Bialcus Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 Witam, Na zaznaczonym elemencie pojawiły mi się luzy - kaseta buja się jak szalona. Jak się ich pozbyć? Co może być przyczyną? Dzięki i pozdrawiam
seraph Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 Ale buja się podczas wirowania koła, czy jak złapiesz za korpus bębenka to czuć luz względem piasty i stukanie w łożyskach? Jaka to piasta? Zwykle potrzeba mieć specjalny klucz do rozkręcenia bębenka i luz kasuje się wyjmując podkładki dystansowe pod bieżnią. Tylko trzeba pamiętać, że kulki tam są luzem i wszystko się wysypie przy rozbieraniu.
provayder Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 Wczoraj czyściłem swój rower i też zauważyłem, że kaseta ma luz. Rozkręciłem, wyczyściłem, zamontowałem i skręciłem. Luzu brak, czyli ewidentnie kaseta była nie dokręcona. Czemu się tak stało nie mam pojęcia. Niby zawsze dokręcam do oporu a jednak się nakrętka poluzowała. Nie aż tak żeby to palcami odkręcić ale jednak luz był.
Bialcus Napisano 17 Maja 2018 Autor Napisano 17 Maja 2018 1 minutę temu, seraph napisał: Ale buja się podczas wirowania koła, czy jak złapiesz za korpus bębenka to czuć luz względem piasty i stukanie w łożyskach? Jaka to piasta? Zwykle potrzeba mieć specjalny klucz do rozkręcenia bębenka i luz kasuje się wyjmując podkładki dystansowe pod bieżnią. Tylko trzeba pamiętać, że kulki tam są luzem i wszystko się wysypie przy rozbieraniu. Luz jest po złapaniu za korpus bębenka.
dovectra Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 Minimalny luz powinien być, Jak po serwisie jest za duży to wyciągasz jedną podkładkę dystansową z bębenka. Przeważnie są tam trzy
dorota57 Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 U mnie się bujała i wyciągnąłem jedną podkładkę, okazało się że jest za ciasno. Włożyłem podkładkę a docisk przetarłem na papierze ściernym drobno ziarnistym i luz zlikwidowałem prawie do zera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.