Skocz do zawartości

[kupno roweru] totalny amator

Tomek071

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam pomocy w wyborze roweru. Kompletnie się na tym nie znam. Ostatnimi czasy sporo przytyłem i chciałem zacząć coś robić ze sobą. Pomyślałem o rowerze. Poszukuje czegoś w granicach 1500-2000zł. Rower będzie służył raczej do jazdy po mieście (droga rowerowa, ulica) i miejscach typu parki,  ścieżki leśne. Mój wzrost to 179-180cm, waga 120kg, długości nogi nie jestem w stanie aktualnie podać bo nie mam miarki ale jutro może dopiszę. Domyślam się że spora część użytkowników składa rowery własnoręcznie z zakupionych  osobno elementów ale ja się na tym nie znam kompletnie i wolałbym kupić jakiś gotowy model. Rodzaj roweru to coś na wzór typowego "górala" (nie orientuje się w nazwach MTB? Cross? Trekingowy?). Na hamulcach oraz przerzutkach nie znam się nic a nic.

Jeżeli ktoś miałby coś do polecenia dla totalnego żółtodzioba to z chęcią poczytam. Mieszkam we Wrocławiu i szukam czegoś dostępnego w stacjonarnym sklepie. Dodatkowym atutem byłby dla mnie gdyby rower był dostępny w sieci GO Sport gdyż mam możliwość skorzystania ze zniżki 20%.

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

https://www.go-sport.pl/rower-crossowy-kross-move-20-c1415985

Crossowy jest w sam raz na utwardzone nawierzchnie, a i na leśnej suchej ścieżce sobie poradzi. Pozycja ciut bardziej sportowa niż na trekkingu.

W tej cenie to trochę drogo, ale przy 20% rabatu cena robi się całkiem w porządku.

Trekkingi z GoSportu muszę Ci niestety odradzić, bo mają wolnobieg zamiast kasety, a to oznacza słabą piastę i przy Twojej wadze będziesz giął ośkę tylnego koła.

Napisano
Teraz, seraph napisał:

https://www.go-sport.pl/rower-crossowy-kross-move-20-c1415985

Crossowy jest w sam raz na utwardzone nawierzchnie, a i na leśnej suchej ścieżce sobie poradzi. Pozycja ciut bardziej sportowa niż na trekkingu.

W tej cenie to trochę drogo, ale przy 20% rabatu cena robi się całkiem w porządku.

Trekkingi z GoSportu muszę Ci niestety odradzić, bo mają wolnobieg zamiast kasety, a to oznacza słabą piastę i przy Twojej wadze będziesz giął ośkę tylnego koła.

rozmiar 21?

Napisano

Dzięki wielkie. Wygląda świetnie a i wizualnie sie wpasowuje w moje gusta.

Jeżeli ktoś chciałby zaproponować coś innego to bardzo chętnie obejrzę. Im większy wybór tym więcej będę mógł się nauczyć o rowerach porównując jeden do drugiego.

Napisano

Niestety ten model który seraph zlinkował w GOsport tylko 17 albo 21 ;/

Od siebie dodam że rower będzie służył do zwykłej jazdy od punktu A do punktu B, ewentualnie jakieś wycieczki. Skakanie z wysokości, sprint na stojąco czy zjazdy z góry pozostawiam bardziej doświadczonym ;] Może jak zrzucę wagę i zakocham się w rowerach tak jak niektórzy to następny mój rower będzie porządny i zoptymalizowany pode mnie prawie do doskonałości. Na dzień dzisiejszy szukam takiego aby mi się komfortowo jeździło, był sprawny i wytrzymały ze względu na moją masę oraz w przystępnej cenie.

Napisano

19 to tak, ale raczej w MTB. W przypadku crossa to bym się jednak przymierzył do 21, bo rama jest krótsza. Aż tak agresywnie się też nie jeździ żeby na ramę spadać, a poza tym to jak nad rowerem staniesz to ocenisz czy masz wystarczająco miejsca do kroku...

Napisano

Ten Korss Move 2.0 proponowany przez serapha jest już przeceniony więc zniżka i tak mi się nie wliczy (1700zł przeceniony z 1900zł). Czy i tak warto w tej cenie? No i czy ma ktoś do polecenia jeszcze jakiś model? Nie musi być koniecznie z GO Sport.

Napisano

tego dzika kupilem ostatnio: http://allegro.pl/rower-t60-alloy-27er-deore-27v-bardzo-tanio-i6990050488.html?reco_id=08af75d7-547a-11e8-8e1e-6c3be5bb60a8&ars_rule_id=201. z tym, ze na kolach 29 calowych. w cenie 1999pln wymienili mi manetki z alivio na deore i przednia przerzutke z altusa na alivio. waze okolo 100kg i rower nie polegl pode mna. na plus te lepsze komponenty przemowily, amortyzator z rura sterowa w systemie tapered, chowane linki w ramie, blokada amora na kierownicy, zeszlifowane spawy...

Napisano
W dniu 10.05.2018 o 15:13, Tomek071 napisał:

Ten Korss Move 2.0 proponowany przez serapha jest już przeceniony więc zniżka i tak mi się nie wliczy (1700zł przeceniony z 1900zł). Czy i tak warto w tej cenie? No i czy ma ktoś do polecenia jeszcze jakiś model? Nie musi być koniecznie z GO Sport.

Zobacz w domenasportowa.pl czy tam nie będzie taniej, albo inny podobny rower, ostatnio mają duże przeceny na rowery, za około 1500 można coś fajnego nawet wyrwać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...