Tomek071 Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 Witam. Szukam pomocy w wyborze roweru. Kompletnie się na tym nie znam. Ostatnimi czasy sporo przytyłem i chciałem zacząć coś robić ze sobą. Pomyślałem o rowerze. Poszukuje czegoś w granicach 1500-2000zł. Rower będzie służył raczej do jazdy po mieście (droga rowerowa, ulica) i miejscach typu parki, ścieżki leśne. Mój wzrost to 179-180cm, waga 120kg, długości nogi nie jestem w stanie aktualnie podać bo nie mam miarki ale jutro może dopiszę. Domyślam się że spora część użytkowników składa rowery własnoręcznie z zakupionych osobno elementów ale ja się na tym nie znam kompletnie i wolałbym kupić jakiś gotowy model. Rodzaj roweru to coś na wzór typowego "górala" (nie orientuje się w nazwach MTB? Cross? Trekingowy?). Na hamulcach oraz przerzutkach nie znam się nic a nic. Jeżeli ktoś miałby coś do polecenia dla totalnego żółtodzioba to z chęcią poczytam. Mieszkam we Wrocławiu i szukam czegoś dostępnego w stacjonarnym sklepie. Dodatkowym atutem byłby dla mnie gdyby rower był dostępny w sieci GO Sport gdyż mam możliwość skorzystania ze zniżki 20%. Dzięki i pozdrawiam.
seraph Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 https://www.go-sport.pl/rower-crossowy-kross-move-20-c1415985 Crossowy jest w sam raz na utwardzone nawierzchnie, a i na leśnej suchej ścieżce sobie poradzi. Pozycja ciut bardziej sportowa niż na trekkingu. W tej cenie to trochę drogo, ale przy 20% rabatu cena robi się całkiem w porządku. Trekkingi z GoSportu muszę Ci niestety odradzić, bo mają wolnobieg zamiast kasety, a to oznacza słabą piastę i przy Twojej wadze będziesz giął ośkę tylnego koła.
Tomek071 Napisano 9 Maja 2018 Autor Napisano 9 Maja 2018 Teraz, seraph napisał: https://www.go-sport.pl/rower-crossowy-kross-move-20-c1415985 Crossowy jest w sam raz na utwardzone nawierzchnie, a i na leśnej suchej ścieżce sobie poradzi. Pozycja ciut bardziej sportowa niż na trekkingu. W tej cenie to trochę drogo, ale przy 20% rabatu cena robi się całkiem w porządku. Trekkingi z GoSportu muszę Ci niestety odradzić, bo mają wolnobieg zamiast kasety, a to oznacza słabą piastę i przy Twojej wadze będziesz giął ośkę tylnego koła. rozmiar 21?
seraph Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 Najpewniej tak, ale pewnie nie będzie problemu z przymiarką, więc się przejedź na próbę.
Tomek071 Napisano 9 Maja 2018 Autor Napisano 9 Maja 2018 Dzięki wielkie. Wygląda świetnie a i wizualnie sie wpasowuje w moje gusta. Jeżeli ktoś chciałby zaproponować coś innego to bardzo chętnie obejrzę. Im większy wybór tym więcej będę mógł się nauczyć o rowerach porównując jeden do drugiego.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 19 cali zdecydowanie, chyba ze o nabial nie dbasz...
Tomek071 Napisano 9 Maja 2018 Autor Napisano 9 Maja 2018 Niestety ten model który seraph zlinkował w GOsport tylko 17 albo 21 ;/ Od siebie dodam że rower będzie służył do zwykłej jazdy od punktu A do punktu B, ewentualnie jakieś wycieczki. Skakanie z wysokości, sprint na stojąco czy zjazdy z góry pozostawiam bardziej doświadczonym ;] Może jak zrzucę wagę i zakocham się w rowerach tak jak niektórzy to następny mój rower będzie porządny i zoptymalizowany pode mnie prawie do doskonałości. Na dzień dzisiejszy szukam takiego aby mi się komfortowo jeździło, był sprawny i wytrzymały ze względu na moją masę oraz w przystępnej cenie.
seraph Napisano 10 Maja 2018 Napisano 10 Maja 2018 19 to tak, ale raczej w MTB. W przypadku crossa to bym się jednak przymierzył do 21, bo rama jest krótsza. Aż tak agresywnie się też nie jeździ żeby na ramę spadać, a poza tym to jak nad rowerem staniesz to ocenisz czy masz wystarczająco miejsca do kroku...
Tomek071 Napisano 10 Maja 2018 Autor Napisano 10 Maja 2018 Ten Korss Move 2.0 proponowany przez serapha jest już przeceniony więc zniżka i tak mi się nie wliczy (1700zł przeceniony z 1900zł). Czy i tak warto w tej cenie? No i czy ma ktoś do polecenia jeszcze jakiś model? Nie musi być koniecznie z GO Sport.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 10 Maja 2018 Napisano 10 Maja 2018 tego dzika kupilem ostatnio: http://allegro.pl/rower-t60-alloy-27er-deore-27v-bardzo-tanio-i6990050488.html?reco_id=08af75d7-547a-11e8-8e1e-6c3be5bb60a8&ars_rule_id=201. z tym, ze na kolach 29 calowych. w cenie 1999pln wymienili mi manetki z alivio na deore i przednia przerzutke z altusa na alivio. waze okolo 100kg i rower nie polegl pode mna. na plus te lepsze komponenty przemowily, amortyzator z rura sterowa w systemie tapered, chowane linki w ramie, blokada amora na kierownicy, zeszlifowane spawy...
Niko26 Napisano 17 Maja 2018 Napisano 17 Maja 2018 W dniu 10.05.2018 o 15:13, Tomek071 napisał: Ten Korss Move 2.0 proponowany przez serapha jest już przeceniony więc zniżka i tak mi się nie wliczy (1700zł przeceniony z 1900zł). Czy i tak warto w tej cenie? No i czy ma ktoś do polecenia jeszcze jakiś model? Nie musi być koniecznie z GO Sport. Zobacz w domenasportowa.pl czy tam nie będzie taniej, albo inny podobny rower, ostatnio mają duże przeceny na rowery, za około 1500 można coś fajnego nawet wyrwać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.