Skocz do zawartości

[szosa] Pomoc w wyborze pierwszej szosy

orzecho82

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek jako, że to mój pierwszy post w dziale szosowym  witam wszystkich serdecznie. 

Zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej szosy.  Do tej pory rekreacyjnie jeździłem na rowerku. Myślę ,że złapałem bakcyla i przez 2 tygodnie zrobiłem więcej kilometrów niż przez cały poprzedni sezon.  

Chciałbym kupić szosę do 2,5 tys.  Mogę delikatnie zwiększyć budżet jeśli warto będzie dopłacić. Mój wzrost to 172 cm.   Nie zależy mi, żeby rower był nowy może być używka w dobrym stanie i od sprawdzonego sprzedawcy. Jako, że będzie to pierwsza szosa myślałem o profilu ramy typu endurance żeby nie zrazić się na początek pozycją na rowerze typowo szosowym. Podobają mi się rowery Canyon Endurace. Chciałbym prosić o poradę czego szukać w takich pieniądzach, na jaki osprzęt można liczyć ? A może ktoś z forumowiczów ma coś ciekawego  do sprzedania.

Nie spieszy mi się z zakupem i tu moje kolejne pytanie  czy warto jeszcze trochę poczekać  na przykład do września , października jak będzie kończył się sezon i wtedy szukać ?  Czy raczej ceny rowerów nie zmieniają się i nie warto czekać 

Z góry dzięki wszystkim za rady. 

Pozdrawiam 

17 godzin temu, orzecho82 napisał:

Nie spieszy mi się z zakupem i tu moje kolejne pytanie  czy warto jeszcze trochę poczekać  na przykład do września , października jak będzie kończył się sezon i wtedy szukać ?  Czy raczej ceny rowerów nie zmieniają się i nie warto czekać 

Jeżeli ci nie śpieszno do jeżdżenia to możesz się wstrzymać nawet i do grudnia - z racji że szosa to rower raczej "sezonowy " to ceny w okresie jesienno- zimowym idą w dół , niezależnie czy to używka czy nówka. Tym bardziej ,że jakoś po nowym roku (luty, marzec ) producenci rowerów pokazują swoje nowości na rok bieżący z czego "stary " rocznik wyprzedaje się nieco taniej; pomimo tego nawet ,że rower z poprzedniego sezonu ma czasami lepszy osprzęt np jak u rometa.

Jeżeli chodzi o rowery dla ciebie to proponuję przeszukać forum na temat pierwszych szos , jest tego naprawdę sporo i nie ma co tego powielać. Pozdrawiam

W 2017 Giant opuścił ceny w sierpniu na modele z '17. We wrześniu pojawiły się modele na '18. Te na rok '18 miały wyższe ceny od tych na '17 sprzed obniżki przy tym samym osprzęcie, więc tak jakby podwójna korzyść przy kupowaniu rocznika '17.

Jeśli chodzi o zakup roweru, to myślę, że warto szukać okazji, a te zdarzają się w ciągu całego roku. Wiadomo, pod koniec sezonu znacznie łatwiej wynegocjować dobry rabat, co nie znaczy, że w maju nie znajdziesz roweru w dobrej cenie. Czasem sklepom zalega jakiś egzemplarz np. sprzed 2 lat, więc wystawiają go w atrakcyjnej cenie. Dotyczy to szczególnie drogich i/lub mniej popularnych rowerów jak np. szosówki. Polecam przeczesać wszystkie sklepy w Internecie :) 

W dniu 11.05.2018 o 23:09, marcina napisał:

W 2017 Giant opuścił ceny w sierpniu na modele z '17. We wrześniu pojawiły się modele na '18. Te na rok '18 miały wyższe ceny od tych na '17 sprzed obniżki przy tym samym osprzęcie, więc tak jakby podwójna korzyść przy kupowaniu rocznika '17.

Jeśli chodzi o zakup roweru, to myślę, że warto szukać okazji, a te zdarzają się w ciągu całego roku. Wiadomo, pod koniec sezonu znacznie łatwiej wynegocjować dobry rabat, co nie znaczy, że w maju nie znajdziesz roweru w dobrej cenie. Czasem sklepom zalega jakiś egzemplarz np. sprzed 2 lat, więc wystawiają go w atrakcyjnej cenie. Dotyczy to szczególnie drogich i/lub mniej popularnych rowerów jak np. szosówki. Polecam przeczesać wszystkie sklepy w Internecie :) 

W dniu 10.05.2018 o 08:18, mariano77 napisał:

o "stary " rocznik wyprzedaje się

Największy problem jest dla mnie to, że nie wiem co mogę dostać maksymalnie za tą kwotę bo jestem zielony w temacie. Dlatego napisałem tu post, żeby ktoś  pomógł mi w znalezieniu  roweru na w miarę dobrym osprzęcie za tę kwotę.  Pozdrawaim

Jeśli nie masz zamiaru robić dużych przebiegów, to może wypróbuj tego Tribana: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html

Ewentualnie takie Pulso lub Vento:
https://www.kross.pl/pl/2018/road/pulso-2-0
https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-2-0

Przyjrzyj się też Giant-om Contend: https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-contend. Może udałoby Ci się znaleźć coś z poprzedniego rocznika w dobrej cenie lub ewentualnie jakiś używany egzemplarz.

Ja także szukam swojej pierwszej szosy. Przejrzałem chyba wszystkich producentów. Nie chce wydawać na początek za dużo, bo nie wiadomo jak moja współpraca z szosą sie potoczy. Ale wydaje mi się, żeby kupić w miare rozsądna szosę te 2500-3000 trzeba dać. Rzeczywiście B'Twiny wyglądają dobrze, ja jednak wolę coś bardziej "firmowego". W oko wpadł mi Kross Vento 3.0 z roku 2017. W cenie 2800 masz sprzęt na osprzęcie Sora.

http://allegro.pl/kross-vento-3-0-m-53-55cm-nowy-wysylka-gratis-i7270140722.html

Ja bym brał tego :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...