Skocz do zawartości
  • 0

Shimano Nexus nie daje się wyregulować

Gość Piotr

Pytanie

Gość Piotr
Napisano

Witajcie, bardzo proszę o pomoc. Otóż posiadam 8 biegowego Nexusa i mam z nim problem.  Początkowo były problemy z tą przerzutką, to znaczy raz się zacinały biegi i nie trzeba było zrzucić i wrzucić jeszcze raz, raz wrzucał z opóźnieniem. Wydawało się, że problem jest w rozlegulowanej przerzutce, więc próbowałem ustawić ją na baryłce przy manetce. Przerzutka zaczęła działać lepiej, aż w końcu przestała całkowicie działać. Postanowiłem więc wymienić linkę i ponownie wyregulować. Po wykonaniu tejże czynności przerzutka ożyła, ale problem jest tej natury, że nie mogę jej prawidłowo ustawić. To znaczy prezentuje się to w ten sposób, że jak ustawię ją na znaczniki na 4. biegu to od 8 do 1 jest ok, ale jak zacznę wracać w dół to idzie ok do bodajże 3 biegu i im niżej schodzę, tym mocniej wyrzuca pancerz przy manetce i  na bębnie manetki luzuje linkę, robi się garb. Jeżeli ustawię ją, aby nie wyrzucała pancerza, znowu nie mogę nastawić jej na znaczniki, bo przeciąga cholerę za mocno do przodu. Ktoś ma pomysł co może być na rzeczy??  Nie wiem czy jest jakiś tip w znalezieniu usterki, czy nie, ale zauważyłem, że jak probuję wsunąć  linkę od strony manetki to stawia opór, natomiast od strony przerzutki suwa się i do przodu, i do tyłu bardzo gładko.  Pragnę nadmienić, że nic nie dotykałem poza  baryłki i śruby mocującej linkę.

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...