AdaskoKross Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Cześć. Zmieniłem boxxera RC na boxxera WC. Wszystko pięknie jednak zauważyłem , że podczas krótkich uderzeń np. podczas najazdu pod krawężnik widelec wydaje dźwięk który porównać można do pracy sr suntour xcr pozbawionego tłumika jedynie na samej sprężynie. Sama regulacja tłumienia/kompresji jest sprawna jednak tylko w pierwszej fazie ruchu (wspomniane NAGŁE uderzenie) powoduje nieprzyjemny dźwięk , uczucie odbicia amortyzatora. Kręciłem na maxa regulacją kompresji , a także regulacją powrotu w jedną i drugą stronę jednak to nie rozwiązało problemu. W pierwszym momencie myślałem ,że to bieżnia która wchodziła na rurę sterową za luźno i teraz siedzi na kleju. Zdemontowałem widelec i uderzałem kołem o powierzchnię w kącie prostym i dźwięk nie ustępuje. Czyli bieżnia w porządku. Pomyślałem sobie ,że może to wina za małej ilości oleju , ale przecież przy jednostajnym ugięciu wszystko działa jak należy. Wspomnę raz jeszcze: DŹWIĘK pojawia się dopiero podczas nagłego uderzenia tak jakby regulacja tłumienia nie istniała przez pierwsze 20mm skoku lecz podczas ugięcia o te 20mm skoku na płaskim koło nie podskakuje. Na serwis nie oddam gdyż serwisuję amortyzatory klasy wraz ze wzrostem umiejętności ... XCT-->XCM-->XCR-->Raidon 2008 Air -->Raidon 2017 air-->marzocchi AM 4 2008-->marzocchi 55rs 2012 w tym wymiana uszczelek-->boxxer RC. Może ktoś już tak miał może nie konkretnie w tym modelu i tym amortyzatorze ale podobne objawy i wiedział co było przyczyną. Pozdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Miałem taki problem w liryku gdy poziom oleju był za niski, może nie pierwsze 20mm ale za sagiem 20mm czyli kolo 40mm, dobrze by było jakbyś podał rocznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Rocznik 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Czyli cartridge rozumiem? Tam nie powinno być takiego problemu, odpowietrz bardzo dokładnie, a jak to nie pomoże to sprawdź shimy czy wszystkie bardzo dobrze są osadzone i odpowiednio skręcone. Na stronie producenta znajdziesz jak to dokładnie ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Najprawdopodobniej to wina korka nad pierścieniem segera która porusza się delikatnie bądź kompresji tam również coś zwróciło moją uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 18 Maja 2018 Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Zatem wymień same uszczelki, koszt w sklepie z uszczelkami 1zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi