PiterCK Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 Witam serdecznie, posiadam rower Romet Mustang 29 1 i jest jak dla mnie wspaniały, poza kołami. Obręcze to Alexrims md17 Opony to Michelin CountryGrip'r 29x2.10 Felgi mają wewnętrznie 17mm i są masakrycznie wąskie jak na 29 cali, a opony to lipa, szczególnie z przodu. Chcę wymienić póki co przednią oponę na Mitas Kratos 2.25 (postanowione, bo cena/jakość jest wybitnie dobra, 125 zł za wzmocnioną wersję Textra) Jednak wiem, że na tej obręczy opona będzie się układać w żarówkę i będą problemy. Dlatego chcę zmienić przednią obręcz na dt swiss 533d.(22mm wew., ok 100 zł.) Czytałem masę dobrych opinii na temat tych obręczy, w tej cenie raczej niczego lepszego nie dostanę. Ważę 80kg, jeżdżę raczej po mocno terenowych trasach. Moje pytanie brzmi: czy taka zmiana ma sens? Nie mam możliwości wymienić obu obręczy i obu opon, bo koszty. Za to zastanawiam się, czy szersza opona na szerszej obręczy nie będzie zbyt wielką różnicą w porównaniu do tyłu? Tylna opona daje radę, i chętnie ją zajeżdżę do końca.
rambolbambol Napisano 9 Maja 2018 Napisano 9 Maja 2018 Zmiany z 17mm na 22mm nie odczujesz prawie wcale. Jak chcesz śmigać na oponkach 2.25+ cala, to szukaj od razu obręczy w przedziale 25-35mm. Ja ostatnio zmieniłem przednią obręcz z DT E512 (25mm) na Dartmoor Cruiser (35mm) i teraz dopiero jestem zadowolony.
PiterCK Napisano 10 Maja 2018 Autor Napisano 10 Maja 2018 No chyba przesadzasz, 35 to już wieeeelkie felgi. No i jakim cudem nie poczuje różnicy, jak już 19mm czuć pod kołem. 17 to serio ekstremalnie mało w mtb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.