Sonic64 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam, kupiłem nam U-Locka On-Guard 8006. Żona testuje go od tygodnia i jest bardzo niezadowolona jeśli chodzi o praktyczność. Ma problemy z takim mocowaniem i chce koniecznie składany. Nie chcecie widzieć tego spojrzenia jak jej proponuje łańcuch Rowery na noc są w zamkniętej piwnicy, w terenie zapinamy (na razie) jedynie pod piekarzem lub na deptaku. Jakie składane mocowania można kupić, w miare dobra stal i nity ? Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Jedyne, o którym gdzieś czytałem że jest w miarę bezpieczne, i nawet sam je rozważałem żeby kupić mamie, to Abus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 W piwnicy lepiej zostać przy u-locku, ale ja sam sobie nie wyobrażam wożenia takiego ustrojstwa. Rozwaliła mnie akcja skody, gdzie jeździli rozwalali zabezpieczenia i wręczali ulocki ;). Super, niech to teraz jeszcze wożą je za tymi rowerzystami. Mam porządnego abusa i leży, to jest mega nieporęczne rozwiązanie. Pod sklepem zapinam tylko na linkę antygapiową(znaczy przypadkowy lump tego nie gwizdnie), a nie antyzłodziejową(pewnie byle lepsze nożyce ją przetną w sekundę) i staram się jak tylko mogę mieć rower na oku, a zakupy robić w miarę szybko, wybiera też sklepy w miejsach gdzie nie ma ludzi(ta niby złodziej takie lubi, ale jest mniejsza szansa że się w ogóle taki przy jakimś małym sklepie w środku wsi znajdzie ). Chociaż będę śledził temat, może coś podrzucicie co jest wygodne(w mocowaniu do roweru też, bo antygapiówkę mam na stałe owinętą pod sztycą) i nie waży tony ;). Moim zdaniem lepiej za stówkę kupić taki lokalizator GPS(i ukryć gdzieś w rowerze) + poręczne, a niekoniecznie najmocniejsze zabezpieczenie. http://allegro.pl/lokalizator-notione-telefonu-kluczy-roweru-psa-gps-i7124951014.html Są też rozwiązania kryte w koszyczku na bidon, w sztycy, albo rurze sterowej. Lepiej niż wozić super super extra nieporęcznego ulocka, gdzie jeszcze ramę przetną szybciej żeby puścić na części ;), albo poodkręcają wszystko co się da(jasne, można jeszcze linkę przeprowadzać itp, ale to jeszcze więcej roboty). Z takich wygodnych, pewnie stosunkowo mało bezpiecznych zapięć znalazłem coś takiego: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/17147/zapiecia_hiplok_ochrona_zawsze_pod_reka https://7anna.pl/product-pol-10885-Zapiecie-Hiplok-Z-Lok.html i tu niestety drogie( bo prawie 400zł) ale też wygodne i lekkie: http://www.core77.com/posts/56234/Ottolock-An-Ultralight-Bike-Lock-That-Doesnt-Suck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 @Sonic64 zapięcia składane niestety nie są zbyt tanie, a jakość raczej marna, a szkoda bo to mógł być przełom na rynku. Na chwile obecną nie jestem w stanie z czystym sumieniem polecić blokadę tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonic64 Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 15 godzin temu, rowerzysta01 napisał: @Sonic64 zapięcia składane niestety nie są zbyt tanie, a jakość raczej marna, a szkoda bo to mógł być przełom na rynku. Na chwile obecną nie jestem w stanie z czystym sumieniem polecić blokadę tego typu. No właśnie czytam i szukam ale 60 Euro i wiecej to mi za dużo. Może jednak nie za "wulgarny" łańcuch ? Np AXA Link City ? Proszę nie wstawiajcie promocji z allegro itp. bo i tak muszę kupić w DE. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarad Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Skoro u-lock marki Onguard, to może podążyć tą drogą - Onguard K-9? Poza raczej drogimi Abus Bordo spotkałem się jeszcze ze składanym zapięciem Kellys Tough, kiedyś jeszcze Tchibo, czyli no-name... https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-onguard-k-9-pd5067/?v_Id=75798 https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-kellys-tough-pd9093/?v_Id=77910 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 @Sonic64 AXA Link City i axa chercto compact maja ten sam poziom bezpieczeństwa ale zdecydowanie różne ceny, nie wiem dla czego, jest jeszcze AXA Procarat ale waga bardzo duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thanteos Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 No ja mimo wszystko probowalbym zone na lancuch namowic, jezeli masz ograniczony budzet - w tej kwocie na pewno znajdziesz skladane zapiecie, ale czy jest sens bawic sie w cos, co na sile bedzie wcisniete w budzet i nie bedzie mialo odpowiednich wlasciowsci zeby kradziezy zapobiec? Za 60euro na pewno dostaniesz dobry lancuch ABUS'a, np: https://www.athleteshop.pl/abus-city-chain-1010-chain-combination-lock-9-mm-85-cm-black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Tylko nie rozumiem wożenia łańcucha 9 mm o wadze prawie dwóch kilo, do ulocka 14mm o wadze 1,2kg. Wiadomo że zabezpieczenie składane, czy łańcuch mają większy "zasięg" zapięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thanteos Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Zawsze musisz pojsc na jakis kompromis. Skoro U-lock nie jest poreczny, a skladane zabezpieczenie za drogie, to zostaje linka i lancuch. Akurat ten lancuch wazy 2kg, ale sa ciensze i krotsze, ktore waza w okolicach 1kg, ale to juz musisz sobie indywidualnie dobrac do swoich potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonic64 Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 7 godzin temu, rowerzysta01 napisał: @Sonic64 AXA Link City i axa chercto compact maja ten sam poziom bezpieczeństwa ... żle czy dobrze, wystarczy ? 4 godziny temu, Thanteos napisał: Zawsze musisz pojsc na jakis kompromis. Skoro U-lock nie jest poreczny, a skladane zabezpieczenie za drogie, to zostaje linka i lancuch.... Właśnie o tą nieporęczność chodzi. Jednak chce "ładny" łańcuch chcę się zamknąć w 150zł/35Euro Ja wymienie tego Ulocka 8006 na DT/z linką, jednak troche za krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 @Sonic64 osobiście wybrał bym AXA Procarat a co do wyboru miedzy axa Cherto Compact i axa link, dziwi mnie to, bo różnica w wadze 600 gram a grubość prawie ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonic64 Napisano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 23 minuty temu, rowerzysta01 napisał: @Sonic64 osobiście wybrał bym AXA Procarat a co do wyboru miedzy axa Cherto Compact i axa link, dziwi mnie to, bo różnica w wadze 600 gram a grubość prawie ta sama Procarat 60 Euro, LinkCity 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 @Sonic64 w sklepie w którym patrzyłem były podobne ceny obydwóch, myślę że można brać link city, u ciebie inna dostępność i ceny niż u nas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.