Skocz do zawartości

[stery] klasyczne na a-head 1 i 1/8

Malinowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem ekipa.

Chciałem wymienić stery w swoim rowerze z klasycznych na a-head, gdyż trafił mi się fajny amortyzator do trekinga. Właściwie misek sterów nie widzę, są one wewnątrz główki ramy, a przynajmniej tak mi się wydaje. Może w ogóle nie trzeba nic przerabiać, żeby ożenić klasyczne stery z gładką rurą sterową amortyzatora? A jeśli jednak trzeba, to jakich konkretnie szukać?

- rower to Unibike Expedition z 2005 roku, więc już dość leciwy.

- średnica 1 i 1/8

IMG_0714.JPG

IMG_0716.JPG

Napisano

Wygląda to na gwintowane stery pół-zintegrowane. Przydałoby się jeszcze zdjęcie główki z boku dla potwierdzenia - każda z misek powinna wystawać na jakiś milimetr. 

A że wszystko wskazuje na takie rozwiązanie, prawdopodobnie będziesz potrzebował właśnie sterów pół-zintegrowanych. Średnica osadzenia misek 44mm, czasem spotkasz je oznaczone jako ZS44.

Napisano

Nie napisałeś nic o budżecie, ale do tej ramy pewnie coś niedrogiego. Kompletną taniznę bym sobie odpuścił. Za około 80zł kupisz VP A45AC (czasem w sklepach figurują jako A45), które są nieźle uszczelnione, również od dołu.

Napisano

Używane stery? Raczej słaby pomysł.

Do 50zł ciężko mi coś polecić, bo nie mam specjalnie doświadczeń z takimi sterami. Może VP A41AC albo jakieś Accenty.

Mam natomiast akurat doświadczenia z wyżej podlinkowanymi Neco, dokładnie z tym modelem. Najgorsze stery, z jakimi miałem do czynienia.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Kupiłem i zamontowałem stery cloud perform f1 i powiem szczerze, że jestem zadowolony. Kupiłem jako używki w dobrym stanie, więc wszystko nie wyszło tak drogo. Niestety poprzednie miski były "mocno" zapieczone w ramie i chwilę trzeba było walczyć.

W dniu 18.05.2018 o 23:06, Fenthin napisał:

Do 50zł ciężko mi coś polecić

Właśnie za tyle udało mi się kupić używane, w świetnym stanie,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...