Skocz do zawartości

[Rozmiar ramy] dylemat

Sm0k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj kupilem Tribana 540. Kierujac sie doswiadczeniami z jazdy na Tribanie 500 i tabelka rozmiarowa Decathlonu wybralem rozmiar M. Wedlug tabeli rozmiar ten powinien pasowac do mojego wzrostu (182cm - producent podaje max wzrost 182cm) i dlugosci nogi (80cm - maksymalna dlugosc wedlug producenta to 82.5cm). W sklepie zrobilem mala jazde probna i wszystko wydawalo sie w porzadku ale podekscytowany nowym zakupem nie sprawdzilem jednej rzeczy - czy przy skrecaniu kolo ociera o but. Dzisiaj rano byly powazniejsze testy i porzadna jazda probna i okazalo sie, ze brakuje okolo 1cm zeby przy poziomym ustawieniu pedalow kolo nie zahaczalo o but. 

Mam dylemat czy wymienic rower czy nie bo poza tym jedna niedogodnoscia to uwazam, ze rozmiar pasuje mi idealnie pod wzgledem pozycji na rowerze i komfortu. Mam dylemat czy wymienic rower na wiekszy i potencjalnie mniej dla mnie wygodny czy nauczyc sie zyc z ta droba niedogodnoscia :-) Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie :-)

To przypadłość wielu ram szosowych.Mam 179 cm i 82 cm nogi i mój canyon w rozmiarze M ma to samo.Przymierzałem się do tribana i na L jechało mi się jak na ukrainie.M bardziej mi pasowała.Nie przejmuj się tym tylko nawijaj kaemy.No i uważaj przy zawracaniu :)

Wszystkiemu winne sa moje szerokie stopy :-) Musialem kupic buty rowerowe o rozmiar wieksze nic zwykle (46 zamiast 45) i do tego wersje 'wide' zeby sie w nie wbic. Gdyby buty byly o rozmiar mniejsze to pewnie nie byloby problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...