Sm0k Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Witam. Wczoraj kupilem Tribana 540. Kierujac sie doswiadczeniami z jazdy na Tribanie 500 i tabelka rozmiarowa Decathlonu wybralem rozmiar M. Wedlug tabeli rozmiar ten powinien pasowac do mojego wzrostu (182cm - producent podaje max wzrost 182cm) i dlugosci nogi (80cm - maksymalna dlugosc wedlug producenta to 82.5cm). W sklepie zrobilem mala jazde probna i wszystko wydawalo sie w porzadku ale podekscytowany nowym zakupem nie sprawdzilem jednej rzeczy - czy przy skrecaniu kolo ociera o but. Dzisiaj rano byly powazniejsze testy i porzadna jazda probna i okazalo sie, ze brakuje okolo 1cm zeby przy poziomym ustawieniu pedalow kolo nie zahaczalo o but. Mam dylemat czy wymienic rower czy nie bo poza tym jedna niedogodnoscia to uwazam, ze rozmiar pasuje mi idealnie pod wzgledem pozycji na rowerze i komfortu. Mam dylemat czy wymienic rower na wiekszy i potencjalnie mniej dla mnie wygodny czy nauczyc sie zyc z ta droba niedogodnoscia :-) Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 To przypadłość wielu ram szosowych.Mam 179 cm i 82 cm nogi i mój canyon w rozmiarze M ma to samo.Przymierzałem się do tribana i na L jechało mi się jak na ukrainie.M bardziej mi pasowała.Nie przejmuj się tym tylko nawijaj kaemy.No i uważaj przy zawracaniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sm0k Napisano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Wszystkiemu winne sa moje szerokie stopy :-) Musialem kupic buty rowerowe o rozmiar wieksze nic zwykle (46 zamiast 45) i do tego wersje 'wide' zeby sie w nie wbic. Gdyby buty byly o rozmiar mniejsze to pewnie nie byloby problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Niekoniecznie jest winna wielka stopa.Ja mam rozmiar 43 .Musiałbym mieć stópki jak mała dziewczynka żeby nie wpadać w kolizję z przednim kołem.Tak ze 3-4 cm mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Ja mam 54 w treku, rozmiar 40 albo 41 a i tak zahaczam. Tłuczenie butem o koło nie ejst wyznacznikiem dobrego lub złego rozmiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marew Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Mam rozmiar ramy dopasowany i też butem obcieram przy pewnym skręcie. Mam 173 a noga 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.