nerwowego prowadzenia) i trochę pojeździł. Jeżeli, co bardzo prawdopodobne, nadal będziesz czuł dyskomfort to trzeba poszukać kierownicy kompaktowej o mniejszym wyprzedzeniu niż twoja obecna. Na marginesie, ja mam ramę 545 mm, mostek zmieniłem na 90 mm i kierownicę 3T Ergonova Team. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crx Napisano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Godzinę temu, bardok206 napisał: Jeśli jesteś barczysty i zachowujesz lubię prosta w nadgarstku to klamki bym zostawił. Jeśli nie to trzeba coś z tym zrobic. A co do ustawień to przejdź się porządnie rowerem. Bo "wydaje się " może być za mało. Przeważnie po większym dyskonforcie i małym bulu można uzyskać więcej danych. Może niech wypowie się ktoś jeszcze bo alfa i omegą nie jestem. Sam mam baranka od tego sezonu. To prawda mam dość barczystą sylwetkę, staram się dołączyć amatorskie kolarstwo do trójboju siłowego ponieważ kocham oba sporty, mimo że się gryzą 3 minuty temu, Waza napisał: Mam bardzo zbliżoną budowę ciała do Ciebie, 173 cm wzrostu i 82 cm dł. nogi. To znaczy że obaj mamy stosunkowo długie nogi, a co za tym idzie raczej krótkie tułowie. Więc rozumiem twój problem ze znalezieniem właściwej pozycji na ramie 56 cm. Rama jest na ciebie za duża, ale jak rozumiem nie możesz zmienić ramy, i skoro ustaliłeś właściwą pozycję bioder względem suportu, to pozostaje Ci tylko kombinowanie mostkiem i kierownicą. Od razu zmienił bym mostek na 90 mm (raczej nie krótszy żeby nie spowodować zbyt nerwowego prowadzenia) i trochę pojeździł. Jeżeli, co bardzo prawdopodobne, nadal będziesz czuł dyskomfort to trzeba poszukać kierownicy kompaktowej o mniejszym wyprzedzeniu niż twoja obecna. Na marginesie, ja mam ramę 545 mm, mostek zmieniłem na 90 mm i kierownicę 3T Ergonova Team. Myślałem nad założeniem właśnie 90mm. Co dziwne kalkulatory bike sizingu pokazywały mi, że 56 będzie okej ale brały pod uwagę tylko długość przekroku i wzrost. Wychodzi tu jak ważna jest jednak indywidualność przy wyborze roweru Pojeżdżę jeszcze chwile na tym ustawieniu i jak nic się nie zmieni spróbuję z mostkiem 90mm. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Kalkulator kalkulatorowi nierówny, wzrost i przekrok może wystarczyć od biedy w MTB, ale na szosie to zbyt mało precyzyjnie, tutaj masz jeden z lepszych kalkulatorów: https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#type Na dole strony znajdziesz plik pdf z terminologią i filmik instruktażowy jak robić pomiary. Najlepiej jest się pomierzyć 2, 3 razy z pomocą drugiej osoby i uśrednić wyniki pomiarów. A na zmianę mostka nie czekaj, im szybciej to zrobisz tym wcześniej zaczniesz odczuwać przyjemność z jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 19 godzin temu, crx napisał: Klamki w rowerze (shimano sora) są skierowane do wewnątrz. Czy powinienem je wyprostować? Odniosę się do tego bo już otrzymałeś porady w drugiej sprawie, mam tez skierowane ku wewnątrz Sory z 'dzyndzołkiem' ale nie az tak. Nie wiem czy kwestia zdjęcia ale prawe ujecie daje obraz jakby bardziej do środka klamkomanetki. Kilka stopni powinny byc skorygowane, inna siła dźwigni bedzie szła na hamulce jak będziesz naciskał z dolnego chwytu. (tak to mozesz nie złapać palcami klamki od hamulca, wymsknie ci się kiedys) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crx Napisano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Tak, prawa jest bardziej skierowana do wewnątrz. Dzięki, poprawie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.