Skocz do zawartości

[rama] czyzby krzywe widelki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio zauwazylem w moim rowerze ze odleglosc tylnego kola/felgi od widelek z lewej strony jest o kilka mm mniejsza niz z prawej. Na piascie luzow nie wyczuwam. Czy mozliwe jest aby rama byla krzywa? Wyglada to tak jakby od ciagniecia kasety przez lancuch ta przekrzywila nieco os obrotu kola (przesuniecie widoczne na dolnych widelkach - na gornych wyglada ze jest prosto). jak mozna taka usterke usunac? nie czuje na razie aby jakos bardzo przeszkadzalo mi to w jezdzie, aczkolwiek denerwuje mnie strasznie taka niesymetrycznosc i mysl o tym ze moze sie z czasem poglebiac...

Napisano

A koła nie masz rozcentrowanego? Najprawdopodobniej masz źle zaplecione koło (mało fachowo) i jest przeciągnięte na stronę kasety. To bardzo częsta wada przy zaplataniu kół przez początkujących lub niedbałych zaplataczy. Najłatwiej zrozumieć o co chodzi porównując przednią i tylną piastę. W przedniej środek osi piasty pokrywa się ze środkiem korpusu piasty i dość łatwo zapleść to koło, gdyż szprychy są jednakowej długości po obu stronach. Natomiast tylna oś i jej środek nie jest na równi ze środkiem korpusu, bo z jednej strony dochodzi jeszcze bębenek piasty. Dlatego stosuje się 2 długości szprych i obręcz musi być przesunięta w kierunku bębenka piasty, żeby wypośrodkować ją i zrównać idealnie ze środkiem osi piasty.

Da się to bardzo prosto zniwelować, niestety w serwisie raczej, bo sam tego nie będziesz chyba w stanie zrobić, skoro o tym piszesz. Poprostu poluzują w serwisie szprychy z jednej strony, a podciągną z drugiej, co spowoduje przesunięcie obręczy względem środka osi piasty i wyrówna róznice.

Napisano

Moje tylne koło też jest krzywo zaplecione - jakieś 2mm w lewą stroną przesunięte i daje radę. Nie przeszkadza mi to, ani nie martwi. Przebieg obręczy (bo wymieniłem i dlatego koło było przeplatane) to 3,4kkm i nic się nie dzieje.

Napisano

moje tylne koło tez jest przesuniete o troche w strone kasety, w niczym to nie przeszkadza, moze to usune jak bede koła centrował czy dociagał szprychy, ale to chyba oddam do serwisu, bo to chyba duzo roboty bedzie :D

a koła mam kupione od gościa, który na allegro ma wystawione mnóstwo kół które sam zaplata, odbierałem je osobiście i mówił ze zaplata koła od czasów studiów czyli pewnie juz z 10 lat, wiec nie wiem czemu jest źle, ale jak w niczym nie przeszkadza to moze byc :P

jeżdze juz z tym od 7000km i jest wszystko ok :)

Napisano

hmm... no niby nie przeszkadza, ale to jakos tak na psychike dziala :D

co do przyczyny - nie znam sie na tym, ale tak na logike - gdyby to byla wina zle zaplecionego kola to czy nie byloby widac przesuniecia na obu widelkach (gornych i dolnych)? Tymczasem u mnie efekt ten wystepuje tylko na tych poziomych. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale hamulce sa tarczowe (160mm z tylu). Ciezko mi okreslic czy kolo jest rownolegle do ramy roweru (lub czy piasta jest prostopadla), ale jesli w jednym miejscu kolo ma odchylenie a w innym nie to oznaczaloby to ze tak nie jest co chyba nie jest pozadane :P

P.S. dla uscislenia - patrzac od gory, tylem do dolu roweru, kolo jest blizej lewej krawedzi przy rurze podsiodlowej (skrecone przeciwnie do ruchu wskazowek zegara) :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

carcrusher>>>.. z tego co piszesz, to prawdopodobnie masz krzywo zespawane tylne widły... Zdarza sięto często w tańszych ramkach. Ewentualnie spróbuj poluzować szybkozamykacz, ustaw koło, żeby odległości były równe i zaciśnij. U mnie w cocaine było minimalnie krzywo, to wziąłem pilnik, zrobiłem 2 ruchy w lewym haku i już jest idealnie.

Napisano

no tego sie nie spodziewalem, zeby tak niechlujnie spawac rame (a niby napisane made in austria) xD tak sobie myslalem czy moglo sie zgiac np przy upadku... poza tym moze te widelki wymagaja czegos TAKIEGO z tym ze u mnie te haki sa takie dosc niewyginalne ze tak powiem :P

pilowales pod kątem czy rowno?

Napisano

Możliwe że przy upadku. Ja tak zgiąłem swojego Leader Fox-a tylko że w tyle widły uderzył samochód i rama teraz jest już tylko ozdobą pokoju...

Napisano

Też tak miałem. Przyczyną był pęknięty ( drobniutka rysa na 3 cm) lewy hak od koła i koło tak samo sie zachowywało, dół w lewo góra normalnie. Zdemontuj koło i obejrzyj dokładnie haki i rury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...