RX8 Napisano 18 Maja 2018 Napisano 18 Maja 2018 Witam. Od 2 lat jestem posiadaczem Cube Analoga. W tym roku powoli zaczynam wymieniać części. Dwa miesiące temu wymieniłem cały napęd na 2x10 XT. Od kilku dni przeglądam czy idzie coś zrobić w kierunku sztywnej osi. Natrafiłem na "thru bolta" Z tego co wyczytałem to nie do każdej piasty pasuje. W temacie jestem zielony. Proszę o przybliżenie tematu i podać czy jest jakieś rozwiązanie. Moje piasty - Piasta przód Shimano HB-TX505, QR ,, Piasta tył Shimano FH-TX505, QR
Fenthin Napisano 18 Maja 2018 Napisano 18 Maja 2018 W przypadku sztywnej ramy to taka sztuka dla sztuki. Ale odpowiadając w pełni - żebyś mógł takie rozwiązanie zastosować, musisz mieć piastę pod oś 12mm lub fabrycznie thrubolt. W Twoich to nie do zrobienia.
Mod Team sznib Napisano 21 Maja 2018 Mod Team Napisano 21 Maja 2018 Możesz użyć Bolta od Accenta: https://www.rowertour.com/p/72237/accent-bolt-zacisk-mimosrodowy-do-kola-przedniego-niebieski Zawsze trochę sztywniej niż na zwykłym szybkozamykaczu.
SoloTM Napisano 21 Maja 2018 Napisano 21 Maja 2018 @sznib przecież to to samo co szybkozamykacz tyle że na imbus a nie na "wichajster"
Mod Team sznib Napisano 21 Maja 2018 Mod Team Napisano 21 Maja 2018 Tak, ale dzięki temu że na imbus można silniej dokręcić.
SoloTM Napisano 21 Maja 2018 Napisano 21 Maja 2018 Mam praktycznie takie same, stare oryginalne lekkie tranz-x ( jeszcze 10 kompletów w szufladzie ) i w porównaniu do zacisków deore xt nie czuję żadnej różnicy, mocniej też nie zaciskam niż trzeba, a nawet trzeba uważać żeby nie przeciągnąć bo może na piastę źle wpłynąć. ( ciężko wyczuć jak mocno dokręcić w porównaniu z klasycznym zaciskiem ) No, ale może to ja nie czuję a różnica jest
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.